Výborné slimáky, ktorým neodolajú malý či veľký jedáci. Na meranie vám postačí šálka s objemom 150ml.
Suroviny na cesto
- 1 šálka mlieka
- 1šálka vody
- 1 šálka bieleho jogurtu
- 1PL cukru
- 1PL soli
- ½ čerstvých kvasníc
- Ca. 1/2 balenia (500g) hl. Múky
Suroviny na plnku:
- 150ml rajčinovej šťavy
- 1 zelená paprika pokrájaná na drobno
- Za hrsť olív pokrájaných na drobno
- 1 cibuľa pokrájaná na drobno
- Soľ, cukor, čierne korenie, sušený tymián a bazalka
- 100g tvrdého postrúhaného syra
Postup:
- Najskôr pripravíme základné jogurtové cesto.
- Zatiaľ čo kysne si pripraviť plnku. Na to zmiešame rajčinovú omáčku s na jemno posekanou salímou, cibuľkou a olivami. Dochutíme korením podľa chuti.
- Keď je cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho na obdĺžnik.
- Vrch cesta potrieme rajčinovou zmesou a posypeme všetko syrom.
- Potom cesto podĺžne zatočíme a ostrým nožíkom odrezávať z neho 0,5cm hrubé kruhy. Tie potom kladieme s odstupom na plech a necháme prikryté ešte 20 minút kysnúť.
- Necháme piecť pri 200°C ca. 25min. do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: