Výborný bazový sirup plný letnej chuti. Práve teraz je výborný čas na zber bazy. Jej aróma sa už pri lúhovaní uvoľní doslova do celého domu. Sirup je vhodný či už na prípravu malinovky ale takisto môže byť pridaný do nepečených dezertov, kde dodá celému dezertu jeho sviežu letnú arómu.
Kvety by sa nemali zberať po daždi lebo vtedy stratia veľa zo svojho peľu, ktorý je pre chuť dôležitý. Najlepší je teda zber počas suchého dňa, ja osobne ich nezbieram k večeru lebo vtedy už uzatvárajú svoje kvietky. Takisto kvietkami čo možno najmenej traste aby z nich zbytočne neopadal peľ.
Potrebujete:
- 15 bazových kvetov
- 1 citrón
- 1l vody
- 500g cukru
- 1/2 čl kyseliny citrónovej
Postup:
- Kvety bazy očistíme od hrubej špiny (neumývame!) a tiež odstránime zelené časti. Ponecháme len krátku stonku za kvietkom.
- Potom kvety dáme do sklenenej či keramickej nádoby spolu s citrónom pokrájaným na pláty a všetko zalejeme vodou.
- Prikryté necháme lúhovať 1-2 dni pri izbovej teplote.
- Potom zmes nahrejeme a následne zcedíme cez sítko alebo ešte lepšie cez gázu.
- Zmes dáme do hrnca a pridáme cukor ako aj kyselinu citrónovú.
- Necháme zovrieť a potom ohrň znížime a varíme pokiaľ dostane sirupovitú konzistenciu.
- Horúci sirup nalejeme do umytej sterilizovanej nádoby, viečko uzavrieme a potom flašu ak sa dá položíme vrchnákom smerom na dol a takto necháme vychladnúť.
5 najčastejších chýb pri varení kuracích pŕs + 5 tipov ako im predísť
Kuracie prsia sú klasika rýchlej kuchyni lebo sa dajú pripraviť naozaj za krátku dobu do chutného pokrmu. To však neznamená, že sú super ľahké na prípravu. Pri nesprávnom spracovaní sa vám rýchlo môže stať, že budete mať vysušené kuracie prsia či také, ktoré síce vyzerajú chutne ale sú zvnútra ešte […]
Kuracie stehná s ananásom
Zaiste poznáte kuracie prsia s ananásom ale ja som tentoraz vyskúšala pečené kuracie stehná s ananásom.
Dokonalá orechová torta celkom bez múky s gaštanovou plnkou
Ja viem, veľa ľudí si pomyslí, že preháňam ale táto torta sa doslova rozplýva na jazyku a naozaj si zaslúži svoje pomenovanie. Je proste dokonale jemná, nadýchaná a plná chuti a to všetko celkom bez múky.