Hrnčekový obrátený koláč s broskyňami, marhuľami a makom

Poznáte francúzsky obratený koláč? Ten sa tak volá lebo ovocie sa dáva na dno zapekacej nádoby a neskôr po vyklopení sa dostane úplne na vrch koláča teda vlastne otočene. Tradične sa ovocie zvykne prikryť len tenkým maslovým cestom a častokrát pripravovať v panvici a nechať už len dopicť v trúbe, ale mne sa osobne žiadalo trochu hutnejšie cesto a tak som siahla po piškótovom ceste.

Tento spôsob prípravy sa mimoriadne hodí na spracovanie ovocia, ktoré ešte nieje dokonale zrelé alebo proste nedosiahlo tú správnu konzistenciu či sladkosť. To sa mi popravde často stáva práve pri kupovanom ovocí, že človek až doma prekvapene pozerá aké nezrelé toto ešte v podstate je predávané. V tomto recepte to vôbec nevadí, počas karamelizácie sa totiž sladkosť získa a tiež tá správna mäkká konzistencia.

Na meranie som použila šálku s objemom 250ml.

Suroviny:

  • 4 PL cukru
  • 5-6 PL vody
  • 2 PL masla
  • ca. 1 kg ovocia (broskyne, marhuľe, hrušky, jablká – je to na vás)
  • 4 vajíčka
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky cukru
  • 1,5 šálky múky
  • 1/2 šálky maku (nemletého)
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 šálky mlieka (rastlinného mlieka)

Postup:

  • Začneme prípravou ovocia. Na to ovocie očistíme (prípadne ošúpeme) a prekrojíme. Ak treba vyberieme kôstky a podľa veľkosti ovocia buď ho ponecháme takto v polovičkách alebo ešte prekrojíme na štvrťky.
  • Do širokej panvice nasypeme cukor a pridáme vodu ako aj maslo. Začneme ohrievať. Na vrch položíme ovocie (broskyne) najskôr narezanou stranou smerom na dol.
  • Prikryjeme a na miernom ohni dusíme 10-15 minút. Potom panvicu odokryjeme a necháme nadbytočnú tekutinu vypariť až nám ostane už len mäkké ovocie obalené v krásne karamelizovanom sirupe. Ovocie môžeme premiešať a potom ho necháme trochu vychladnúť.
  • Trúbu si začneme predhrievať na 160C a pripravíme si tortovú formu (moja mala priemer 26cm) ktorú vymastíme tukom.
  • Potom na dno formy začneme ukladať ovocie, opäť narezanu plochou smerom dolu. Ovocie by malo pokryť čo najviac našej formy tak aby vznikla na spodku ovocná vrstva. Karamel z panvice nevyhadzujeme ale ním ešte polejeme ovocie.
  • Na cesto si vyšľaháme najskôr bielky do snehu a odložíme stranou.
  • Následne vyšľaháme žĺtka s cukrom a olejom. Pridáme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor, mak a mlieko a vypracujeme vláčne cesto.
  • Do tohto už len pomalými pohybmi zapracujeme bielkový sneh a potom cesto nalejeme na ovocie.
  • Dáme piecť pri 160C na ca. 35-40 minút až sa zvrchu vytvorí zlatista vrstva.
  • Potom necháme koláč kompletne vychladnúť.
  • Keď je vlažný môžeme odobrať tortový kruh a na piškótu položiť tanier či podložku a koláč otočiť o 180° tak aby nám ovocie ostalo na vrchu. To je vďaka pečeniu krásne karamelizované.
  • Kdo chce môže povrch koláča ešte ozdobiť roztopenou bielou čokoládou.
  • Tento koláč sa doslova rozplýva na jazyku a chutí intenzívne karamelom a sviežou chuťou ovocia.

Máte radi karamel?

Ak áno, tak si pozrite môj recept na výrobu skvelej karamelovej polevy.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *