Plnené vianočné oriešky

Toto vianočné pečivo je tak krásne na pohľad, že je ho až skoro škoda jesť. Na prípravu týchto malých orieškov budete potrebovať formu oriešok a jednoché maslové cesto. Plnka je čokoládová a dopomôže tomu, že cesto pekne zmäkkne.

Suroviny na cesto

  • 1/2 balenia hl. múky (500g)
  • 1 balenie masla izbovej teploty (250g)
  • 2 žĺtka
  • 6-8Pl kr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 balenie mletých orechov (200g)

Suroviny na plnku:

  • 1 žĺtko
  • 3 PL kr. cukru
  • 80g masla
  • 2 PL kakaa

Postup:

  • Rúru si necháme predhriať na 180°C.
  • Do misky dáme žĺtka a cukor a miešame až sa cukor rozpustí.
  • Pridáme múku, orechy a maslo ako aj prášok do pečiva a všetko dobre rukami premiesime.
  • Ja zvyknem robiť polovičku cesta bez kakaa a polovičku s kakaom.
  • Cesto teda rozdelím na 2 časti a do jednej primiešam ešte kakao a 1pl medu.
  • Formičky vymastíme (ja používam sprej na pečenie) a potom postupne plníme cestom. -cesto by malo byť len po stranách formičky, nie vstrede. Formuičky dáme na plech.
  • Pečieme pri 180°C ca. 10-15min (zavisí od veľkosti formičky) a potom necháme vychladnúť.
  • Pečivo vyberieme z formičiek (ja som napomáham tak, že do jedného rohu formičky vpichnem ihlu a jemne cesto pohnem, potom vypadne same od seba a bez poškodenia).
  • Na plnku si dáme do hrnca vodu a nad neho postavíme nerezovú misku.
  • Keď voda zovrie dáme do misky žĺtko a cukor a šľaháme do penista. Potom pridáme maslo ako aj kakao a miešame až vznikne krémovitá mierne lepivá plnka.
  • Pomocou lyžičky potom plníme jednotlivé polovičky orieškov a zlepujeme ich tak spolu.
  • Na záver poprášime práškovým cukrom.

Chcete sa inšpirovať receptami na vianočné pečenie? Hľadajte inšpiráciu v mojej E-KNIHE s vianočnými receptami. Túto si môžete buď priamo zakúpiť alebo po prihlásení na môj newsletter ju dostanete ZADARMO.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


  • Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *