Plnené vianočné oriešky

Toto vianočné pečivo je tak krásne na pohľad, že je ho až skoro škoda jesť. Na prípravu týchto malých orieškov budete potrebovať formu oriešok a jednoché maslové cesto. Plnka je čokoládová a dopomôže tomu, že cesto pekne zmäkkne.

Suroviny na cesto

  • 1/2 balenia hl. múky (500g)
  • 1 balenie masla izbovej teploty (250g)
  • 2 žĺtka
  • 6-8Pl kr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 balenie mletých orechov (200g)

Suroviny na plnku:

  • 1 žĺtko
  • 3 PL kr. cukru
  • 80g masla
  • 2 PL kakaa

Postup:

  • Rúru si necháme predhriať na 180°C.
  • Do misky dáme žĺtka a cukor a miešame až sa cukor rozpustí.
  • Pridáme múku, orechy a maslo ako aj prášok do pečiva a všetko dobre rukami premiesime.
  • Ja zvyknem robiť polovičku cesta bez kakaa a polovičku s kakaom.
  • Cesto teda rozdelím na 2 časti a do jednej primiešam ešte kakao a 1pl medu.
  • Formičky vymastíme (ja používam sprej na pečenie) a potom postupne plníme cestom. -cesto by malo byť len po stranách formičky, nie vstrede. Formuičky dáme na plech.
  • Pečieme pri 180°C ca. 10-15min (zavisí od veľkosti formičky) a potom necháme vychladnúť.
  • Pečivo vyberieme z formičiek (ja som napomáham tak, že do jedného rohu formičky vpichnem ihlu a jemne cesto pohnem, potom vypadne same od seba a bez poškodenia).
  • Na plnku si dáme do hrnca vodu a nad neho postavíme nerezovú misku.
  • Keď voda zovrie dáme do misky žĺtko a cukor a šľaháme do penista. Potom pridáme maslo ako aj kakao a miešame až vznikne krémovitá mierne lepivá plnka.
  • Pomocou lyžičky potom plníme jednotlivé polovičky orieškov a zlepujeme ich tak spolu.
  • Na záver poprášime práškovým cukrom.

Chcete sa inšpirovať receptami na vianočné pečenie? Hľadajte inšpiráciu v mojej E-KNIHE s vianočnými receptami. Túto si môžete buď priamo zakúpiť alebo po prihlásení na môj newsletter ju dostanete ZADARMO.

  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*