Ak máte radi čokoládu, tak týmto koláčom si prídete na svoje. Je plný čokoládovej chuti, šťavnaté čokoládové cesto, kúsky čokolády v ňom a k tomu krémovitá čoko-poleva, proste jedna báseň. Okrem toho je to mimoriadne jednoduchý koláč na prípravu, tentoraz prevzala mi väčšinu roboty moja 4-ročná dcérka.
Netreba nič vážiť, postačí vám miska, mixér a 1 šálka s objemom 250ml. Ja som použila formu na pečenie s rozmerom 25×25, kdo chce použiť veľký plech pripraví z dvojnásobného množtva.

Suroviny:
- 4 vajíčka
- 1/2 šálky kr. cukru
- 1/2 šálky oleja (napr. slnečnicový)
- 1/2 šálky (rastlinného) mlieka
- 1/2 šálky kakaa
- 1 šálka hl. múky
- 1 čokoláda (100g) posekaná na drobno
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 balenia šľahačkovej smotany (120ml)
- 1 balenie horkej čokolády (100g)
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
- Následne pridáme mlieko, múku a kakao ako aj prášok do pečiva. Vypracujeme vláčne cesto.
- Nádobu na pečenie vymastíme (moja má rozmer 25x25cm) alebo vyložíme papierom na pečenie a cesto do formy nalejeme.
- Čokoládu posekáme na menšie kusy a posypeme nimi cesto.
- Potom ho necháme piecť pri 160C po dobu ca. 40 minút.
- Počas pečenia si nahrejeme smotanu a pridáme do nej na drobno posekanú tmavú čokoládu. Mimo ohňa už len miešame, až sa čokoláda roztopí.
- Po vybratí z trúby koláč necháme 5 minút chladnúť a potom naňho nalejeme polevu a necháme vychladnúť.
- Kdo chce môže povrch ozdobiť napríklad dehydratovanými malinami a pistáciami alebo inými orieškami.


Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: