Lístkové cesto si snáď každý kúpil už hotové ale nie je ťažké ho ani pripraviť dom. Základom sú 2 rôzne cestá, ktoré sa rovnako ako pri pľundrovanom ceste viackrát prekladajú aby vznikla tá správna konzistencia. Ja som pripravila tentoraz opäť ako recept bez váženia.
Na 1. cesto potrebujete:
- 1 šálka hl. múky (300ml)
- 1 balenie studeného masla (250g)
Na 2. cesto potrebujete:
- 2 šálky múky
- 1 žĺtok
- 1/2čl soli
- 2čl octu
- ca. 2/3 šálky vlažnej vody

Postup:
Maslo (je dôležité aby bolo studené, inak sa s ním ťažko robiť) premiešame s múkou a pomocou rúk cesto tak dlho miesime až sa obe položky spoja. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho chladnúť.
Medzitým v miske zmiešame múku so žĺtkom, soľou, octom a postupne pridávame vodu. Po každom pridaní vody najskôr spolu premiesime. Toto opakujeme až vznikne nelepivé elastické cesto. To takisto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme aspoň 1/h hodiny chladiť.
Potom na dobre pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme obe cestá osobitne na obdĺžnik a do stredu druhého cesta vložíme prvé, maslové cesto. Druhé cesto zo všetkých strán preložíme na maslové cesto až vznikne malý obdĺžnik. Toto cesto potom rozvaľkáme na veľký obdĺžnik, opäť poskladáme a opäť rozgúľame.
Postup celkovo zopakujeme 3-4 krát. Vďaka prekladaniu sa vytvoria v ceste rôzne vrstvy, ktoré sú v lístkovom ceste dôležité.
Ďalej potom spracovať podľa želaného receptu. Napríklad naplniť špenátovou plnkou a vytvoriť slané pohostenie.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:
Pingback: Špenátové trojuholníky z lístkového cesta – Recepis.sk