Už ste niekedy skúšali tepelne spracovať mandarínky či iné citrusové ovocie. Vznikne z ních po uvarení prekvapivo lahodná zmes, ktorú možno použiť či už na výrobu marmelády alebo tiež do cesta. Táto bábovka je super šťavnatá a jej cesto obsahuje 5 celých mandaríniek. Je to aromatická bomba. Nedarmo, citrusová chuť a k tomu čokoláda je proste delikatesa.

Suroviny
- 5 celých mandaríniek
- 4 vajíčka
- 100ml oleja
- 160g hl. múky
- 60 kakaa
- 1/2 balenie prášku do pečiva
- 150g kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- (100g tmavej čokolády na polevu)
Postup:
- Najskôr si zapneme trúbu na 160C aby sa už počas prípravy predhriala.
- Ak použijete bio mandarínky môžete ich spracovať aj so šupkou, inak odporúčam ošúpať a použiť len vnútornú dužinu.
- Mandarínky dáme do hrnca, pridáme 50ml vody a 50g cukru a necháme 15 minút variť. Potom ich rozmixujeme ponorným mixérom do hustej kaše. Necháme vychladnúť.
- Vajíčka vyšľaháme so zvyšným cukrom do tuhej peny. Odložíme stranou.
- Pridáme tiež mandarínkovú zmes, olej, múku, kakao, prášok do pečiva ako aj vanilkový cukor.Prísady dobre spolu prešľaháme.
- Bábovkovú formu vymastíme. Potom do formy nalejeme pripravené cesto.
- Bábovku necháme piecť pri 160C ca. 40min. Potom vyberieme z trúby a necháme vychladnúť. Až potom vyklopíme z formy.
- Kdo chce môže povrch bábovky poliať roztopenou tmavou čokoládou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: