Táto základná syrová omáčka je veľmi jednoduchá na prípravu a možno ju serv=írovať k cestovinám alebo tiež použiť na zapekanie, napríklad zeleniny.
Suroviny:
- 2 PL masla
- 2 PL hladkej múky
- 150ml vývaru (alebo vody)
- 100ml šľahačkovej smotany
- 50g tvrdého syru (gouda, parmezán)
- soľ, čierne korenie
- bylinky podľa chuti (napríklad tymián)
- pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:
- Panvicu si nahrejeme. Pridáme múku a krátko ju na sucho (teda bez oleja či masla) opečieme.
- Po 1 minúte pridáme maslo a za miešania ho necháme roztopiť a spojiť sa s múkou.
- Akonáhle sa spoja, odoberieme panvicu z ohňa a prilejeme do nej vývar. Dobre roztrepeme metličkou aby zanikli prípadné hrčky.
- Potom vrátime na sporák a pridáme smotanu. Za stáleho miešania necháme zovrieť. Potom oheň vypneme.
- Syr si postrúhame a pridáme ešte do horúcej omáčky a necháme ho roztopiť. Potom dochutíme soľou, čiernym korením a bylinkami podľa chuti.
- Na záver pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a môžeme servírovať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]