Plnené závitky „Börek“ s mäsovou plnkou

Opäť raz trochu dovolenkový pokrm, ktorý určite poznáte z dovolenky v Turecku či Grécku. Mimo tejto mäsovej verzii existuje tiež verzia bezmäsitá so špenátovou, syrovou či zemiakovou plnkou.

Recept na základné cesto takzvané Yufka, nájdete tu. Alternatívne môžete použiť kupované štrúdľové cesto. Neodporúčam použiť lístkové, to má úplne inú štruktúru a na tento recept sa nehodí.

Suroviny na cesto:

  • 500g hl. Múky
  • 1PL soli
  • Ca. 250ml vlažnej vody

Suroviny na plnku:

  • 250g hov. Mletého mäsa
  • 2-3 uvarené zemiaky
  • 80g postrúhaného tvrdého syra
  • 2PL tuku (maslo/margarín/kokosový olej)
  • Soľ, čierne korenie, sušené čili, sladká červená paprika
  • 1 malá cibuľa

Suroviny na zálievku:

  • 50g roztopeného vychladnutého masla
  • 50ml mlieka
  • 50ml oleja
  • 1 vajíčko

Postup:

  • Cesto si pripravíme podľa základného receptu a vygúľame ho na tenké cesto. Alternatívne možno použiť hotové štrúdlové cesto.
  • Roztopené maslo zmiešame s mliekom, olejom a vajíčkom.
  • Na mäsovú plnku na oleji a tuku opražíme mäso do zlatista (je dôležité pridať maslo, keď vychladne bude mať zmes vďaka maslu lepšiu konzistenciu)
  • Okoreníme ho soľou, čierným korením, čili a sladkou červenou paprikou a necháme vychladnúť.
  • Na pracovnú plochu si položíme prvý plát cesta. Ten potrieme zálievkou a naňho položíme druhý plát cesta.
  • Opäť potrieme zálievkou a potom rovnomerne rozložíme plnku. Najskôr dáme postrúhané zemiaky, na to postrúhaný syr a na záver vychladnutú mäsovú plnku.m
  • Na to dáme opäť 2 vrstvy cesta, vždy dobre potrieme zálievkou.
  • Cesto potom zatočíme do valca a ten buď rozkrájame na 2cm hrubé šulce, ktoré kladieme do vymastenej nádoby na zapekanie alebo zatočíme celý valex do formy slimáka a tak položíme do formy na pečenie.
  • Vrch cesta pomažeme zvyšnou zálievkou a prípadne posypeme sézamom.
  • Pečieme v trúbe pri 180°C. Najskôr 20minút prikyté alobalom a potom 25 minút až dostane börek krásnu zlatistú farbu.
  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *