Nemám rada plytvanie potravinami, preto už roky zbieram zvyškove recepty, ktoré chutne spracovávajú potraviny, ktoré by asi inak skončili v koši.
Jedným z takýmto je aj recept na chlebový puding, ktorý sa tradične pripravuje vo Veľkej Británii a je výborným a nenáročným spôsobom na spracovanie staršieho pečiva do tohto sladkého pokrmu. Chutí najmä deťom a trochu pripomína našu žemlovku.

Potrebujete:
- 5-6ks staršieho pečiva (najlepšie biele pečivo – rožky, žemliky, toastový chlieb, vianočka, makovky atď.)
- 500ml mlieka (rastlinné mlieko)
- 50g roztopeného masla
- 5PL kr. cukru
- 2 vanilkové cukry
- škoricový cukor
- 3PL sušených hrozienok
- 3 celé vajíčka
Postup:
- Zapekaciu nádobu vymastíme maslom.
- Hrozienka dáme do misky a zalejeme vriacou vodou. Necháme ich 5minút nabopnať a potom zlejeme z vody.
- Mlieko nahrejeme spolu s cukrom a maslom, až sa obe roztopia. Potom necháme zmes vychladnúť.
- Do vychladnutého mlieka dáme škoricový cukor, vajíčka a všetko dobre prešľaháme do nadýchanej zmesi.
- Chlieb pokrájame na rovnako veľké kocky a namočíme ich do pripraveného nálevu. Dobre ho pritlačíme, aby sa chlieb zmesou napil. Potom ho necháme takto stáť 20 minút.
- Zapekaciu nádobu vymastíme a začneme plniť chlebovou zmesou najskôr do polovičky nádoby. Potom nasypeme na chlieb pár hrozinok.
- Na to dáme druhú vrstu chleba. Vrch posypeme vanilkovým cukrom.
- Zapekaciu nádobu položíme na plech a na plech vedľa nádoby nalejeme za šálku vody.
- Necháme pri 200C ca. 25 minút zapekať do chrumkava.
- Výborne chutí servírovaný z kompótom čo poliaty vanilkovou omáčkou.
Ako na šťavnaté kuracie prsia s dusenou zeleninou
Kuracie prsia sú nielen rýchlo hotové a vhodné teda keď sa ponáhľate ale pripravené správne dokážu skutočne prekonať mnohé iné gurmánske jedlá. Na to, aby sa vám podarili je dobré dodržiavať zopár rád a tak som tieto pre vás zostavila. Najmä správny čas varenia je mimoriadne dôležitý ak nechcete mať […]
Novinka: Mini kurz o varení ryže – ako darček ku Dňu matiek ZADARMO!
Milé mamy, babičky, tety a všetky ženy, ktoré denne stoja pri sporáku – pripravila som pre vás špeciálne prekvapenie! Pri príležitosti Dňa matiek, ktorý oslavujeme už zajtra, vám s radosťou predstavujem nový mini kurz o varení ryže, ktorý vám ukáže, ako na ňu vždy s istotou a chuťou. A tá […]
Rebarborový kysnutý koláč s posýpkou
Inšpirované slivkový koláčom od mojej starej mamy, tentoraz v prevedení s rebarborou. Recept