Helva je jednoduchý sladký dezert, ktorému dominuje chuť praženej kukuričnej múky- polenty a píniových orieškov. Tento orientálny dezert sa pripravujem v rôznych kútov sveta odlišne, existuje aj variant pripravený z múky ale mne osobne učaroval tento u polenty. Je to veľmi trvácny dezert, ideálny na oslavy ako finger food. Na prípravu vám postačí šálka s objemom 250ml.

Suroviny:
- 1 šálka kukuričnej múky polenta
- 1/2 šálky kr. cukru
- 1/2 masla alebo rastlinného tuku (125g)
- 1 šálka vody
- 1 šálka mlieka
- 1/2 šálky píniových orieškov
Postup:
- Najskôr si v hrnci roztopíme maslo a do neho pridáme píniové oriešky.
- Keď začnu dostávať hnedsatú farbu tak ich vyberieme a odložíme stranou.
- Do toho istého hrnca s maslom nasypeme kukuričnú polentu a pomaly ju opekáme za stáleho miešania.
- Asi po 5-8 minútach začne polenta meniť farbu a intenzívne voniať. Vtedy ju treba zaliať vodou a mliekom a intenzívne miešať.
- Pridáme tiež cukor a miešame až sa zmes zahustí a začne lepiť na dno hrnca. Potom pridáme oriešky, premiešame a odoberieme z ohňa.
- Ešte horúcu zmes potom pomocou 2 lyžíc formujeme do šulčekov a to tak, že si naberieme jednou lyžicou zmes a potom ju preložíme do druhej lyžice a naspäť. Je dôležité spracovať ešte horúcu zmes lebo po stuhnutí už nieje taká elastická a by sa drobila.
- Takto pripravené kúsky položíme na tanier a necháme vychladnúť. Môžeme servírovať.

-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:
-
Mäkkučké Pizza rožky
Suroviny: Postup: