Toto vianočné pečivo je tak krásne na pohľad, že je ho až skoro škoda jesť. Na prípravu týchto malých orieškov budete potrebovať formu oriešok a jednoché maslové cesto. Plnka je čokoládová a dopomôže tomu, že cesto pekne zmäkkne.
Suroviny na cesto
- 1/2 balenia hl. múky (500g)
- 1 balenie masla izbovej teploty (250g)
- 2 žĺtka
- 6-8Pl kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 balenie mletých orechov (200g)
Suroviny na plnku:
- 1 žĺtko
- 3 PL kr. cukru
- 80g masla
- 2 PL kakaa
Postup:
- Rúru si necháme predhriať na 180°C.
- Do misky dáme žĺtka a cukor a miešame až sa cukor rozpustí.
- Pridáme múku, orechy a maslo ako aj prášok do pečiva a všetko dobre rukami premiesime.
- Ja zvyknem robiť polovičku cesta bez kakaa a polovičku s kakaom.
- Cesto teda rozdelím na 2 časti a do jednej primiešam ešte kakao a 1pl medu.
- Formičky vymastíme (ja používam sprej na pečenie) a potom postupne plníme cestom. -cesto by malo byť len po stranách formičky, nie vstrede. Formuičky dáme na plech.
- Pečieme pri 180°C ca. 10-15min (zavisí od veľkosti formičky) a potom necháme vychladnúť.
- Pečivo vyberieme z formičiek (ja som napomáham tak, že do jedného rohu formičky vpichnem ihlu a jemne cesto pohnem, potom vypadne same od seba a bez poškodenia).
- Na plnku si dáme do hrnca vodu a nad neho postavíme nerezovú misku.
- Keď voda zovrie dáme do misky žĺtko a cukor a šľaháme do penista. Potom pridáme maslo ako aj kakao a miešame až vznikne krémovitá mierne lepivá plnka.
- Pomocou lyžičky potom plníme jednotlivé polovičky orieškov a zlepujeme ich tak spolu.
- Na záver poprášime práškovým cukrom.
Chcete sa inšpirovať receptami na vianočné pečenie? Hľadajte inšpiráciu v mojej E-KNIHE s vianočnými receptami. Túto si môžete buď priamo zakúpiť alebo po prihlásení na môj newsletter ju dostanete ZADARMO.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Jednoduchá kalerábová polievka
Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:
-
Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte
Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]