Mliečna fazuľová polievka na kyslo

Keď som bola dieťa tak som sa vždy tešila, keď nám mama pripravila túto mliečnu fazuľovú polievku. Mama ju varila z odstátej fazule, ale takisto si môžete robotu trochu odľahčiť a použiť už uvarenú fazuľu z konzervy.

Suroviny:

  • 1 šálka (250ml) sušenej strakatej alebo hnedej fazule (alebo 2 konzervy)
  • 1,5l vody/vývaru
  • 1 bobkový list
  • soľ, čierne korenie
  • 250ml sladká smotana (alebo rovnaké množstvo mlieka)
  • 2 PL múky
  • 1 čl octu (prípadne kocka cukru)
  • (2-3 zemiaky – možno vynechať)
  • čerstvý alebo sušený kôpor

Postup:

  1. Fazuľu namočíme do vody na noc tak, aby voda bola ca. 3cm nad fazuľou.
  2. Na ďaľší deň vodu zlejeme, fazľu opláchneme a zalejeme ju vodou. Kdo použije z konzervy, takisto fazuľu najskôr prepláchne.
  3. K fazuli pridáme soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku v celku a 1 bobkový list (prípadne zemiaky pokrájané na kocky). Potom necháme spolu variť do mäkka, ca. 1 hodinu (v tlakovom hrnci možno tento čas skrátiť).
  4. Keď je fazula mäkká, tak ju zahustíme. Na to zmiešame smotanu s 2 lyžicami hladkej múky.
  5. Zmes vlejeme do polievky a necháme spolu zovrieť, pritom miešme aby sa polievka rovnomerne zahustila.
  6. Na záver dochutíme octom (prípadne cukrom).
  7. Takisto možno polievku dochutiť kôprom, buď čerstvým alebo sušeným, to jej dodá fantastickú arómu.

MôJ TIP

Ak nemáte čas tak proste použite kidney fazuľku z konzervy a postupujte od bodu 2 ďalej ako v popise.
  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*