Výborné slávnostné jedlo, ktoré sa síce dlkšie dusí ale za to s ním nieje takmer žiadne robota. Omáčka je krásne aromatická a sýta. Výborná tiež ku knedle.
Suroviny:
- 300g hoväzdzieho mäsa (napríklad zo stehna)
- 1 veľká kuchynská cibuľa
- 200ml rajčinového pretlaku passata
- 200ml vody
- 1 malá kocka cukru (taká do kávy)
- 1 mrkva a celer + bobkový list
- soľ, čierne korenie
- grilovacie korenie
- 1čl červenej papriky
- 1 PL zemiakového škrobu
- ocot podľa chuti
Postup:
- Hovädzie mäso si umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké plátky. Potom ho okoreníme soľou a grilovacím korením.
- V hrnci si nahrejeme olej a potom mäso zprudka opečieme zo všetkých strán.
- Pri konci opekania pridáme tiež cibuľu pokrájanú na plátky a krátko spolu popražíme.
- Zalejeme rajčinovou passatou ako aj vodou a dochutíme soľou, čierny korením, paprikou ako aj kockou cukru.
- Mrkvu, celer a bobkový list necháme v celku len ich očitíme a potom pridáme do hrnca. Neskôr ich vyberieme, dávajú sa len pre chuť.
- Potom hrniec uzavrieme a necháme dusiť aspoň 2 hodiny. Ak použijeme tlakový hrniec tak ho po 2 hodinách vypneme a ešte necháme pol hodinu dôjsť pred otvorením. Ak sme varili v normálnom hrnci odporúčam variť ešte o hodinu dlhšie na najnižšej teplote.
- Mrkvu, celer a bobkový list vyberieme.
- Zemiakový škrob si rozmiešanom v troche studenej vody (asi za 2 polievkové lyžice). Potom škrob vlejeme do omáčky a ešte ju raz privedieme do varu aby sa zahustila.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]