Možno aj vy patríte k milovníkom maku, ale už dávno som zistila, že mak skvelo dopĺňa aj chute kvôstkového ovocia ako napríklad čerešne či slivky. Ich kombinácia je neskutočne chutná a tak som nám pripravila k sezóne sliviek tento makový závin so slivkami.
Jump to RecipeRecept
Makový závin so slivkami
Course: Hrnčekové recepty, Pečieme, Sladké4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
500g polohrubej múky
1 vajíčko + 1 žĺtko na potretie
1 čl soli
½ čerstvých kvasníc
1 PL kr. Cukru na kvások
50g mäkkého masla
150ml mlieko
100ml vody
- Plnka
150g pomletého maku
50g pr. cukru
1 vanilkový cukor
šupka z citrónu
250g sliviek
50g masla izbovej teploty
sézam na ozdobu
- Cesto
Postup
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme 10minúty postáť až sa vytvorí kvások.
Základné cesto vypracujeme- múku zmiešame s kváskom, maslom, mliekom, vodou, vajíčkom a solou a vymiesime do hledkého cesta. Prikryjeme a potom necháme hodinu vykysnúť. - Pripravíme si plnku. Na to zomelieme mak na jemno a pridáme k nemu cukor, vanilkový cukor a trochu citrónovej kôry postrúhanej na jemno. Slivky si umyjeme a odkôstkujeme.
- Cesto premiesime a rozdelíme ho na polku (z uvedeného množstva vystačia 2 záviny na dĺžku plechu). Každú polku potom rozgúľame na obdĺžnik. Cesto po celej ploche pomažeme mäkkým maslom. Posypeme makovou plnkou a rovnomerne rozložíme.
- Už len v dvoch radoch postavíme odkôstkované slivky vedľa seba a potom cesto zarolujeme. Cesto preložíme na plech. Posledná časť, kde je cesto spojené by mala ostať na spodku plechu. Do závinu spravíme pár vpichov.
- Povrch závinu ešte potrieme žĺtkom, prípadne posypeme sézamom a potom necháme piecť pri 180°C ca. 35 min. do zlatista. Pred krájaním necháme úplne vychladnúť.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Makový závin so slivkami
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.