Výborné jogurtové kysnuté cesto

Toto kysnuté cesto som objavila až prednedávnom a je vynikajúce. Dá sa pripraviť a variovať pri všetkých slaných kvasených pokrmoch (či už bagetky, pizza, pizza-slimáky, žemličky, atď.)

Základné cesto:

  • 1 šálka mlieka (1 malá kávová šálka)
  • 1šálka vody
  • 1 šálka bieleho jogurtu
  • 1PL cukru
  • 1PL soli
  • ½ čerstvých kvasníc
  • Ca. 600g hl. Múky

Postup:

  • Droždie rozdrobiť do misky a posypať cukrom. Dobre spolu premiešať a nechať 10min. postáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Mlieko, vodu, jogurt, soľ a kvások spolu premiešať. Postupne pridávať múku až vznikne vláčne, nelepivé cesto. Toto nechať aspoň 10min. miesiť, dlhé miesenie len zvýši jeho vláčnosť.
  • Potom nechať zakryté aspoň hodinu kvasiť. Alternatívne dať na noc pomaly kvasiť a vybrať 10min. pred použitým z chladničky.
  • Na záver cesto ešte raz premiesiť a spracovať podľa chute. Piecť pri 200°C do zlatista.

2 komentáre

  1. Pingback: Pizza slimáky z jogurtového kysnutého cesta – Recepis.sk

  2. Pingback: Sézamové krúžky – Recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.