Jablková detská výživa

Moja dcérka tento rok dosiahla vek keď som začala jej zavádzať kaše. Keďže je domáce ovocia na to najvhodnejšie, ale nie do nekonečna trvácne, snažila som sa tieto spracovať a zakonzervovať aby mala z nich čo najviac.

Suroviny (na ca. 700ml yré):

  • 1 kg jabĺk (6-7ks)
  • 100 ml vody
  • 1 PL cukru
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

  • Jablká ošúpeme, vyberieme jadierka a pokrájame na kocky.
  • Pridáme do hrnca a pokvapkáme citrónom.
  • Pridáme cukor a potom podlejeme trochou vody.
  • Hrniec privedieme do varu a potom hneď znížime na najnižšiu možnú teplotu, prikyjeme ho a necháme takto ešte 5-10 minút variť.
  • Potom jablká rozmixujeme ponorným mixérom.
  • Potom si steriliyujeme zaváraninové poháre (napríklad nad vrelou parou alebo v trúbe) a tieto potom naplníme ešte vrelým pyré.
  • Hneď uzavrieme deklom a potom obrátime hore dnom, tak aby pohár stál dole hlavou. Takto necháme vychladnúť, najlepšie prikryté dekou.

Môj tip

Aby bolo pridaného cukru čo najmenej, odporúčam použiť na pyré najmä sladké odrody jabĺk napíklad – Boskoop, Rabella. Tieto sú prirodzene sladké a tak možno pri nich použiť ešte menej pridaného cukru ako pri kyslastých druhoch jabĺk. Citrón dopomôže pyré zachovať jeho žiarivú farbu.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*