Táto univerzálna omáčka sa výborne hodí ako príloha či už k cestovinám, zapečeným pokrom alebo tiež k obilninám ako pohánka či bulgur. Takisto výborná na prípravu pizze. Po uvarení ju môžete týždeň skladovať v chladničke a podľa potreby použiť.

Suroviny:
- 1 cibuľa
- 1 cesnak
- 1 konzerva rajčín
- 1 balenie mozarella syru
- soľ, čierne korenie, 1 kocka cukru
- bylinky podľa chuti – tymián, bazalka
- 1čl sladkej papriky
- 100ml sladkej smotany
Postup:
- Na panvici opražíme cibuľku až dostane mierne zlatistú farbu.
- Pridáme pretlačený cesnak a rovno tiež konzervu rajčín. Samozrejme, že môžete použiť namiesto aj 1/2kg čerstvých rajčín, tie ale musíte najskôr ošúpať a pokrájať na drobno.
- Ochutíme soľou, 1 malou kockou cukru, čiernym korením a pridáme bylinky podľa chuti. Ja zvyknem dávať sušený tymián a oregáno ale samozrejme aj iné bylinky ako bazalka chutia skvelo. Takisto pridáme papriku, buď sladkú, alebo kdo má rád štipľavú.
- Takto pripravené necháme na strednej teplote variť 10-15 minút, až sa začnú rajčiny rozpadávať.
- Mozarellu pokrájame na kocky a pridáme k rajčinám. Povaríme ešte 5 minút.
- Potom ponorným mixérom všetko rozmixujeme na jemnú omáčku a kdo chce zjemní chuť ešte sladkou smotanou (možno tiež vynechať).
- Buď servíruejme hneď alebo dáme do skleneného pohára s viečkom a necháme v chladničke na neskôr.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: