Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

Výborné slávnostné jedlo, ktoré sa síce dlkšie dusí ale za to s ním nieje takmer žiadne robota. Omáčka je krásne aromatická a sýta. Výborná tiež ku knedle.

Suroviny:

  • 300g hoväzdzieho mäsa (napríklad zo stehna)
  • 1 veľká kuchynská cibuľa
  • 200ml rajčinového pretlaku passata
  • 200ml vody
  • 1 malá kocka cukru (taká do kávy)
  • 1 mrkva a celer + bobkový list
  • soľ, čierne korenie
  • grilovacie korenie
  • 1čl červenej papriky
  • 1 PL zemiakového škrobu
  • ocot podľa chuti

Postup:

  • Hovädzie mäso si umyjeme, osušíme a pokrájame na tenké plátky. Potom ho okoreníme soľou a grilovacím korením.
  • V hrnci si nahrejeme olej a potom mäso zprudka opečieme zo všetkých strán.
  • Pri konci opekania pridáme tiež cibuľu pokrájanú na plátky a krátko spolu popražíme.
  • Zalejeme rajčinovou passatou ako aj vodou a dochutíme soľou, čierny korením, paprikou ako aj kockou cukru.
  • Mrkvu, celer a bobkový list necháme v celku len ich očitíme a potom pridáme do hrnca. Neskôr ich vyberieme, dávajú sa len pre chuť.
  • Potom hrniec uzavrieme a necháme dusiť aspoň 2 hodiny. Ak použijeme tlakový hrniec tak ho po 2 hodinách vypneme a ešte necháme pol hodinu dôjsť pred otvorením. Ak sme varili v normálnom hrnci odporúčam variť ešte o hodinu dlhšie na najnižšej teplote.
  • Mrkvu, celer a bobkový list vyberieme.
  • Zemiakový škrob si rozmiešanom v troche studenej vody (asi za 2 polievkové lyžice). Potom škrob vlejeme do omáčky a ešte ju raz privedieme do varu aby sa zahustila.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*