Pri výrobe grenadíru, kapustových fliačkov či pokrmoch ako fliačky s makom sa ste si už všimli všade vyskytujú domáce cestoviny – fliačky. V dnešnej dobe, kde stačí sa vybrať do superkarketu a už si môžete nakúpiť cestoviny od výmyslu sveta, asi len málokomu chce vyrábať si ešte domáce slíže či cestoviny doma ako to bolo za čias naších mám.
Je to v podstate škoda, lebo je to výnimočne jednoduché a domáce chutí proste inak, lepšie. Takže ak raz budete mať trochu času v kuchyni, či budete chcieť zamestnať deti pri spoločnom varení, tak vrelo odporúčam vyskúšať tento recept. Šálku som použila s objemom 250ml.
Suroviny
- 2 šálky polohrubej múky
- 1čl soľ
- 1 vajíčko
- ca. 1 šálka vody
- maslo na pomazanie
Postup:
- Múku si zmiešame so soľou a postupne prilievame vodu.
- Miesime aspoň 5 minút, až začne byť cesto nelepivé a pekne elastické.
- Potom ho necháme 10 minút oddychovať prikryté pod kuchynskou utierkou.
- Medzitým si dáme do hrnca zoverieť 2 litre osolenej vody.
- Následne vyroľujeme na pomúčenej pracovnej ploche a ostrým nožom alebo pizza nožom pokrájame na fliačky, teda malé štvorčeky.
- Tie necháme pár minút odokyté schnúť na pracovnej ploche.
- Následne ich hádžeme do vriacej vody a necháme variť ca. 2-3 minúty, až vyplávajú na povrch.
- Už iba zlejeme z vody a pridáme maslo, ktoré dobre rozdelíme na horúce fliačky.
Recept na prípravu Grenadíru nájdete tu.
Inšpirujte sa tiež ďaľšími receptami z kategórie – bezmäsité hlavné jedlá.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:
Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia