Na tento nákyp môžete použiť akúkoľvek rybu, ja som použila lososa ale samozrejme ide aj akákoľvek iná ryba. Nákyp je veľmi sýti a krásne krémovitý. Uvodené množstvo stačí pre 4 osoby.

Suroviny:
- 1/2kg ryby
- 1 cibuľa
- 1 PL masla
- 2-3 mrkvy
- kus celeru
- kus póru
- 250ml šľahačkovej smotany
- 2 PL hladkej múky
- 100ml vody/vývaru
- 1,5kg zemiakov
- 50g tvrdého syru
- soľ, čierne korenie, sušený cesnak
- čerstvý kôpor
Postup:
- Začneme prípravou zemiakov. Zemiaky ošúpeme, porkájame na kocky, zalejeme vodou a osolíme. Potom necháme zovrieť a variť 10 minút.
- Zemiaky zlejeme z vody, tak aby ostalo zhruba ešte za šálku tekutiny v ních, pridáme 1/2 smotany a potom lisom na zemiaky vypracujeme hladkú kašu, ktorú necháme vychladnúť.
- V panvici si na oleji a troche masla opražíme cibuľu. Pridáme na tenučké kolieska pokrájanú mrkvu, na malé kocky pokrájané celer a pór a zeleninu dusíme na strednej teplote po dobu 10 minút do mäkka. Osolíme a ochutíme čiernym korením.
- Potom posypeme múkou a zalejeme vývarom. Odoberieme z ohňa a dobre premiešame. Pridáme 2/3 smotany a necháme ešte raz zovrieť.
- Rybu pokrájame na kocky a dochutíme soľou a čiernym korením.
- Zapekaciu nádobu vymastíme a na spodok si nalejeme zeleninu s omáčkou. Na to položíme kocky ryby a posypeme ich strúhaným syrom. Kdo chce môže pridať kôpor.
- Zemiakovú kašu dáme do cukrárenského vrecka a pomocou neho nanesieme malé kôpky zemiakov na rybaciu zmes. Kdo chce môže tiež vidličkou vytvoriť vzor na vrchu zemiakov.
- Takto pripravené zemiaky dáme zapekať pri 180C po dobu ca. 35-40 minút do zlatista.
- Na záver posypeme posekaným kôprom.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: