Nevyhadzujte staršie pečivo, spravte chlebový puding

Nevyhadzujte staršie pečivo, spravte chlebový puding

Nemám rada plytvanie potravinami, preto už roky zbieram zvyškove recepty, ktoré chutne spracovávajú potraviny, ktoré by asi inak skončili v koši.

Jedným z takýmto je aj recept na chlebový puding, ktorý sa tradične pripravuje vo Veľkej Británii a je výborným a nenáročným spôsobom na spracovanie staršieho pečiva do tohto sladkého pokrmu. Chutí najmä deťom a trochu pripomína našu žemlovku.

Potrebujete:

  • 5-6ks staršieho pečiva (najlepšie biele pečivo – rožky, žemliky, toastový chlieb, vianočka, makovky atď.)
  • 500ml mlieka (rastlinné mlieko)
  • 50g roztopeného masla
  • 5PL kr. cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • škoricový cukor
  • 3PL sušených hrozienok
  • 3 celé vajíčka
https://www.instagram.com/reel/CeWffzvg5uc/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Postup:

  • Zapekaciu nádobu vymastíme maslom.
  • Hrozienka dáme do misky a zalejeme vriacou vodou. Necháme ich 5minút nabopnať a potom zlejeme z vody.
  • Mlieko nahrejeme spolu s cukrom a maslom, až sa obe roztopia. Potom necháme zmes vychladnúť.
  • Do vychladnutého mlieka dáme škoricový cukor, vajíčka a všetko dobre prešľaháme do nadýchanej zmesi.
  • Chlieb pokrájame na rovnako veľké kocky a namočíme ich do pripraveného nálevu. Dobre ho pritlačíme, aby sa chlieb zmesou napil. Potom ho necháme takto stáť 20 minút.
  • Zapekaciu nádobu vymastíme a začneme plniť chlebovou zmesou najskôr do polovičky nádoby. Potom nasypeme na chlieb pár hrozinok.
  • Na to dáme druhú vrstu chleba. Vrch posypeme vanilkovým cukrom.
  • Zapekaciu nádobu položíme na plech a na plech vedľa nádoby nalejeme za šálku vody.
  • Necháme pri 200C ca. 25 minút zapekať do chrumkava.
  • Výborne chutí servírovaný z kompótom čo poliaty vanilkovou omáčkou.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


  • Kuracie stehná dusené na ryži- obed z jednej panvice

    Kuracie stehná dusené na ryži- obed z jednej panvice

    Toto jedlo si vyžaduje len väčší pekáč či panvicu, ktorú možno uzavrieť. Mäso aj ryža sa dusia spolu v jednej panvici, takže nepotrebujete žiaden iný riad. Okrem toho dostane ryža chutnú arómu z kuracích kúskov. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *