Super šťavnatá čokoládová bábovka s mandarínkami

Už ste niekedy skúšali tepelne spracovať mandarínky či iné citrusové ovocie. Vznikne z ních po uvarení prekvapivo lahodná zmes, ktorú možno použiť či už na výrobu marmelády alebo tiež do cesta. Táto bábovka je super šťavnatá a jej cesto obsahuje 5 celých mandaríniek. Je to aromatická bomba. Nedarmo, citrusová chuť a k tomu čokoláda je proste delikatesa.

Suroviny

  • 5 celých mandaríniek
  • 4 vajíčka
  • 100ml oleja
  • 160g hl. múky
  • 60 kakaa
  • 1/2 balenie prášku do pečiva
  • 150g kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • (100g tmavej čokolády na polevu)

Postup:

  • Najskôr si zapneme trúbu na 160C aby sa už počas prípravy predhriala.
  • Ak použijete bio mandarínky môžete ich spracovať aj so šupkou, inak odporúčam ošúpať a použiť len vnútornú dužinu.
  • Mandarínky dáme do hrnca, pridáme 50ml vody a 50g cukru a necháme 15 minút variť. Potom ich rozmixujeme ponorným mixérom do hustej kaše. Necháme vychladnúť.
  • Vajíčka vyšľaháme so zvyšným cukrom do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Pridáme tiež mandarínkovú zmes, olej, múku, kakao, prášok do pečiva ako aj vanilkový cukor.Prísady dobre spolu prešľaháme.
  • Bábovkovú formu vymastíme. Potom do formy nalejeme pripravené cesto.
  • Bábovku necháme piecť pri 160C ca. 40min. Potom vyberieme z trúby a necháme vychladnúť. Až potom vyklopíme z formy.
  • Kdo chce môže povrch bábovky poliať roztopenou tmavou čokoládou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*