Varenie – vzácne rady od našich babičiek

Cukor a soľ

Cukor stráca počas varenia na sladkosti. Preto to treba zohľadniť ohľadom časovania, kedy niečo dosladíte

Soľ spomaľuje proces zovretia vody, nezabudnite preto soliť napríklad vodu na cestoviny až keď zovrie.

Kávový pach odstránite z termosky tak, že pridáte trochu cukru do vody, necháte takto v termoske postáť a tento odoberie tento pach.

Vajíčka

Vajíčka na varenie na tvrdo kladieme do vody podľa možnosti v izbovej teplote. Je dobre ich takisto napischnuť ihlou predtým, než ich dáte variť, aby škrupina nepraskla.

Vajíčka by sa nemali umývať, ich škrupina ich chráni pred starnutí. Po umytí sa skráti ich ich trvanlivosť.

Ak chcete si uľahčiť šúpanie vajíčok, nezabudnite po uvarení pridať do vody ocot, budú sa ľahšie súpať.

Ocot

Ocot spomaluje proces zmäkknutia zeleniny. Mal by sa preto pridávať až na úplny záver varenia, keď už je zelenina mäkká.

Ovocie a zelenina

Ovocie, zeleninu umývajte až tesne pred komnzumáciou, najmä mäkkému ovociu ako jahody či maliny umytým o dosť skrátite životnosť.

Je nepravdivé, že uvarené ovocie či zelenina sú menej hodnotné ako surové. Aj keď sa časť vitamínou počas varenia stratí, je ich schopnosť ich spracovať vaším telom o dosť vyššia v uvarenej ako v surovej podobe.

Je dobre skladovať teplomilné ovocie ako broskyne, nektarinky, či rajčiny by sa mali skladovať pri izbovej teplote, nie v chladničke aby pomaly dozreli.

Mäkké ovocie neskladujeme na sebe ale vedľa seba aby sa zvýšila ich životnosť.

Zemiaky

Zemiaky by sa vždy mali skladovať v tme. Ak už nie v pivnici tak aspoň v tmavej nádobe. Stačí im mierny chlad, v chladničke by sa skladovať však nemali.

Zemiaky obsahujú veľké množstvo škrobu, preto by sa pri príprave pyré nemal používať ponorný mixér, len

Do pyré by sa mali pridávať len teplé položky- či už maslo alebo smotanu, nemali by byť studené. Takisto odporúčam použiť na rozmáganie časť vody zo zemiakov.

Zemiaky moja mama nikdy neumývala pod tešúcou vodou, ale len v miske s vodou aby sa zachovala väčšia časť minerálov.

Olej

Olej by sa mal sklavoať v sklennenj ale najmä v tmavej flaške.

Citrón

Citrón zabraňuje hnednutiu ovocia, preto ho môžeme použiť na potretie napríklad avokáda či jablko, ktoré rýchlo hnednúť.

Citrón môžete pridať tiež k zelenine, čo nadúva a nepríjemne smrdí počas varenia ako napríklad brokolica či karfiól.

Varenie – vzácne rady od našich babičiek

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*