Ak ste už ochutnali bazový sirup či bazovú marmeládu, tak určite poznáte tú krásnu letnú arómu a chuť, ktorú majú bazové kvety. Tento cheesecake sa nesie v znamení tejto letnej arómy v kombinácii s čokoládovou chuťou. Uvedené množstvo je na formu s priemerom 26cm.
Suroviny cesto:
- 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
- ½ masla izbovej teploty
- ½ šálky kakaového prášku
- 1 šálka hladkej múky
- štipka soli
- 2čl prášku do pečiva
- 1 Vanilkový cukor
- 2 vajíčka
Bazová plnka:
- 8 kvetov bazy
- 1/2 citróna
- 50g cukru
- 100ml vody
- 1 balenie drvenej želatíny
- 200ml gréckeho jogurtu
Kakaová plnka:
- 200g mascarpone
- 3 PL kakaa
- 3 PL prášového cukru
- 1 vanilkový cukor
Postup:
- Bazové kvety zalejeme vodou, pridáme citrón a necháme zovrieť. Potom lúhujeme 1-2 hodiny.
- Trúbu predhrejeme na 160C.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
- Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
- Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
- Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy.
- Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestníme do formy.
- Potom cesto pečieme v trúbe pri 180⁰C ca. 30 minúť. Po upečení necháme kompletne vychladnúť. Okolo umiestníme cukrárenskú obruč.
- Bazovú tekutinu zlejeme cez sítko. Pridáme cukor a varíme ca. 10 minút pokiaľ sa polka tekutiny vyparí.
- Necháme vychladnúť až dostane tekutina vlažnú teplotu. Pridáme želatínu a dobre rozmiešame. Pridáme ešte jogurt a všetko dobre premiešame.
- Mascarpone premiešame s kakaom a práškovým cukrom. Nanesieme na cesto.
- Potom nanesieme bazovú vrstvu a cheesecake vložíme do chladničky kde ho necháme aspoň 4 hodiny oddychovať.
Môj tip
Namiesto bazového nálevu môžete použiť 50ml bazového sirupu
-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: