Keď som bola dieťa tak som sa vždy tešila, keď nám mama pripravila túto mliečnu fazuľovú polievku. Mama ju varila z odstátej fazule, ale takisto si môžete robotu trochu odľahčiť a použiť už uvarenú fazuľu z konzervy.
Suroviny:
- 1 šálka (250ml) sušenej strakatej alebo hnedej fazule (alebo 2 konzervy)
- 1,5l vody/vývaru
- 1 bobkový list
- soľ, čierne korenie
- 250ml sladká smotana (alebo rovnaké množstvo mlieka)
- 2 PL múky
- 1 čl octu (prípadne kocka cukru)
- čerstvý alebo sušený kôpor
Postup:
- Fazuľu namočíme do vody na noc tak, aby voda bola ca. 3cm nad fazuľou.
- Na ďaľší deň vodu zlejeme, fazľu opláchneme a zalejeme ju vodou. Kdo použije z konzervy, takisto fazuľu najskôr prepláchne.
- K fazuli pridáme soľ, čierne korenie, 1 strúčik cesnaku v celku a 1 bobkový list. Potom necháme spolu variť do mäkka, ca. 1 hodinu (v tlakovom hrnci možno tento čas skrátiť).
- Keď je fazula mäkká, tak ju zahustíme. Na to zmiešame smotanu s 2 lyžicami hladkej múky.
- Zmes vlejeme do polievky a necháme spolu zovrieť, pritom miešme aby sa polievka rovnomerne zahustila.
- Na záver dochutíme octom (prípadne cukrom)
- Takisto možno polievku dochutiť kôprom, buď čerstvým alebo sušeným, to jej dodá fantastickú arómu.
-
Jednoduchý jablkový koláč zo švábska
Tento jednoduchý jablkový koláč má svôj pôvod v nemeckom kraji švábsko a je naozaj veľmi jednoduchý na prípravu. Konzistenciu pripomína šťavnatú bábovku. Servírovaný s vyšľahanou šlahačkou je to ideálny sprievodca k šálke kávy. Suroviny: 2 jablká 4 vajíčka 125g roztopeného masla 150g kr. cukru 250g hl. múky 1/2 balenia prášku […]
-
Liečivý levanduľový sirup bez varenia
Tento rok sa mi podarilo navštíviť francúzske levanduľové polia. Okrem toho, že som bola učarovaná ich krásou a arómou, ktorá sa nimi šírila, navštívili sme tiež súkromnú manufaktúru na spracovanie levandule, jednak sušením ale tiež výrobou éterických olejov. Majiteľka bola veľmi zhovorčivá a porozprávala nám nielen o tom, aké rôzne […]
-
Jednoduchý cheesecake pre lenivé
Tento cheesecake je výborný rýchly zákusok, ktorý vyžaduje minimálnu zručnosť či čas. Cheesecake je bez spodného cesta a za pár minút hotový. Servírovať ho možno s ovocím, čokoládovou polevou alebo napríklad s karamelovou polevou. Suroviny 2 balenia (500g) jemného krémovitého syra (philadephia/mascarpone) 1 balenie (250g) jemného tvarohu 200ml kyslej smotany […]