Keď som bola dieťa tak som sa vždy tešila, keď nám mama pripravila túto mliečnu fazuľovú polievku. Mama ju varila z odstátej fazule, ale takisto si môžete robotu trochu odľahčiť a použiť už uvarenú fazuľu z konzervy.

Suroviny:
- 1 šálka (250ml) sušenej strakatej alebo hnedej fazule (alebo 2 konzervy)
- 1,5l vody/vývaru
- 1 bobkový list
- soľ, čierne korenie
- 250ml sladká smotana (alebo rovnaké množstvo mlieka)
- 2 PL múky
- 1 čl octu (prípadne kocka cukru)
- (2-3 zemiaky – možno vynechať)
- čerstvý alebo sušený kôpor
Postup:
- Fazuľu namočíme do vody na noc tak, aby voda bola ca. 3cm nad fazuľou.
- Na ďaľší deň vodu zlejeme, fazľu opláchneme a zalejeme ju vodou. Kdo použije z konzervy, takisto fazuľu najskôr prepláchne.
- K fazuli pridáme soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku v celku a 1 bobkový list (prípadne zemiaky pokrájané na kocky). Potom necháme spolu variť do mäkka, ca. 1 hodinu (v tlakovom hrnci možno tento čas skrátiť).
- Keď je fazula mäkká, tak ju zahustíme. Na to zmiešame smotanu s 2 lyžicami hladkej múky.
- Zmes vlejeme do polievky a necháme spolu zovrieť, pritom miešme aby sa polievka rovnomerne zahustila.
- Na záver dochutíme octom (prípadne cukrom).
- Takisto možno polievku dochutiť kôprom, buď čerstvým alebo sušeným, to jej dodá fantastickú arómu.
MôJ TIP
Ak nemáte čas tak proste použite kidney fazuľku z konzervy a postupujte od bodu 2 ďalej ako v popise.
-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]