Bazový cheesecake, letný zákusok

Bazový cheesecake, letný zákusok

Ak ste už ochutnali bazový sirup či bazovú marmeládu, tak určite poznáte tú krásnu letnú arómu a chuť, ktorú majú bazové kvety. Tento cheesecake sa nesie v znamení tejto letnej arómy v kombinácii s čokoládovou chuťou. Uvedené množstvo je na formu s priemerom 26cm.

Suroviny cesto:

  • 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
  • ½ masla izbovej teploty
  • ½ šálky kakaového prášku
  • 1 šálka hladkej múky
  • štipka soli
  • 2čl prášku do pečiva
  • 1 Vanilkový cukor
  • 2 vajíčka

Bazová plnka:

  • 8 kvetov bazy
  • 1/2 citróna
  • 50g cukru
  • 100ml vody
  • 1 balenie drvenej želatíny
  • 200ml gréckeho jogurtu

Kakaová plnka:

  • 200g mascarpone
  • 3 PL kakaa
  • 3 PL prášového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  • Bazové kvety zalejeme vodou, pridáme citrón a necháme zovrieť. Potom lúhujeme 1-2 hodiny.
  • Trúbu predhrejeme na 160C.
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
  • Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
  • Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
  • Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy.
  • Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestníme do formy.
  • Potom cesto pečieme v trúbe pri 180⁰C ca. 30 minúť. Po upečení necháme kompletne vychladnúť. Okolo umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Bazovú tekutinu zlejeme cez sítko. Pridáme cukor a varíme ca. 10 minút pokiaľ sa polka tekutiny vyparí.
  • Necháme vychladnúť až dostane tekutina vlažnú teplotu. Pridáme želatínu a dobre rozmiešame. Pridáme ešte jogurt a všetko dobre premiešame.
  • Mascarpone premiešame s kakaom a práškovým cukrom. Nanesieme na cesto.
  • Potom nanesieme bazovú vrstvu a cheesecake vložíme do chladničky kde ho necháme aspoň 4 hodiny oddychovať.

Môj tip

Namiesto bazového nálevu môžete použiť 50ml bazového sirupu
  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*