Ostalo vám staršie pečivo? Vianočka či makovka alebo aj iné biele pečivo sa dajú výborne spracovať do chlebového pudingu. Príprava je veľmi jednoduchá a použiť môžete ovocie podľa chuti. Ja som zvolila kombináciu jablka, čučoriedok a malín.
Suroviny:
- 5-6ks staršieho pečiva (najlepšie biele pečivo – rožky, žemliky, toastový chlieb, vianočka, makovky atď.)
- 500ml mlieka (rastlinné mlieko)
- 50g mäkkého masla
- 5PL kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 celé vajíčka
- ovocie- 1 jablko, 50g malín, 50g čučoriedok
Postup:
- Začneme prípravou pečiva. To si pokrájame na kocky a vložíme do vysokej misky.
- Jablko ošúpeme a takisto ho pokrájame na kocky, pridáme k pečivu.
- V inej miske si premiešame mlieko, vajíčka, cukor a vanilkový cukor a zmesiu polejeme pečivo. Dobre premiešame.
- Zapekaciu nádobu vymastíme a potom do nej nasypeme pečivo s jablkami a pridáme drobné ovocie.
- Povrch zarovnáme a pomažeme ho maslom po celej ploche
- Už len necháme zapekať pri 160°C ca. 35 minút do zlatista a chrumkava.
- Servírujeme posypaný práškovým cukrom, ideálne chutí s vanilkovou zmrzlinou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: