HomeZákladné recepty Základné „Yufka“ cesto

Základné „Yufka“ cesto

Comments : 2 Posted in : Základné recepty on by : lydia.argilli Značky:, ,

Toto cesto sa využíva v kuchyni blízskeho východu. Jedným zo základným pokrmov  kde sa vyžíva je takdzvaný Börek- malé zatočené slimáky plnené na slano (balkánskym syrom, špenátom, cesnakom, mäsom a pod.). V tureckej kuchyni sa tiež využíva aj podobne ako pri našom strúdlovom ceste na sladké koláče (plnené orechami či inými sladkými plnkami).

Cesto pozstáva len z 3 základných surovín:

  • 500g hl. Múky
  • 1PL soli
  • Ca. 250ml vlažnej vody

Postup:

  • Múku a soľ zmiešať a pridať najskôr 200ml vody. Kuchnským robotom nechať miesiť a postupne prilievať ešte zvyšnú vodu pokiaľ nevznikne nelepivé elastické cesto.
  • Aby sa elasticita cesta zvýšila je dôležité cesto aspoň 10min. miesiť. Spracovávať sa môže ihneď bez čakania.
  • Yufka sa zvykne vaľkať na veľmi tenučko, podobne ako cesto na štrúdlu. Kdo nezvládne cesto na tak tento vyvaľkať rukami, môže tiež siahnúť k listu na cestoviny. Tam jednotlivé pásy listovať najskôr na najvyššom stupni (na mojom je to 7), potom na strednodm (na mojom 5)  a na záver na tenkom stupni (na mojom číslo 3).
  • Aby dostalo cesto svoju vlhkosť zvykne sa natierať zvnútra aj zvonku pred pečením zmesou vajíčka a rotopeného masla.
Please follow and like us:
[Total: 0    Average: 0/5]

2komentáre

2 thoughts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial