Jednoduchá syrová omáčka na cestoviny

Táto základná syrová omáčka je veľmi jednoduchá na prípravu a možno ju serv=írovať k cestovinám alebo tiež použiť na zapekanie, napríklad zeleniny.

Suroviny:

  • 2 PL masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 150ml vývaru (alebo vody)
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 50g tvrdého syru (gouda, parmezán)
  • soľ, čierne korenie
  • bylinky podľa chuti (napríklad tymián)
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup:

  • Panvicu si nahrejeme. Pridáme múku a krátko ju na sucho (teda bez oleja či masla) opečieme.
  • Po 1 minúte pridáme maslo a za miešania ho necháme roztopiť a spojiť sa s múkou.
  • Akonáhle sa spoja, odoberieme panvicu z ohňa a prilejeme do nej vývar. Dobre roztrepeme metličkou aby zanikli prípadné hrčky.
  • Potom vrátime na sporák a pridáme smotanu. Za stáleho miešania necháme zovrieť. Potom oheň vypneme.
  • Syr si postrúhame a pridáme ešte do horúcej omáčky a necháme ho roztopiť. Potom dochutíme soľou, čiernym korením a bylinkami podľa chuti.
  • Na záver pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a môžeme servírovať.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *