Nevyhadzujte staršie pečivo, spravte chlebový puding

Nevyhadzujte staršie pečivo, spravte chlebový puding

Nemám rada plytvanie potravinami, preto už roky zbieram zvyškove recepty, ktoré chutne spracovávajú potraviny, ktoré by asi inak skončili v koši.

Jedným z takýmto je aj recept na chlebový puding, ktorý sa tradične pripravuje vo Veľkej Británii a je výborným a nenáročným spôsobom na spracovanie staršieho pečiva do tohto sladkého pokrmu. Chutí najmä deťom a trochu pripomína našu žemlovku.

Potrebujete:

  • 5-6ks staršieho pečiva (najlepšie biele pečivo – rožky, žemliky, toastový chlieb, vianočka, makovky atď.)
  • 500ml mlieka (rastlinné mlieko)
  • 50g roztopeného masla
  • 5PL kr. cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • škoricový cukor
  • 3PL sušených hrozienok
  • 3 celé vajíčka
https://www.instagram.com/reel/CeWffzvg5uc/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Postup:

  • Zapekaciu nádobu vymastíme maslom.
  • Hrozienka dáme do misky a zalejeme vriacou vodou. Necháme ich 5minút nabopnať a potom zlejeme z vody.
  • Mlieko nahrejeme spolu s cukrom a maslom, až sa obe roztopia. Potom necháme zmes vychladnúť.
  • Do vychladnutého mlieka dáme škoricový cukor, vajíčka a všetko dobre prešľaháme do nadýchanej zmesi.
  • Chlieb pokrájame na rovnako veľké kocky a namočíme ich do pripraveného nálevu. Dobre ho pritlačíme, aby sa chlieb zmesou napil. Potom ho necháme takto stáť 20 minút.
  • Zapekaciu nádobu vymastíme a začneme plniť chlebovou zmesou najskôr do polovičky nádoby. Potom nasypeme na chlieb pár hrozinok.
  • Na to dáme druhú vrstu chleba. Vrch posypeme vanilkovým cukrom.
  • Zapekaciu nádobu položíme na plech a na plech vedľa nádoby nalejeme za šálku vody.
  • Necháme pri 200C ca. 25 minút zapekať do chrumkava.
  • Výborne chutí servírovaný z kompótom čo poliaty vanilkovou omáčkou.
  • Šťavnatá kuracia živánska v alobale

    Šťavnatá kuracia živánska v alobale

    Môj otec rád pripravoval mäso na spôsob živánskej. Aj keď sa tradične táto pripravuje z bravčového mäsa, teoreticky môžete použiť akýkoľvek druh, ak zvolíte hovädzie musíte len dbať na to, aby bolo naozaj na tenko narezané, aby sa strihlo upiecť zatiaľ čo sa zemiaky tepelne upravia. V príprade kuracích pŕs […]


  • Pečený ovocný čaj

    Pečený ovocný čaj

    Skvelý nápoj do zimného studeného počasia. Základom je sezónne ovocie od jabĺk, po pomaranče až po brusnice.


  • Večera do 10 minút – krémové cestoviny bez námahy

    Večera do 10 minút – krémové cestoviny bez námahy

    V tomto prípade ma nenapadlo ich inak pomenovať ako to, čo sú – super rýchle cestovinové jedlo na rýchlu večeru. Zatiaľ, čo sa uvaria cestoviny si pripravíte omáčku, už len zmiešať a možno servírovať.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*