Nevyhadzujte staršie pečivo, spravte chlebový puding

Nevyhadzujte staršie pečivo, spravte chlebový puding

Nemám rada plytvanie potravinami, preto už roky zbieram zvyškove recepty, ktoré chutne spracovávajú potraviny, ktoré by asi inak skončili v koši.

Jedným z takýmto je aj recept na chlebový puding, ktorý sa tradične pripravuje vo Veľkej Británii a je výborným a nenáročným spôsobom na spracovanie staršieho pečiva do tohto sladkého pokrmu. Chutí najmä deťom a trochu pripomína našu žemlovku.

Potrebujete:

  • 5-6ks staršieho pečiva (najlepšie biele pečivo – rožky, žemliky, toastový chlieb, vianočka, makovky atď.)
  • 500ml mlieka (rastlinné mlieko)
  • 50g roztopeného masla
  • 5PL kr. cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • škoricový cukor
  • 3PL sušených hrozienok
  • 3 celé vajíčka
https://www.instagram.com/reel/CeWffzvg5uc/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Postup:

  • Zapekaciu nádobu vymastíme maslom.
  • Hrozienka dáme do misky a zalejeme vriacou vodou. Necháme ich 5minút nabopnať a potom zlejeme z vody.
  • Mlieko nahrejeme spolu s cukrom a maslom, až sa obe roztopia. Potom necháme zmes vychladnúť.
  • Do vychladnutého mlieka dáme škoricový cukor, vajíčka a všetko dobre prešľaháme do nadýchanej zmesi.
  • Chlieb pokrájame na rovnako veľké kocky a namočíme ich do pripraveného nálevu. Dobre ho pritlačíme, aby sa chlieb zmesou napil. Potom ho necháme takto stáť 20 minút.
  • Zapekaciu nádobu vymastíme a začneme plniť chlebovou zmesou najskôr do polovičky nádoby. Potom nasypeme na chlieb pár hrozinok.
  • Na to dáme druhú vrstu chleba. Vrch posypeme vanilkovým cukrom.
  • Zapekaciu nádobu položíme na plech a na plech vedľa nádoby nalejeme za šálku vody.
  • Necháme pri 200C ca. 25 minút zapekať do chrumkava.
  • Výborne chutí servírovaný z kompótom čo poliaty vanilkovou omáčkou.
  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


  • Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?


  • Šťavnaté rezy Margot

    Šťavnaté rezy Margot

    Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*