Bazový sirup lúhovaný za studena

Bazový sirup lúhovaný za studena

Výborný bazový sirup plný letnej chuti. Práve teraz je výborný čas na zber bazy. Jej aróma sa už pri lúhovaní uvoľní doslova do celého domu. Sirup je vhodný či už na prípravu malinovky ale takisto môže byť pridaný do nepečených dezertov, kde dodá celému dezertu jeho sviežu letnú arómu.

Kvety by sa nemali zberať po daždi lebo vtedy stratia veľa zo svojho peľu, ktorý je pre chuť dôležitý. Najlepší je teda zber počas suchého dňa, ja osobne ich nezbieram k večeru lebo vtedy už uzatvárajú svoje kvietky. Takisto kvietkami čo možno najmenej traste aby z nich zbytočne neopadal peľ.

Potrebujete:

  • 15 bazových kvetov
  • 1 citrón
  • 1l vody
  • 500g cukru
  • 1/2 čl kyseliny citrónovej

Postup:

  • Kvety bazy očistíme od hrubej špiny (neumývame!) a tiež odstránime zelené časti. Ponecháme len krátku stonku za kvietkom.
  • Potom kvety dáme do sklenenej či keramickej nádoby spolu s citrónom pokrájaným na pláty a všetko zalejeme vodou.
  • Prikryté necháme lúhovať 1-2 dni pri izbovej teplote.
  • Potom zmes nahrejeme a následne zcedíme cez sítko alebo ešte lepšie cez gázu.
  • Zmes dáme do hrnca a pridáme cukor ako aj kyselinu citrónovú.
  • Necháme zovrieť a potom ohrň znížime a varíme pokiaľ dostane sirupovitú konzistenciu.
  • Horúci sirup nalejeme do umytej sterilizovanej nádoby, viečko uzavrieme a potom flašu ak sa dá položíme vrchnákom smerom na dol a takto necháme vychladnúť.
  • Kokosový koláč s jahodami

    Kokosový koláč s jahodami

    Už ste niekedy vyskúšali kombináciu jahôd a kokosu? Podľa mňa sa tieto 2 suroviny skvelo k sebe hodia a chuťovo dopĺňajú. Tak aj v tomto koláči, ktorý spája intenzívnu chuť kokosu so sviežou chuťou jahôd.


  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


  • Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Tento rok bola sezóna medvedieho cesnaku na Slovensku pomerne skoro (teda aspoň v okolí Bratislavy), ale nie všade. Ja si pestujem medvedí cesnak doma a tam až teraz mi dozrel, tak, že som ho mohla zbierať. Tento šalát je skvelým spôsobom ako medvedí cesnak použiť do chutnej obmeny klasiky. Ak […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*