Bavorské dolky

Opät sa mi podarilo pri čítaní mojej starej kuchárskej knihy, ktorú som zdedila po babke, nájsť novú dobrotu. Jedná sa o tieto nadýchané dolky, ktoré su zvútra mäkká ako obláčik a zvonka pekne chrumkavé.

Na cesto potrebujete:

  • 500g hrubej múky
  • ½ čerstvých kvasníc
  • 5PL kr.cukru
  • Štipka soli
  • 50g masla
  • 250ml mlieka

Postup:

  • Mlieko zohriať v hrnci spolu s maslom. Zohrievať pomaly, nemalo by zovrieť len byť dostatočne teplé aby sa roztopilo maslo. Potom nechať krátko vychladnúť. Pridať aj 4PL cukru a nechať roztopiť.
  • Medzitým rozdrviť kvasnice do misky, posypať ich 1PL cukru a dobre premiešať. Nechať stáť 10min. pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Múku zmiešať s kváskom, mliekom, maslom, cukrom ako aj soľou a nechať aspoň 10min. miesiť. Potom prikryté nechať kysnúť 1hod.
  • Cesto rozvaľkať na 1cm hrúbku, vykrojiť kruhy a do stredu urobiť jamku.
  • Potom nechať ešte ešťe 10-15min. postáť.
  • Vyprážať v oleji, najskôr z tej strany ako je jamka a potom z opačnej do hnedista. Na záver posypať práškovým cukrom a naplniť marmeládou podľa chuti.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*