Aké sú tradičné slovenské jedlá? Objavte chute, ktoré formovali slovenskú kuchyňu

Ak vám niekto povie pojmy ako Máčanka či Tarkanka tak možno nebudete hneď vedieť tieto zaradiť. Alebo naopak vám pripomenú zabudnutú spomienku z detstva. Tieto častokrát už zabudnuté pokrmy tvorili základ našej terajšej kuchyne a tak by som sa rada snažila vám túto priblížiť a možno aj pospomínať si.

Slovenská tradičná kuchyňa bola jednoduchá, poctivá a zakorenená v tom, čo dala zem. Založená bola na sezónnych surovinách, dostupných plodinách ako zemiakoch, kapuste, múkach a strukovinách. V minulosti sa varilo z toho, čo si gazdiná dopestovala alebo dochovala, preto boli jedlá jednoduché, no výživné a chutné.

Typickými jedlami boli napríklad:

  • Bryndzové halušky – symbol slovenskej kuchyne, zemiakové halušky premiešané s bryndzou a opekankami zo slaniny.
  • Kapustnica – hustá polievka z kyslej kapusty, údeného mäsa a hríbov, podávaná najmä cez sviatky.
  • Bobálky s makom alebo kapustou – drobné guľočky z kysnutého cesta premiešané s makom alebo dusenou kapustou.
  • Tarkanka – kaša z jačmenných krúp alebo šrotu.
  • Maťovka – jednoduchá polievka z mlieka a cestovín.

Dnes sa mnohé z týchto jedál vracajú na taniere v moderných verziách. Slovenské dedinské recepty tak neostávajú zabudnuté, ale žijú ďalej.

Aby sme ich nezabudli pripravila som pre vás kvíz, ktorý nájdete na mojej facebook stránke. Každý zúčastnený bude zahrnutý do žrebovanie o môj zápisník receptov. Dúfam, že vám tento kvíz nielen spríjemní leto ale možno vás aj trošku naučí niečomu novému. Nezabudnite v komentároch zdieľať aj vaše postrehy a spomienky na tradičnú slovenskú kuchyňu.

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Obľúbené produkty


Jedalniček na mesiac, pláovanie jedla, meal prep

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk_Zápisník receptov_recept

Zápisník receptov

6,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

210 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Zvládnite prílohy ako ryža, bulgur a kuskus

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

9,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*