Výborný bazový sirup plný letnej chuti. Práve teraz je výborný čas na zber bazy. Jej aróma sa už pri lúhovaní uvoľní doslova do celého domu. Sirup je vhodný či už na prípravu malinovky ale takisto môže byť pridaný do nepečených dezertov, kde dodá celému dezertu jeho sviežu letnú arómu.
Kvety by sa nemali zberať po daždi lebo vtedy stratia veľa zo svojho peľu, ktorý je pre chuť dôležitý. Najlepší je teda zber počas suchého dňa, ja osobne ich nezbieram k večeru lebo vtedy už uzatvárajú svoje kvietky. Takisto kvietkami čo možno najmenej traste aby z nich zbytočne neopadal peľ.
Potrebujete:
- 15 bazových kvetov
- 1 citrón
- 1l vody
- 500g cukru
- 1/2 čl kyseliny citrónovej

Postup:
- Kvety bazy očistíme od hrubej špiny (neumývame!) a tiež odstránime zelené časti. Ponecháme len krátku stonku za kvietkom.
- Potom kvety dáme do sklenenej či keramickej nádoby spolu s citrónom pokrájaným na pláty a všetko zalejeme vodou.
- Prikryté necháme lúhovať 1-2 dni pri izbovej teplote.
- Potom zmes nahrejeme a následne zcedíme cez sítko alebo ešte lepšie cez gázu.
- Zmes dáme do hrnca a pridáme cukor ako aj kyselinu citrónovú.
- Necháme zovrieť a potom ohrň znížime a varíme pokiaľ dostane sirupovitú konzistenciu.
- Horúci sirup nalejeme do umytej sterilizovanej nádoby, viečko uzavrieme a potom flašu ak sa dá položíme vrchnákom smerom na dol a takto necháme vychladnúť.
Jednoduchý hrnčekový koláč z 1 plechu s mandarínkami
Zavárané mandarínky som si akosi vždy spájala s detstvom, asi zato, že môj dedko ich rád používal keď sme ako deti navštívili, napríklad ich pridal k čokoládovému pudingu, alebo kombinoval s tvarohom a piškótami a ako deti sme z ních boli nadšené. Preto mám aj dodnes vždy jednu plechovku doma […]
Ako pripraviť chutný ružičkový kel na panvici – zdravý recept pre celú rodinu
Ak si pamätáte ružičkový kel len ako tie rozvarené malé kúsky zeleniny ktoré na vás čakali v školskej jedálni tak mám pre vás dobrú správu. Kel vie byť aj iný a mnohokrát chutnejší. Mojím najobjemnejším spôsobom jeho prípravy je pečenie na panvici či v trúbe. Takto je krásne chrumkavý a […]