Ak vám niekto povie pojmy ako Máčanka či Tarkanka tak možno nebudete hneď vedieť tieto zaradiť. Alebo naopak vám pripomenú zabudnutú spomienku z detstva. Tieto častokrát už zabudnuté pokrmy tvorili základ našej terajšej kuchyne a tak by som sa rada snažila vám túto priblížiť a možno aj pospomínať si.
Slovenská tradičná kuchyňa bola jednoduchá, poctivá a zakorenená v tom, čo dala zem. Založená bola na sezónnych surovinách, dostupných plodinách ako zemiakoch, kapuste, múkach a strukovinách. V minulosti sa varilo z toho, čo si gazdiná dopestovala alebo dochovala, preto boli jedlá jednoduché, no výživné a chutné.
Typickými jedlami boli napríklad:
- Bryndzové halušky – symbol slovenskej kuchyne, zemiakové halušky premiešané s bryndzou a opekankami zo slaniny.
- Kapustnica – hustá polievka z kyslej kapusty, údeného mäsa a hríbov, podávaná najmä cez sviatky.
- Bobálky s makom alebo kapustou – drobné guľočky z kysnutého cesta premiešané s makom alebo dusenou kapustou.
- Tarkanka – kaša z jačmenných krúp alebo šrotu.
- Maťovka – jednoduchá polievka z mlieka a cestovín.
Dnes sa mnohé z týchto jedál vracajú na taniere v moderných verziách. Slovenské dedinské recepty tak neostávajú zabudnuté, ale žijú ďalej.
Aby sme ich nezabudli pripravila som pre vás kvíz, ktorý nájdete na mojej facebook stránke. Každý zúčastnený bude zahrnutý do žrebovanie o môj zápisník receptov. Dúfam, že vám tento kvíz nielen spríjemní leto ale možno vás aj trošku naučí niečomu novému. Nezabudnite v komentároch zdieľať aj vaše postrehy a spomienky na tradičnú slovenskú kuchyňu.
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Pomocníci do kuchyne*


Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
210 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV
































