Hrnčekový obrátený koláč s broskyňami, marhuľami a makom

Poznáte francúzsky obratený koláč? Ten sa tak volá lebo ovocie sa dáva na dno zapekacej nádoby a neskôr po vyklopení sa dostane úplne na vrch koláča teda vlastne otočene. Tradične sa ovocie zvykne prikryť len tenkým maslovým cestom a častokrát pripravovať v panvici a nechať už len dopicť v trúbe, ale mne sa osobne žiadalo trochu hutnejšie cesto a tak som siahla po piškótovom ceste.

Tento spôsob prípravy sa mimoriadne hodí na spracovanie ovocia, ktoré ešte nieje dokonale zrelé alebo proste nedosiahlo tú správnu konzistenciu či sladkosť. To sa mi popravde často stáva práve pri kupovanom ovocí, že človek až doma prekvapene pozerá aké nezrelé toto ešte v podstate je predávané. V tomto recepte to vôbec nevadí, počas karamelizácie sa totiž sladkosť získa a tiež tá správna mäkká konzistencia.

Na meranie som použila šálku s objemom 250ml.

Suroviny:

  • 4 PL cukru
  • 5-6 PL vody
  • 2 PL masla
  • ca. 1 kg ovocia (broskyne, marhuľe, hrušky, jablká – je to na vás)
  • 4 vajíčka
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky cukru
  • 1,5 šálky múky
  • 1/2 šálky maku (nemletého)
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 šálky mlieka (rastlinného mlieka)

Postup:

  • Začneme prípravou ovocia. Na to ovocie očistíme (prípadne ošúpeme) a prekrojíme. Ak treba vyberieme kôstky a podľa veľkosti ovocia buď ho ponecháme takto v polovičkách alebo ešte prekrojíme na štvrťky.
  • Do širokej panvice nasypeme cukor a pridáme vodu ako aj maslo. Začneme ohrievať. Na vrch položíme ovocie (broskyne) najskôr narezanou stranou smerom na dol.
  • Prikryjeme a na miernom ohni dusíme 10-15 minút. Potom panvicu odokryjeme a necháme nadbytočnú tekutinu vypariť až nám ostane už len mäkké ovocie obalené v krásne karamelizovanom sirupe. Ovocie môžeme premiešať a potom ho necháme trochu vychladnúť.
  • Trúbu si začneme predhrievať na 160C a pripravíme si tortovú formu (moja mala priemer 26cm) ktorú vymastíme tukom.
  • Potom na dno formy začneme ukladať ovocie, opäť narezanu plochou smerom dolu. Ovocie by malo pokryť čo najviac našej formy tak aby vznikla na spodku ovocná vrstva. Karamel z panvice nevyhadzujeme ale ním ešte polejeme ovocie.
  • Na cesto si vyšľaháme najskôr bielky do snehu a odložíme stranou.
  • Následne vyšľaháme žĺtka s cukrom a olejom. Pridáme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor, mak a mlieko a vypracujeme vláčne cesto.
  • Do tohto už len pomalými pohybmi zapracujeme bielkový sneh a potom cesto nalejeme na ovocie.
  • Dáme piecť pri 160C na ca. 35-40 minút až sa zvrchu vytvorí zlatista vrstva.
  • Potom necháme koláč kompletne vychladnúť.
  • Keď je vlažný môžeme odobrať tortový kruh a na piškótu položiť tanier či podložku a koláč otočiť o 180° tak aby nám ovocie ostalo na vrchu. To je vďaka pečeniu krásne karamelizované.
  • Kdo chce môže povrch koláča ešte ozdobiť roztopenou bielou čokoládou.
  • Tento koláč sa doslova rozplýva na jazyku a chutí intenzívne karamelom a sviežou chuťou ovocia.

Máte radi karamel?

Ak áno, tak si pozrite môj recept na výrobu skvelej karamelovej polevy.
  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *