Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

Helva je jednoduchý sladký dezert, ktorému dominuje chuť praženej kukuričnej múky- polenty a píniových orieškov. Tento orientálny dezert sa pripravujem v rôznych kútov sveta odlišne, existuje aj variant pripravený z múky ale mne osobne učaroval tento u polenty. Je to veľmi trvácny dezert, ideálny na oslavy ako finger food. Na prípravu vám postačí šálka s objemom 250ml.

Suroviny:

  • 1 šálka kukuričnej múky polenta
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1/2 masla alebo rastlinného tuku (125g)
  • 1 šálka vody
  • 1 šálka mlieka
  • 1/2 šálky píniových orieškov

Postup:

  • Najskôr si v hrnci roztopíme maslo a do neho pridáme píniové oriešky.
  • Keď začnu dostávať hnedsatú farbu tak ich vyberieme a odložíme stranou.
  • Do toho istého hrnca s maslom nasypeme kukuričnú polentu a pomaly ju opekáme za stáleho miešania.
  • Asi po 5-8 minútach začne polenta meniť farbu a intenzívne voniať. Vtedy ju treba zaliať vodou a mliekom a intenzívne miešať.
  • Pridáme tiež cukor a miešame až sa zmes zahustí a začne lepiť na dno hrnca. Potom pridáme oriešky, premiešame a odoberieme z ohňa.
  • Ešte horúcu zmes potom pomocou 2 lyžíc formujeme do šulčekov a to tak, že si naberieme jednou lyžicou zmes a potom ju preložíme do druhej lyžice a naspäť. Je dôležité spracovať ešte horúcu zmes lebo po stuhnutí už nieje taká elastická a by sa drobila.
  • Takto pripravené kúsky položíme na tanier a necháme vychladnúť. Môžeme servírovať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Bezlepkový mrkvový koláč bez múky

    Bezlepkový mrkvový koláč bez múky

    Zdravá pochutinka, pri ktorej vás ani nenapadne, že v ceste bolo použitá mrkva. Výborný dezert do jarných dní. Suroviny: Postup:


  • Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Táto polievka je krásne krémová aj bez pridania mlieka či šľahačkovej smotany a naozaj rýchlo hotová. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Už dlhšie som naznačovala manželovi, že by som mala rada nový vaflovač. Žial boli narodky, potom vianoce a nič. Tak som sa na to vykašlala a kúpila si sama :). A ako inak, bol aj rýchlo uvedený do prevádzky, moje deti vafle zbožňujú. Je dobre si miesto zamiesiť na obed […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *