Toto vianočné pečivo je tak krásne na pohľad, že je ho až skoro škoda jesť. Na prípravu týchto malých orieškov budete potrebovať formu oriešok a jednoché maslové cesto. Plnka je čokoládová a dopomôže tomu, že cesto pekne zmäkkne.
Suroviny na cesto
- 1/2 balenia hl. múky (500g)
- 1 balenie masla izbovej teploty (250g)
- 2 žĺtka
- 6-8Pl kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 balenie mletých orechov (200g)
Suroviny na plnku:
- 1 žĺtko
- 3 PL kr. cukru
- 80g masla
- 2 PL kakaa
Postup:
- Rúru si necháme predhriať na 180°C.
- Do misky dáme žĺtka a cukor a miešame až sa cukor rozpustí.
- Pridáme múku, orechy a maslo ako aj prášok do pečiva a všetko dobre rukami premiesime.
- Ja zvyknem robiť polovičku cesta bez kakaa a polovičku s kakaom.
- Cesto teda rozdelím na 2 časti a do jednej primiešam ešte kakao a 1pl medu.
- Formičky vymastíme (ja používam sprej na pečenie) a potom postupne plníme cestom. -cesto by malo byť len po stranách formičky, nie vstrede. Formuičky dáme na plech.
- Pečieme pri 180°C ca. 10-15min (zavisí od veľkosti formičky) a potom necháme vychladnúť.
- Pečivo vyberieme z formičiek (ja som napomáham tak, že do jedného rohu formičky vpichnem ihlu a jemne cesto pohnem, potom vypadne same od seba a bez poškodenia).
- Na plnku si dáme do hrnca vodu a nad neho postavíme nerezovú misku.
- Keď voda zovrie dáme do misky žĺtko a cukor a šľaháme do penista. Potom pridáme maslo ako aj kakao a miešame až vznikne krémovitá mierne lepivá plnka.
- Pomocou lyžičky potom plníme jednotlivé polovičky orieškov a zlepujeme ich tak spolu.
- Na záver poprášime práškovým cukrom.
Chcete sa inšpirovať receptami na vianočné pečenie? Hľadajte inšpiráciu v mojej E-KNIHE s vianočnými receptami. Túto si môžete buď priamo zakúpiť alebo po prihlásení na môj newsletter ju dostanete ZADARMO.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: