Lístkové cesto si snáď každý kúpil už hotové ale nie je ťažké ho ani pripraviť dom. Základom sú 2 rôzne cestá, ktoré sa rovnako ako pri pľundrovanom ceste viackrát prekladajú aby vznikla tá správna konzistencia. Ja som pripravila tentoraz opäť ako recept bez váženia.
Na 1. cesto potrebujete:
- 1 šálka hl. múky (300ml)
- 1 balenie studeného masla (250g)
Na 2. cesto potrebujete:
- 2 šálky múky
- 1 žĺtok
- 1/2čl soli
- 2čl octu
- ca. 2/3 šálky vlažnej vody

Postup:
Maslo (je dôležité aby bolo studené, inak sa s ním ťažko robiť) premiešame s múkou a pomocou rúk cesto tak dlho miesime až sa obe položky spoja. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho chladnúť.
Medzitým v miske zmiešame múku so žĺtkom, soľou, octom a postupne pridávame vodu. Po každom pridaní vody najskôr spolu premiesime. Toto opakujeme až vznikne nelepivé elastické cesto. To takisto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň 1/h hodiny chladiť.
Potom na dobre pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme obe cestá osobitne na obdĺžnik a do stredu druhého cesta vložíme prvé, maslové cesto. Druhé cesto zo všetkých strán preložíme na maslové cesto až vznikne malý obdĺžnik. Toto cesto potom rozvaľkáme na veľký obdĺžnik, opäť poskladáme a opäť rozgúľame.
Postup celkovo zopakujeme 3-4 krát. Vďaka prekladaniu sa vytvoria v ceste rôzne vrstvy, ktoré sú v lístkovom ceste dôležité.
Ďalej potom spracovať podľa želaného receptu. Napríklad naplniť špenátovou plnkou a vytvoriť slané pohostenie.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia
Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]
-
Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny
Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekový makový koláč
Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:
Pingback: Špenátové trojuholníky z lístkového cesta – Recepis.sk