Zapečené zemiaky v parmezánovej omáčke

Tento super jednoduchý pokrm vás uchváti svojou chuťou. NAjskôr som chcela servírovať ako prílohu, ale nakoniec sa všetci na ne vrhli a tak bol z toho hlavný pokrm.

Suroviny:

  • 1,5kg zemiakov (lepšie sú menšie)
  • 200ml vody/vývaru
  • 200ml šľahačkovej smotany
  • 1čl sušeného cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • 2PL posekanej pažítky
  • 50g strúhaného parmezánu

Postup:

  • Zemiaky očistíme a prekrojíme na polku. Vložíme do misky s vodou a dobre umyjeme. Potom položíme na utierku a osušíme
  • Pozor! Vodu zo zemiakov nevylejte, na spodku misky sa usadil škrob, ten nám neskôr zahustí omáčku.
  • Do zemiakov urobíme 1mm nárezy aby vyzerali akko ježko 🙃. Tým sa rovnomerne uvaria.
  • Potom zemiaky položíme do zapekacej nádoby narezanou stranou na hor.
  • V miske zmiešame vodu zo zemiakov (stačí 200ml), smotanu, cesnak, sol a čierne korenie.
  • Pridáme pažítku a parmezán a zmesou polejeme zemiaky.
  • Nádobu na zapekanie zakryjeme alobalobalom a pečieme pri 200C po dobu 1 hodiny.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *