Mliečna fazuľová polievka na kyslo

Keď som bola dieťa tak som sa vždy tešila, keď nám mama pripravila túto mliečnu fazuľovú polievku. Mama ju varila z odstátej fazule, ale takisto si môžete robotu trochu odľahčiť a použiť už uvarenú fazuľu z konzervy.

Suroviny:

  • 1 šálka (250ml) sušenej strakatej alebo hnedej fazule (alebo 2 konzervy)
  • 1,5l vody/vývaru
  • 1 bobkový list
  • soľ, čierne korenie
  • 250ml sladká smotana (alebo rovnaké množstvo mlieka)
  • 2 PL múky
  • 1 čl octu (prípadne kocka cukru)
  • (2-3 zemiaky – možno vynechať)
  • čerstvý alebo sušený kôpor

Postup:

  1. Fazuľu namočíme do vody na noc tak, aby voda bola ca. 3cm nad fazuľou.
  2. Na ďaľší deň vodu zlejeme, fazľu opláchneme a zalejeme ju vodou. Kdo použije z konzervy, takisto fazuľu najskôr prepláchne.
  3. K fazuli pridáme soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku v celku a 1 bobkový list (prípadne zemiaky pokrájané na kocky). Potom necháme spolu variť do mäkka, ca. 1 hodinu (v tlakovom hrnci možno tento čas skrátiť).
  4. Keď je fazula mäkká, tak ju zahustíme. Na to zmiešame smotanu s 2 lyžicami hladkej múky.
  5. Zmes vlejeme do polievky a necháme spolu zovrieť, pritom miešme aby sa polievka rovnomerne zahustila.
  6. Na záver dochutíme octom (prípadne cukrom).
  7. Takisto možno polievku dochutiť kôprom, buď čerstvým alebo sušeným, to jej dodá fantastickú arómu.

MôJ TIP

Ak nemáte čas tak proste použite kidney fazuľku z konzervy a postupujte od bodu 2 ďalej ako v popise.
  • Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]


  • Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *