Bazový cheesecake, letný zákusok

Bazový cheesecake, letný zákusok

Ak ste už ochutnali bazový sirup či bazovú marmeládu, tak určite poznáte tú krásnu letnú arómu a chuť, ktorú majú bazové kvety. Tento cheesecake sa nesie v znamení tejto letnej arómy v kombinácii s čokoládovou chuťou. Uvedené množstvo je na formu s priemerom 26cm.

Suroviny cesto:

  • 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
  • ½ masla izbovej teploty
  • ½ šálky kakaového prášku
  • 1 šálka hladkej múky
  • štipka soli
  • 2čl prášku do pečiva
  • 1 Vanilkový cukor
  • 2 vajíčka

Bazová plnka:

  • 8 kvetov bazy
  • 1/2 citróna
  • 50g cukru
  • 100ml vody
  • 1 balenie drvenej želatíny
  • 200ml gréckeho jogurtu

Kakaová plnka:

  • 200g mascarpone
  • 3 PL kakaa
  • 3 PL prášového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  • Bazové kvety zalejeme vodou, pridáme citrón a necháme zovrieť. Potom lúhujeme 1-2 hodiny.
  • Trúbu predhrejeme na 160C.
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
  • Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
  • Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
  • Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy.
  • Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestníme do formy.
  • Potom cesto pečieme v trúbe pri 180⁰C ca. 30 minúť. Po upečení necháme kompletne vychladnúť. Okolo umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Bazovú tekutinu zlejeme cez sítko. Pridáme cukor a varíme ca. 10 minút pokiaľ sa polka tekutiny vyparí.
  • Necháme vychladnúť až dostane tekutina vlažnú teplotu. Pridáme želatínu a dobre rozmiešame. Pridáme ešte jogurt a všetko dobre premiešame.
  • Mascarpone premiešame s kakaom a práškovým cukrom. Nanesieme na cesto.
  • Potom nanesieme bazovú vrstvu a cheesecake vložíme do chladničky kde ho necháme aspoň 4 hodiny oddychovať.

Môj tip

Namiesto bazového nálevu môžete použiť 50ml bazového sirupu
  • Jednoduchý jablkový koláč zo švábska

    Tento jednoduchý jablkový koláč má svôj pôvod v nemeckom kraji švábsko a je naozaj veľmi jednoduchý na prípravu. Konzistenciu pripomína šťavnatú bábovku. Servírovaný s vyšľahanou šlahačkou je to ideálny sprievodca k šálke kávy. Suroviny: 2 jablká 4 vajíčka 125g roztopeného masla 150g kr. cukru 250g hl. múky 1/2 balenia prášku […]


  • Liečivý levanduľový sirup bez varenia

    Tento rok sa mi podarilo navštíviť francúzske levanduľové polia. Okrem toho, že som bola učarovaná ich krásou a arómou, ktorá sa nimi šírila, navštívili sme tiež súkromnú manufaktúru na spracovanie levandule, jednak sušením ale tiež výrobou éterických olejov. Majiteľka bola veľmi zhovorčivá a porozprávala nám nielen o tom, aké rôzne […]


  • Jednoduchý cheesecake pre lenivé

    Tento cheesecake je výborný rýchly zákusok, ktorý vyžaduje minimálnu zručnosť či čas. Cheesecake je bez spodného cesta a za pár minút hotový. Servírovať ho možno s ovocím, čokoládovou polevou alebo napríklad s karamelovou polevou. Suroviny 2 balenia (500g) jemného krémovitého syra (philadephia/mascarpone) 1 balenie (250g) jemného tvarohu 200ml kyslej smotany […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.