Bazový sirup lúhovaný za studena

Bazový sirup lúhovaný za studena

Výborný bazový sirup plný letnej chuti. Práve teraz je výborný čas na zber bazy. Jej aróma sa už pri lúhovaní uvoľní doslova do celého domu. Sirup je vhodný či už na prípravu malinovky ale takisto môže byť pridaný do nepečených dezertov, kde dodá celému dezertu jeho sviežu letnú arómu.

Kvety by sa nemali zberať po daždi lebo vtedy stratia veľa zo svojho peľu, ktorý je pre chuť dôležitý. Najlepší je teda zber počas suchého dňa, ja osobne ich nezbieram k večeru lebo vtedy už uzatvárajú svoje kvietky. Takisto kvietkami čo možno najmenej traste aby z nich zbytočne neopadal peľ.

Potrebujete:

  • 15 bazových kvetov
  • 1 citrón
  • 1l vody
  • 500g cukru
  • 1/2 čl kyseliny citrónovej

Postup:

  • Kvety bazy očistíme od hrubej špiny (neumývame!) a tiež odstránime zelené časti. Ponecháme len krátku stonku za kvietkom.
  • Potom kvety dáme do sklenenej či keramickej nádoby spolu s citrónom pokrájaným na pláty a všetko zalejeme vodou.
  • Prikryté necháme lúhovať 1-2 dni pri izbovej teplote.
  • Potom zmes nahrejeme a následne zcedíme cez sítko alebo ešte lepšie cez gázu.
  • Zmes dáme do hrnca a pridáme cukor ako aj kyselinu citrónovú.
  • Necháme zovrieť a potom ohrň znížime a varíme pokiaľ dostane sirupovitú konzistenciu.
  • Horúci sirup nalejeme do umytej sterilizovanej nádoby, viečko uzavrieme a potom flašu ak sa dá položíme vrchnákom smerom na dol a takto necháme vychladnúť.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


  • Kuracie stehná dusené na ryži- obed z jednej panvice

    Kuracie stehná dusené na ryži- obed z jednej panvice

    Toto jedlo si vyžaduje len väčší pekáč či panvicu, ktorú možno uzavrieť. Mäso aj ryža sa dusia spolu v jednej panvici, takže nepotrebujete žiaden iný riad. Okrem toho dostane ryža chutnú arómu z kuracích kúskov. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *