Nemám rada plytvanie potravinami, preto už roky zbieram zvyškove recepty, ktoré chutne spracovávajú potraviny, ktoré by asi inak skončili v koši.
Jedným z takýmto je aj recept na chlebový puding, ktorý sa tradične pripravuje vo Veľkej Británii a je výborným a nenáročným spôsobom na spracovanie staršieho pečiva do tohto sladkého pokrmu. Chutí najmä deťom a trochu pripomína našu žemlovku.
Potrebujete:
- 5-6ks staršieho pečiva (najlepšie biele pečivo – rožky, žemliky, toastový chlieb, vianočka, makovky atď.)
- 500ml mlieka (rastlinné mlieko)
- 50g roztopeného masla
- 5PL kr. cukru
- 2 vanilkové cukry
- škoricový cukor
- 3PL sušených hrozienok
- 3 celé vajíčka
Postup:
- Zapekaciu nádobu vymastíme maslom.
- Hrozienka dáme do misky a zalejeme vriacou vodou. Necháme ich 5minút nabopnať a potom zlejeme z vody.
- Mlieko nahrejeme spolu s cukrom a maslom, až sa obe roztopia. Potom necháme zmes vychladnúť.
- Do vychladnutého mlieka dáme škoricový cukor, vajíčka a všetko dobre prešľaháme do nadýchanej zmesi.
- Chlieb pokrájame na rovnako veľké kocky a namočíme ich do pripraveného nálevu. Dobre ho pritlačíme, aby sa chlieb zmesou napil. Potom ho necháme takto stáť 20 minút.
- Zapekaciu nádobu vymastíme a začneme plniť chlebovou zmesou najskôr do polovičky nádoby. Potom nasypeme na chlieb pár hrozinok.
- Na to dáme druhú vrstu chleba. Vrch posypeme vanilkovým cukrom.
- Zapekaciu nádobu položíme na plech a na plech vedľa nádoby nalejeme za šálku vody.
- Necháme pri 200C ca. 25 minút zapekať do chrumkava.
- Výborne chutí servírovaný z kompótom čo poliaty vanilkovou omáčkou.
-
Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách
Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]
-
Nadýchaná kokosová torta
Máte chuť na sladkosť, ktorá chuti skvelo aj bez čokolády? Táto kokosová torta obsahuje kokos tak v ceste ako aj v plnke a jej príprava nevyžaduje žiadne hlbkové znalosti v pečení, túto zvládne aj začiatočník.
-
Kuracie prsia na pečenom póre
Vedeli ste, že keď opečiete pomaly pór, tak sa nielen zmení jeho konzistencia ale takisto dostane úplne inú arómu? Verte, táto vás dostane. A v kombinácii s kuracími prsiami je to skvelý rýchli obed či večera z jednej panvice. Recept
-
Hrnčekový citrónový koláč s kokosom
Chutný, bez váženia a rýchlo hotový – taký je tento nenáročný citrónový koláč s kokosom. Na meranie postačí šálka s objemom 250ml. Recept