Základné lístkové cesto bez váženia

Lístkové cesto si snáď každý kúpil už hotové ale nie je ťažké ho ani pripraviť dom. Základom sú 2 rôzne cestá, ktoré sa rovnako ako pri pľundrovanom ceste viackrát prekladajú aby vznikla tá správna konzistencia. Ja som pripravila tentoraz opäť ako recept bez váženia.

Na 1. cesto potrebujete:

  • 1 šálka hl. múky (300ml)
  • 1 balenie studeného masla (250g)

Na 2. cesto potrebujete:

  • 2 šálky múky
  • 1 žĺtok
  • 1/2čl soli
  • 2čl octu
  • ca. 2/3 šálky vlažnej vody

Postup:

Maslo (je dôležité aby bolo studené, inak sa s ním ťažko robiť) premiešame s múkou a pomocou rúk cesto tak dlho miesime až sa obe položky spoja. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho chladnúť.

Medzitým v miske zmiešame múku so žĺtkom, soľou, octom a postupne pridávame vodu. Po každom pridaní vody najskôr spolu premiesime. Toto opakujeme až vznikne nelepivé elastické cesto. To takisto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň 1/h hodiny chladiť.

Potom na dobre pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme obe cestá osobitne na obdĺžnik a do stredu druhého cesta vložíme prvé, maslové cesto. Druhé cesto zo všetkých strán preložíme na maslové cesto až vznikne malý obdĺžnik. Toto cesto potom rozvaľkáme na veľký obdĺžnik, opäť poskladáme a opäť rozgúľame.

Postup celkovo zopakujeme 3-4 krát. Vďaka prekladaniu sa vytvoria v ceste rôzne vrstvy, ktoré sú v lístkovom ceste dôležité.

Ďalej potom spracovať podľa želaného receptu. Napríklad naplniť špenátovou plnkou a vytvoriť slané pohostenie.

  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


One Comment

  1. Pingback: Špenátové trojuholníky z lístkového cesta – Recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *