Bezmäsité pizza lodičky “Pide” so špenátom

Toto jedlo je pripravované s mäsitou alebo bezmäsitou plnkou ako v tomto prípade- s ricotta špenátovou – a servíruje sa s čerstvým šalátom. Chutné chrumkavé cesto a aróma tohto jedla je jedinečná. Pritom jeho príprava doma nieje náročná.

Potrebujete:

  • 500g hl. Múky
  • ½ čerstvých kvasníc
  • 1PL kr. Cukru
  • 1PL soľ
  • 2Pl bieleho jogurtu
  • 2PL oliv. Oleja
  • Ca. 150ml vlažnej vody
  • žĺtko na potretie

Okrem toho na plnku

  • 50g mrazené špenátu (môže byť aj čerstvý)
  • 1 jarná cibuľa
  • 125g syru ricotta
  • 1 vajíčko
  • 50g syru parmezán
  • Soľ, čierne korenie, sušené čili

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme 10min. stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Kvások zmiešame s múkou, jogurtom, soľou a olejom a postupne pridávame za miesenia vodu až vznikne nelepivé, kompaktné cesto. To potom necháme v kuchynskom robote ca. 10min. miesiť.
  • Cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme 1hod. na teplom mieste kysnúť.
  • Na plnku použijeme buď rozmrazený špenát ale čerstvý, ktorý sme rozmixovali ponorným mixérom. K špenátu pridáme syr ricotta a postrúhaný parmezán ako aj na drobno pokrájanú jarnú cibuľku. Premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením.
  • Cesto krátko na pracovnej poloche premiesiť a vytvarujeme valec. Ten rozkrájame na 15 rovnako veľkých kúskov a tie prikryjeme mokrou utierkou.
  • Postupne vyberáme jednotlivé kúsky, tie vždy valčekom na tenko vyvaľkáme do oválneho tvaru a pomocou prsta (p.obrázok) prekladaním cesta najskôr vytvoríme kraje. Položíme na plech a potrieme okraje žĺtkom.
  • Potom do každého cesta dáme za 1PL plnky a dobre rozotrieme.
  • Pri 200°C pečieme ca.20min do zlatista. Pri servírovaní sa zvykne šalát vložiť do pide a spolu zajedať.

Recept na mäsitú verziu nájdete tu- https://recepis.sk/2019/02/14/pizzove-lodicky-pide-plnene-mletym-masom/

3 komentáre

  1. Uzasneee mnaaam akurát dorobene, a asi padnú na posedenie ????

  2. Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*