Bazový cheesecake, letný zákusok

Bazový cheesecake, letný zákusok

Ak ste už ochutnali bazový sirup či bazovú marmeládu, tak určite poznáte tú krásnu letnú arómu a chuť, ktorú majú bazové kvety. Tento cheesecake sa nesie v znamení tejto letnej arómy v kombinácii s čokoládovou chuťou. Uvedené množstvo je na formu s priemerom 26cm.

Suroviny cesto:

  • 1 šálka (1 šálka – 250ml) kr. cukru
  • ½ masla izbovej teploty
  • ½ šálky kakaového prášku
  • 1 šálka hladkej múky
  • štipka soli
  • 2čl prášku do pečiva
  • 1 Vanilkový cukor
  • 2 vajíčka

Bazová plnka:

  • 8 kvetov bazy
  • 1/2 citróna
  • 50g cukru
  • 100ml vody
  • 1 balenie drvenej želatíny
  • 200ml gréckeho jogurtu

Kakaová plnka:

  • 200g mascarpone
  • 3 PL kakaa
  • 3 PL prášového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  • Bazové kvety zalejeme vodou, pridáme citrón a necháme zovrieť. Potom lúhujeme 1-2 hodiny.
  • Trúbu predhrejeme na 160C.
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom a maslom do hladka, až vznikne cesto bez hrčiek.
  • Pridáme múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a vanilkový cukor a všetko dobre premiešame.
  • Cesto dáme do zakrytej nádoby a necháme buď ½ hodinu oddychovať v chladničke alebo 10min. v mrazničke.
  • Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie, spodný papier odstránime a cesto preklopíme do vymastenej tortovej formy.
  • Odstránime aj druhý papier a cesto rovnomerne rozmiestníme do formy.
  • Potom cesto pečieme v trúbe pri 180⁰C ca. 30 minúť. Po upečení necháme kompletne vychladnúť. Okolo umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Bazovú tekutinu zlejeme cez sítko. Pridáme cukor a varíme ca. 10 minút pokiaľ sa polka tekutiny vyparí.
  • Necháme vychladnúť až dostane tekutina vlažnú teplotu. Pridáme želatínu a dobre rozmiešame. Pridáme ešte jogurt a všetko dobre premiešame.
  • Mascarpone premiešame s kakaom a práškovým cukrom. Nanesieme na cesto.
  • Potom nanesieme bazovú vrstvu a cheesecake vložíme do chladničky kde ho necháme aspoň 4 hodiny oddychovať.

Môj tip

Namiesto bazového nálevu môžete použiť 50ml bazového sirupu
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


  • Kuracie stehná dusené na ryži- obed z jednej panvice

    Kuracie stehná dusené na ryži- obed z jednej panvice

    Toto jedlo si vyžaduje len väčší pekáč či panvicu, ktorú možno uzavrieť. Mäso aj ryža sa dusia spolu v jednej panvici, takže nepotrebujete žiaden iný riad. Okrem toho dostane ryža chutnú arómu z kuracích kúskov. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *