Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

Helva je jednoduchý sladký dezert, ktorému dominuje chuť praženej kukuričnej múky- polenty a píniových orieškov. Tento orientálny dezert sa pripravujem v rôznych kútov sveta odlišne, existuje aj variant pripravený z múky ale mne osobne učaroval tento u polenty. Je to veľmi trvácny dezert, ideálny na oslavy ako finger food. Na prípravu vám postačí šálka s objemom 250ml.

Suroviny:

  • 1 šálka kukuričnej múky polenta
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1/2 masla alebo rastlinného tuku (125g)
  • 1 šálka vody
  • 1 šálka mlieka
  • 1/2 šálky píniových orieškov

Postup:

  • Najskôr si v hrnci roztopíme maslo a do neho pridáme píniové oriešky.
  • Keď začnu dostávať hnedsatú farbu tak ich vyberieme a odložíme stranou.
  • Do toho istého hrnca s maslom nasypeme kukuričnú polentu a pomaly ju opekáme za stáleho miešania.
  • Asi po 5-8 minútach začne polenta meniť farbu a intenzívne voniať. Vtedy ju treba zaliať vodou a mliekom a intenzívne miešať.
  • Pridáme tiež cukor a miešame až sa zmes zahustí a začne lepiť na dno hrnca. Potom pridáme oriešky, premiešame a odoberieme z ohňa.
  • Ešte horúcu zmes potom pomocou 2 lyžíc formujeme do šulčekov a to tak, že si naberieme jednou lyžicou zmes a potom ju preložíme do druhej lyžice a naspäť. Je dôležité spracovať ešte horúcu zmes lebo po stuhnutí už nieje taká elastická a by sa drobila.
  • Takto pripravené kúsky položíme na tanier a necháme vychladnúť. Môžeme servírovať.
  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


  • Mäkkučké Pizza rožky

    Mäkkučké Pizza rožky

    Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*