Komu sa zažiada nezvyčajný šalát, ktorý okrem toho aj výborne chutí, tomu odporúčam vyskúšať tento svieži a šťavnatý ryžový šalát s kuracím mäsom. Tento šalát má pri návšteve zaručený úspech a nemusíte sa obávať, že prinesiete šalát, ktorý sa nachádza v pohostení už v 5-iných varinatách. Okrem toho je to tiež výborný spôsob na spracovanie zvyškov ryže.
Potrebujete:
- 1 šálka surovej ryže (alebo 3 šálky uvarenej)
- 1 konzerva zaváraných mandaríniek aj so šťavou
- malý pór – zelená časť
- 2 pošírované kuracie prsia/ alebo saláma
- 1 menšie jablk
- 2 balenia Creme Fraiche
- Soľ, čierne korenie, kr. cukor
Postup:
- Ryžu umyjeme pod tečúcou vodou, dáme do hrnca a krátko opečieme až sa začne lepiť na spodok hrnca. Následne ju zalejeme 2 šálkami vody a pridáme 1/2PL soli.
- Necháme zovrieť a potom prikrytú necháme 20min. na najnižšom stupni variť. Posledné 2 min. dáme pod pokrievku papierovú kuchynskú utierku (táto odstrániť prebytočnú vlhkosť)
- Po uvarení ešte teplú ryžu vysypeme do veľkej misky. Počas chladenia každých pár minúť ryžu premiešame, aby sa neskôr pekne drobila a nelepila.
- Kuracie prsia necháme medzitým pošírovať. Presný postup na takúto tepelnú úpravu nájedete tu – https://recepis.sk/2018/12/10/posirovane-kuracie-prsia/
- Keď kuracie prsia vychladnú, pokrájamé ich nožom na malé kúsky a pridáme k ryži. Alternatívne možno tiež použiť mäkkú salámu (napr. hydinovú točenú) pokrájanú na drobno.
- Mandarínky zlejeme zo šťavy a štavu si odložíme stranou.
- Pór (ja rada používam do šalátu zelnú časť póru, ktorá je aromatickejšia a chrumkavejšia) porkájame na drobné pásiky a pridáme ku šalátu.
- Jablko porkájame na drobné kocky a takisto pridáme k šalátu.
- Na záver vyrobíme marinádu. Na to zmiešamu Creme Fraiche spolu s mandarínkovou šťavou. Zmes dochutíme soľou, čiernym korením prípadne cukrom.
- Marinádu nalejeme na ryžovú zmes a všetko dobre spolu premiešame. Na záver pridáme mandarinkové kúsky a už len opatrne premiešame.
- Servírujeme najlepšie čerstvo pripravený.