Super šťavnatá čokoládová bábovka s mandarínkami

Už ste niekedy skúšali tepelne spracovať mandarínky či iné citrusové ovocie. Vznikne z ních po uvarení prekvapivo lahodná zmes, ktorú možno použiť či už na výrobu marmelády alebo tiež do cesta. Táto bábovka je super šťavnatá a jej cesto obsahuje 5 celých mandaríniek. Je to aromatická bomba. Nedarmo, citrusová chuť a k tomu čokoláda je proste delikatesa.

Suroviny

  • 5 celých mandaríniek
  • 4 vajíčka
  • 100ml oleja
  • 160g hl. múky
  • 60 kakaa
  • 1/2 balenie prášku do pečiva
  • 150g kr. cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • (100g tmavej čokolády na polevu)

Postup:

  • Najskôr si zapneme trúbu na 160C aby sa už počas prípravy predhriala.
  • Ak použijete bio mandarínky môžete ich spracovať aj so šupkou, inak odporúčam ošúpať a použiť len vnútornú dužinu.
  • Mandarínky dáme do hrnca, pridáme 50ml vody a 50g cukru a necháme 15 minút variť. Potom ich rozmixujeme ponorným mixérom do hustej kaše. Necháme vychladnúť.
  • Vajíčka vyšľaháme so zvyšným cukrom do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Pridáme tiež mandarínkovú zmes, olej, múku, kakao, prášok do pečiva ako aj vanilkový cukor.Prísady dobre spolu prešľaháme.
  • Bábovkovú formu vymastíme. Potom do formy nalejeme pripravené cesto.
  • Bábovku necháme piecť pri 160C ca. 40min. Potom vyberieme z trúby a necháme vychladnúť. Až potom vyklopíme z formy.
  • Kdo chce môže povrch bábovky poliať roztopenou tmavou čokoládou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekový makový koláč

    Hrnčekový makový koláč

    Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Americké Cookies

    Hrnčekové Americké Cookies

    V amerike som viackrát okúsila cookies, ktoré sú zvonku síce pevné ako tie naše ale zvútra sú ešte lepkavé. Na dosiahnutie tejto konzistencie treba dodržať zopár pravidiel. Jednak ich treba piecť len krátko (10min). Takisto by sa nemal meniť pomer surovín (aj keď tam ide realtívne veľa cukru) lebo práve tento […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *