Máte deti, ktoré ovocie moc neobľubujú? Tak vyskúšajte tieto jednoduché hrnčekové muffiny bez váženia. Dajú sa pripraviť so zrelých banánov ale takisto s rozvarených jabĺk či iného ovocia (hrušky a pod).
Takisto môžete do hotového cesta pridať ešte viac ovocia – napríklad maliny, čučoriedky či čerinice. Takto vyrobíte muffiny plné ovocia, ktoré ešte aj fantasticky chutia. Na meranie som použila tentoraz malú kávovú šálku (150ml).
Ak ste ešte neskúšali piecť bez vajíčka tak veľmi odporúčam si zadovážiť rozomleté ľanové semiačka (v DM stojí celé balenie asi 1€), z tohoto dokážate napiecť veľa dobrôt a to celkom bez vajec.
Suroviny (na 12ks):
- 1 šálka rozmáganého ovocia (2 banány, alebo rozvarené a rozmixované jablo, hruška a pod.)
- 1/2 šálky cukru (ja som použila trstinový pre jeho karamelovú arómu)
- 1 Pl citrónovej šťavy
- 1 šálka kakaa
- 1 šálka (rastlinného) mlieka
- 2 šálky hladkej alebo polohrubej múky
- 1/2 prášku do perníka
- 1 PL zomletých ľanových semiačok + 2 PL vody (náhrada za vajíčko)
- 1/2 šálky chia semiačok
- 2 PL posekanej čokoklády
- 1 čl mletej škorice
Postup:
- Ovocie (banány) rozmágame, prípadne uvaríme (jablká) a rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
- Do mlieka pridáme chia a ľanové semiačka, a necháme ich nabopnaťca. 5 minút-https://recepis.sk/2022/02/20/recept-piect-bez-vajec/
- Do mlieka pridáme potom ovocnú zmes ako aj múku, kakao a škoricu. Dobre premiešame.
- Potom do cesta pridáme napríklad posekanú čokoládu a drobné ovocie, alebo oriešky, komu ako chutí. Možno ale aj vynechať úplne.
- Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami na muffiny, alebo použijeme silikónové formičky. Uvedené množstvo je na 12 kusov.
- Cesto naberáme najlepšie pomocou zmrzlinovej naberačky do formičiek.
- Pečieme pri 180C ca. 25-30 minút.
- Ak ste použili silikónové formičky odporúčam ich vybrať z formičiek až keď kompletne vychladnú.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke
Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]