Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

Helva je jednoduchý sladký dezert, ktorému dominuje chuť praženej kukuričnej múky- polenty a píniových orieškov. Tento orientálny dezert sa pripravujem v rôznych kútov sveta odlišne, existuje aj variant pripravený z múky ale mne osobne učaroval tento u polenty. Je to veľmi trvácny dezert, ideálny na oslavy ako finger food. Na prípravu vám postačí šálka s objemom 250ml.

Suroviny:

  • 1 šálka kukuričnej múky polenta
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1/2 masla alebo rastlinného tuku (125g)
  • 1 šálka vody
  • 1 šálka mlieka
  • 1/2 šálky píniových orieškov

Postup:

  • Najskôr si v hrnci roztopíme maslo a do neho pridáme píniové oriešky.
  • Keď začnu dostávať hnedsatú farbu tak ich vyberieme a odložíme stranou.
  • Do toho istého hrnca s maslom nasypeme kukuričnú polentu a pomaly ju opekáme za stáleho miešania.
  • Asi po 5-8 minútach začne polenta meniť farbu a intenzívne voniať. Vtedy ju treba zaliať vodou a mliekom a intenzívne miešať.
  • Pridáme tiež cukor a miešame až sa zmes zahustí a začne lepiť na dno hrnca. Potom pridáme oriešky, premiešame a odoberieme z ohňa.
  • Ešte horúcu zmes potom pomocou 2 lyžíc formujeme do šulčekov a to tak, že si naberieme jednou lyžicou zmes a potom ju preložíme do druhej lyžice a naspäť. Je dôležité spracovať ešte horúcu zmes lebo po stuhnutí už nieje taká elastická a by sa drobila.
  • Takto pripravené kúsky položíme na tanier a necháme vychladnúť. Môžeme servírovať.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Jahodové rezy s tvarohom

    Jahodové rezy s tvarohom

    Ak patríte k tým, čo si plným dúškom vychutnávajú sezónu jahôd, tak tieto rezy sú tým správnym dezertom pre vás. Ich základ je tmavá piškóta, s chutnou tvarohovou plnkou obohatenou o jahody a samozrejme nechýbajú ani jahody kúsky jahôd. Recept


  • Skvelé víkendové raňajky -omeleta so syrom

    Skvelé víkendové raňajky -omeleta so syrom

    Minule sa mi dostala do rúk veľmi špeciálna kuchárska kniha z 80-tich rokov. Celá kniha je zbierka receptov z vajec a keďže môj syn vajíčka na akýkoľvek spôsob zbožňuje, hneď som začala listovať čo z nej vyskúšam a natrafila som tam na tento jednoduchý raňajkovú recept na omeletu so syrom. […]


  • Lahodný uhorkový šalát s reďkovkou

    Lahodný uhorkový šalát s reďkovkou

    Kombinácia uhorky a k tomu chrumkavej reďkovky, zakončená dresingom z kyslej smotany.. to je nielen veľmi chutná kombinácia ale aj šalát, ktorý zvládnete vskutku za 5 minút. U nás veľmi obľúbený najmä u detí. Chutí sviežo a uskladnený v chladničke vydrží aj 2 dni. Recept


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*