Sezóna sliviek je v plnom prúde, jedným z možných spôsob prípravy je tento chutný jednoduchý slivkový koláč s tvarohom a mandľami. Je to opäť raz recept bez váženia, stačí vám hrnčiek s objemom 250ml.
Suroviny:
- 3 vajcia
- 1/2 šálky oleja
- 1/2 šálky jemného tvarohu
- 1/2 šálky cukru
- 1 šálka hl. múky
- 1/2 šálky posekaných mandlí (alebo iných orechov)
- 1/2 prášku do pečiva
- kôra z citróna
- 8-10ks sliviek
- 4 PL masla izbovej teploty
- 2 PL cukru + 2 PL hrubej múky
- 3 PL mandľových lupienkov
- 3 PL ovsených vločiek
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
- Pridáme olej a ďalej šľaháme až sa vvtvorí nadýchaná zmes.
- Do ten predáme preosiatú múku, tvaroh, prášok do pečiva ako aj citrónovú kôru. Vypracujeme hladké cesto ktoré nalejeme do formy na pečenie.
- Slivky očistíme, rozpolíme a dáme do misky. Posypeme cukrom a premiešame. Potom rozložíme po ploche cesta.
- Na záver si zmiešame cukor s hrubou múkou, maslom, mandľovými lupienkami a ovsenými vločkami. Vypracujeme cesto, ktoré rozdrobíme po povrchu cesta.
- Pečieme pri 160C ca. 35 minút do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: