Juhoslovanské cesnakové koláče ako ich robí moja mama

Tieto chutné trojuholníčky su nielen aromatické a intenzívne chutiace, ale aj super trvácne. Moja mama ich pripravuje takto už roky a medzičasom som začala používať jej recept tiež doma. Tieto koláče vám zaručene prevoňajú celú kuchyňu :).

Suroviny:

  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc + 1Pl cukru na kvások
  • 3 Pl oleja
  • ca. 250ml mlieka alebo ovseného mlieka
  • 2čl soli
  • 80g masla izbovej teploty
  • 8 strúčikov cesnaku

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, olej a postupne pridávame mlieko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
  • To zakryté necháme hodinu kysnúť.
  • Maslo dáme do misky roztopiť. Pretlačíme doňho cesnak, osolíme a premiešame.
  • Cesto si rozdelíme na 6 kusov. Každý vyroľujeme na obdĺžnik a potom potrieme rovnomerne zmesou masla a cesnaku.
  • Cesto následne zaroľujeme do šuľca a preložíme ho na plech. Potom šúlec pokrájame na trojuholníky, najlepšie pizza nožom.
  • Povrch každého šuľca pomažeme zvyšným cesnakovým maslom a kdo chce ozdobí napríklad celou rascou alebo sézamom.
  • Prikryté necháme ešte 15 minút oddychovať.
  • Potom pečieme pri 200 °C ca. 25 minút do chrumkava.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*