Helva je jednoduchý sladký dezert, ktorému dominuje chuť praženej kukuričnej múky- polenty a píniových orieškov. Tento orientálny dezert sa pripravujem v rôznych kútov sveta odlišne, existuje aj variant pripravený z múky ale mne osobne učaroval tento u polenty. Je to veľmi trvácny dezert, ideálny na oslavy ako finger food. Na prípravu vám postačí šálka s objemom 250ml.

Suroviny:
- 1 šálka kukuričnej múky polenta
- 1/2 šálky kr. cukru
- 1/2 masla alebo rastlinného tuku (125g)
- 1 šálka vody
- 1 šálka mlieka
- 1/2 šálky píniových orieškov
Postup:
- Najskôr si v hrnci roztopíme maslo a do neho pridáme píniové oriešky.
- Keď začnu dostávať hnedsatú farbu tak ich vyberieme a odložíme stranou.
- Do toho istého hrnca s maslom nasypeme kukuričnú polentu a pomaly ju opekáme za stáleho miešania.
- Asi po 5-8 minútach začne polenta meniť farbu a intenzívne voniať. Vtedy ju treba zaliať vodou a mliekom a intenzívne miešať.
- Pridáme tiež cukor a miešame až sa zmes zahustí a začne lepiť na dno hrnca. Potom pridáme oriešky, premiešame a odoberieme z ohňa.
- Ešte horúcu zmes potom pomocou 2 lyžíc formujeme do šulčekov a to tak, že si naberieme jednou lyžicou zmes a potom ju preložíme do druhej lyžice a naspäť. Je dôležité spracovať ešte horúcu zmes lebo po stuhnutí už nieje taká elastická a by sa drobila.
- Takto pripravené kúsky položíme na tanier a necháme vychladnúť. Môžeme servírovať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Bezlepkový mrkvový koláč bez múky
Zdravá pochutinka, pri ktorej vás ani nenapadne, že v ceste bolo použitá mrkva. Výborný dezert do jarných dní. Suroviny: Postup:
-
Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)
Táto polievka je krásne krémová aj bez pridania mlieka či šľahačkovej smotany a naozaj rýchlo hotová. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché
Už dlhšie som naznačovala manželovi, že by som mala rada nový vaflovač. Žial boli narodky, potom vianoce a nič. Tak som sa na to vykašlala a kúpila si sama :). A ako inak, bol aj rýchlo uvedený do prevádzky, moje deti vafle zbožňujú. Je dobre si miesto zamiesiť na obed […]