Plnené závitky „Börek“ s mäsovou plnkou

Opäť raz trochu dovolenkový pokrm, ktorý určite poznáte z dovolenky v Turecku či Grécku. Mimo tejto mäsovej verzii existuje tiež verzia bezmäsitá so špenátovou, syrovou či zemiakovou plnkou.

Recept na základné cesto takzvané Yufka, nájdete tu. Alternatívne môžete použiť kupované štrúdľové cesto. Neodporúčam použiť lístkové, to má úplne inú štruktúru a na tento recept sa nehodí.

Suroviny na cesto:

  • 500g hl. Múky
  • 1PL soli
  • Ca. 250ml vlažnej vody

Suroviny na plnku:

  • 250g hov. Mletého mäsa
  • 2-3 uvarené zemiaky
  • 80g postrúhaného tvrdého syra
  • 2PL tuku (maslo/margarín/kokosový olej)
  • Soľ, čierne korenie, sušené čili, sladká červená paprika
  • 1 malá cibuľa

Suroviny na zálievku:

  • 50g roztopeného vychladnutého masla
  • 50ml mlieka
  • 50ml oleja
  • 1 vajíčko

Postup:

  • Cesto si pripravíme podľa základného receptu a vygúľame ho na tenké cesto. Alternatívne možno použiť hotové štrúdlové cesto.
  • Roztopené maslo zmiešame s mliekom, olejom a vajíčkom.
  • Na mäsovú plnku na oleji a tuku opražíme mäso do zlatista (je dôležité pridať maslo, keď vychladne bude mať zmes vďaka maslu lepšiu konzistenciu)
  • Okoreníme ho soľou, čierným korením, čili a sladkou červenou paprikou a necháme vychladnúť.
  • Na pracovnú plochu si položíme prvý plát cesta. Ten potrieme zálievkou a naňho položíme druhý plát cesta.
  • Opäť potrieme zálievkou a potom rovnomerne rozložíme plnku. Najskôr dáme postrúhané zemiaky, na to postrúhaný syr a na záver vychladnutú mäsovú plnku.m
  • Na to dáme opäť 2 vrstvy cesta, vždy dobre potrieme zálievkou.
  • Cesto potom zatočíme do valca a ten buď rozkrájame na 2cm hrubé šulce, ktoré kladieme do vymastenej nádoby na zapekanie alebo zatočíme celý valex do formy slimáka a tak položíme do formy na pečenie.
  • Vrch cesta pomažeme zvyšnou zálievkou a prípadne posypeme sézamom.
  • Pečieme v trúbe pri 180°C. Najskôr 20minút prikyté alobalom a potom 25 minút až dostane börek krásnu zlatistú farbu.
Newsletter Signup Form
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
12,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

229 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Zvládnite prílohy ako ryža, bulgur a kuskus

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím, ako zvládnuť prípravu príloh, od dokonale nadýchanej ryže až po výdatný bulgur a aromatický kuskus. Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

  • Kváskovanie – ako začať jednoducho a bez váženia

    Kváskovanie – ako začať jednoducho a bez váženia

    Ahojte, minulý rok cez jeseň som akosi dostala chuť vyskúšať kváskovanie, veď pocitovo všetci naokolo vyrábali chutné domáce chlebíky z kvásku a vyzeralo to tak jednoduché. Veľmi ma rýchlo prešlo počiatočné nadšenie keď som asi až na 3. pokus vyrobila kvások, čo vyzeral ako kvások (a nie ako rozmočená múka) […]


  • Fantastická maková bábovka z celého maku bez múky

    Fantastická maková bábovka z celého maku bez múky

    Už od malička obľubujem mak, najmä taký domáci. Moja stará mama a neskôr aj mama pestovali vždy mak a tak boli u nás často aj makové pokrmy. Dnes už je to trochu ťažšie dopracovať sa k maku v dobrej kvalite, ale našťastie mám stále z času na čas dopĺňané zásoby […]


  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Aj keď si možno myslíme, že svoje každodenné ingrediencie poznáme dobre, pod ich skromným zovňajškom sa často skrývajú prekvapivé tajomstvá. Nahliadnite so mnou do tajomstiev pätice bežne používaných kuchynských surovín: zemiakov, masla, kapusty, cibule a cesnaku. Zemiak Na prvý pohľad sa zemiak môže zdať ako obyčajná zelenina, ale jeho história […]


  • Pečené zemiaky z trúby s parmezánom

    Pečené zemiaky z trúby s parmezánom

    Tieto pečené zemiaky na spôsob amerických zemiakov majú 2 tajné prísady, ktoré ich robia tak jedinečné chuťou. Tou jednou je postrúhaný parmezán, ktorý počas pečenia vytvorí na zemiakoch krásne chrumkavú vrstvu. A tou druhou je sušená cibuľka, krásne aromatická ale nie tak intenzívna ako čerstvá cibuľa. Naozaj skvelá príloha z […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*