Bazový cheesecake, letný zákusok

Bazový cheesecake

Ak ste už ochutnali bazový sirup či bazovú marmeládu, tak určite poznáte tú krásnu letnú arómu a chuť, ktorú majú bazové kvety. Tento cheesecake sa nesie v znamení tejto letnej arómy v kombinácii s čokoládovou chuťou. Uvedené množstvo je na formu s priemerom 26cm.

Suroviny cesto:

  • 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
  • ½ masla izbovej teploty
  • ½ šálky kakaového prášku
  • 1 šálka hladkej múky
  • štipka soli
  • 2čl prášku do pečiva
  • 1 Vanilkový cukor
  • 2 vajíčka

Bazová plnka:

  • 8 kvetov bazy
  • 1/2 citróna
  • 50g cukru
  • 100ml vody
  • 1 balenie drvenej želatíny
  • 200ml gréckeho jogurtu

Kakaová plnka:

  • 200g mascarpone
  • 3 PL kakaa
  • 3 PL prášového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  • Bazové kvety zalejeme vodou, pridáme citrón a necháme zovrieť. Potom lúhujeme 1-2 hodiny.
  • Trúbu predhrejeme na 160C.
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
  • Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
  • Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
  • Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy.
  • Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestníme do formy.
  • Potom cesto pečieme v trúbe pri 180⁰C ca. 30 minúť. Po upečení necháme kompletne vychladnúť. Okolo umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Bazovú tekutinu zlejeme cez sítko. Pridáme cukor a varíme ca. 10 minút pokiaľ sa polka tekutiny vyparí.
  • Necháme vychladnúť až dostane tekutina vlažnú teplotu. Pridáme želatínu a dobre rozmiešame. Pridáme ešte jogurt a všetko dobre premiešame.
  • Mascarpone premiešame s kakaom a práškovým cukrom. Nanesieme na cesto.
  • Potom nanesieme bazovú vrstvu a cheesecake vložíme do chladničky kde ho necháme aspoň 4 hodiny oddychovať.

Môj tip

Namiesto bazového nálevu môžete použiť 50ml bazového sirupu
  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát.


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


  • Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*