Citrónový cheesecake s mrveničkou

Rýchli a vysoký cheesecake s chutnou chrumkavou vrstvou na vrchu.

Na cesto potrebujete:

  • 1 balenie (250g) maslových sušienok
  • 125g masla izbovej teploty

Na plnku potrebujete:

  • 500g jemného tvarohu
  • 250g kyslej smotany
  • 80g pr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z celého citróna (najlepšie v bio kvalite)
  • 1/2 čl Rumová esencia
  • 250g jemného krémovitého syra (napr. Lučina)
  • 2 vajíčka ading

Na mrveničku potrebujete:

  • 1 žĺtko
  • 50g masla izbovej teploty
  • 50g pr. cukru

Postup:

  • Sušienky dať do väčšieho pevného igelitového vrecka  a pomocou valčeka na cesto rozmlátiť na jemno. Pridať maslo a spolu vypracovať kompaktnéé lepivé cesto.To dať do vymastenej okrúhlej tortovej formy a pomocou rúk ho rovnomerne roztlačiť po spodku a stranách formy.
  • Potom na cesto položiť papier na pečenie, zaťažiť ho hrachom (alebo guľkami na pečenie) a na slepo nechať 15min. pri 180°C piecť.
  • Na plnku zmiešať mixérom tvaroh, smotanu, vajíčka a krémovitý syr. Pridať tiež cukor, rumovú esenciu a celú kôru z citróna.
  • Na mrveničku dať do nádoby cukor, maslo, žĺtok a múku a pomocou rúk vytvoriť mrvivé cesto. Ja ho zvyknem dať na 5min do mrazničky aby stuhlo a potom ho postrúham hrubým strúhadlom. Dá sa ale aj rozmrviť rukami.
  • Po 15min. papier na pečenie s hrachom z koláča odstrániť a na cesto naliať pripravenú plnku. Na vrch potom dať mrveničku a nechať spolu ďaľších ca, 35min. piecť pokiaľ plnka uplne nestuhne a mrvenička nedostane zlatistú farbu.
  • Nechať dôkladne vychladnúť až potom krájať a servírovať.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*