Grenadír alebo grenadírsky pochod je klasické bezmäsité jedlo, ktoré sa pripravovalo u nás najmä počas piatku, keď sa držal bezmäsitý pôst. Na prípravu môžete použiť tiež zvyšky uvarených zemiakov a tak ich chutne spotrebovať.
Cestoviny fliačky, ktoré sa do tohto pokrmu pridávajú sa už medzičasom dajú kúpiť aj v obchode, ale mne chutia najmä tie domáce pripravené tak, ako ich robila moja mama. Ich príprava si vyžaduje len pár minút ale chuť je úplne iná ako pri kupovaných.
Suroviny:
- 5-6 väčších zemiakov
- 1 kuchynská cibuľa
- 2 šálky uvarených fliačkov
- Soľ, čierne korenie
- 1/2 PL červenej papriky
- 1 PL oleja
Postup:
- Ak zemiaky uvarené nemáme tak začneme tým, že ich dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme zovrieť.
- Potom varíme 20 minút do mäkka, zcedíme, necháme vychladnúť a ošúpeme.
- Potom ich pokrájame na kocky a odložíme stranou.
- Cestoviny fliačky (buď domáce alebo kupované) necháme variť v osolenej vode do mäkka, potom ich zlejeme a odložíme stranou.
- Cibuľu pokrájame na kocky, dáme do panvice spolu s olejom a pomaly pražíme na nízskom ohni 10 minút.
- Potom pridáme uvarené fliačky a necháme ich s cibuľou ešte 5 minút za opčastného miešania pražiť.
- Potom pridáme zemiaky a všetko posypeme červenou paprikou a okoreníme soľou a čiernym korením.
- Potom dobre premiešame.
- Ako príloha sa u nás podávali kyslé uhorky.
Pozrite si aj ďaľšie inšpirácie na bezmäsité hlavné jedlá..
Kávové brownies- hrnčekový recept
Ak máte radi kávu, tak vám tento zákusok zaručene zachutí. Plný chuti čokolády a kávy, skvelá kombinácia.
Múčne halušky ako od mamy
Moja mama pripravovala skvelé halušky, aspoň u nás doma sa tak volali. Cesto je obdobné ako pri rakúskych špetzloch a neobsahuje zemiaky ako pri tradičných haluškách. Zato je ich príprava otázka 5 minút a chuťovo sú proste skvelé, či už ako príloha napríklad k duseným pečienkam alebo aj ako hlavný […]
Váženie bez váhy- ale ako vážiť len s hrnčekom a lyžičkou
Priznám sa, že patrí k ľudom, ktorý odjakživa mali radi hrnčekové recepty. Na druhej strane práve pri pečení je mimoriadne dôležité zachovať vždy ten správny pomer jednotlivých surovín, najmä tých suchých a tekutých, a tak je správne dávkovanie mimoriadne dôležité. Dobrá správa je, na pečenie vskutku pri väčšine receptov váhu nebudete potrebovať, postačí […]
Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia