Jednoduchá syrová omáčka na cestoviny

Táto základná syrová omáčka je veľmi jednoduchá na prípravu a možno ju serv=írovať k cestovinám alebo tiež použiť na zapekanie, napríklad zeleniny.

Suroviny:

  • 2 PL masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 150ml vývaru (alebo vody)
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 50g tvrdého syru (gouda, parmezán)
  • soľ, čierne korenie
  • bylinky podľa chuti (napríklad tymián)
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

  • Panvicu si nahrejeme. Pridáme múku a krátko ju na sucho (teda bez oleja či masla) opečieme.
  • Po 1 minúte pridáme maslo a za miešania ho necháme roztopiť a spojiť sa s múkou.
  • Akonáhle sa spoja, odoberieme panvicu z ohňa a prilejeme do nej vývar. Dobre roztrepeme metličkou aby zanikli prípadné hrčky.
  • Potom vrátime na sporák a pridáme smotanu. Za stáleho miešania necháme zovrieť. Potom oheň vypneme.
  • Syr si postrúhame a pridáme ešte do horúcej omáčky a necháme ho roztopiť. Potom dochutíme soľou, čiernym korením a bylinkami podľa chuti.
  • Na záver pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a môžeme servírovať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*