Výborný bazový sirup plný letnej chuti. Práve teraz je výborný čas na zber bazy. Jej aróma sa už pri lúhovaní uvoľní doslova do celého domu. Sirup je vhodný či už na prípravu malinovky ale takisto môže byť pridaný do nepečených dezertov, kde dodá celému dezertu jeho sviežu letnú arómu.
Kvety by sa nemali zberať po daždi lebo vtedy stratia veľa zo svojho peľu, ktorý je pre chuť dôležitý. Najlepší je teda zber počas suchého dňa, ja osobne ich nezbieram k večeru lebo vtedy už uzatvárajú svoje kvietky. Takisto kvietkami čo možno najmenej traste aby z nich zbytočne neopadal peľ.
Potrebujete:
- 15 bazových kvetov
- 1 citrón
- 1l vody
- 500g cukru
- 1/2 čl kyseliny citrónovej
Postup:
- Kvety bazy očistíme od hrubej špiny (neumývame!) a tiež odstránime zelené časti. Ponecháme len krátku stonku za kvietkom.
- Potom kvety dáme do sklenenej či keramickej nádoby spolu s citrónom pokrájaným na pláty a všetko zalejeme vodou.
- Prikryté necháme lúhovať 1-2 dni pri izbovej teplote.
- Potom zmes nahrejeme a následne zcedíme cez sítko alebo ešte lepšie cez gázu.
- Zmes dáme do hrnca a pridáme cukor ako aj kyselinu citrónovú.
- Necháme zovrieť a potom ohrň znížime a varíme pokiaľ dostane sirupovitú konzistenciu.
- Horúci sirup nalejeme do umytej sterilizovanej nádoby, viečko uzavrieme a potom flašu ak sa dá položíme vrchnákom smerom na dol a takto necháme vychladnúť.
Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta
Tento snack z takzvaného plundrovaného kysnutého cesta rada pripravujem keď očakávam návštevu alebo aj na cesty, dajú sa chutne pripraviť vopred a potom skladovať v uzavretej nádobe. Tak si zachovajú aj po 1-2 dňoch ich skvelú chuť. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred lebo bude dlhšie stáť v chlade […]
Grissini – chrumkavé slané tyčinky
Tieto tyčinky sú skvelou voľbou či už na dlhé večery pri telke alebo aj pre návštevu. Možno ich poznáte z obchodu ale načo kupovať keď ich skutočne jednoducho viete pripraviť doma? Ich príprava je vskutku nenáročná, dôležité je im dopriať dlhý čas na oddychovanie počas kysnutia a takisto nešetrite olivovým […]
Makový závin so slivkami
Možno aj vy patríte k milovníkom maku, ale už dávno som zistila, že mak skvelo dopĺňa aj chute kvôstkového ovocia ako napríklad čerešne či slivky. Ich kombinácia je neskutočne chutná a tak som nám pripravila k sezóne sliviek tento makový závin so slivkami. Recept