Hrnčekový obrátený koláč s broskyňami, marhuľami a makom

Poznáte francúzsky obratený koláč? Ten sa tak volá lebo ovocie sa dáva na dno zapekacej nádoby a neskôr po vyklopení sa dostane úplne na vrch koláča teda vlastne otočene. Tradične sa ovocie zvykne prikryť len tenkým maslovým cestom a častokrát pripravovať v panvici a nechať už len dopicť v trúbe, ale mne sa osobne žiadalo trochu hutnejšie cesto a tak som siahla po piškótovom ceste.

Tento spôsob prípravy sa mimoriadne hodí na spracovanie ovocia, ktoré ešte nieje dokonale zrelé alebo proste nedosiahlo tú správnu konzistenciu či sladkosť. To sa mi popravde často stáva práve pri kupovanom ovocí, že človek až doma prekvapene pozerá aké nezrelé toto ešte v podstate je predávané. V tomto recepte to vôbec nevadí, počas karamelizácie sa totiž sladkosť získa a tiež tá správna mäkká konzistencia.

Na meranie som použila šálku s objemom 250ml.

Suroviny:

  • 4 PL cukru
  • 5-6 PL vody
  • 2 PL masla
  • ca. 1 kg ovocia (broskyne, marhuľe, hrušky, jablká – je to na vás)
  • 4 vajíčka
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky cukru
  • 1,5 šálky múky
  • 1/2 šálky maku (nemletého)
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 šálky mlieka (rastlinného mlieka)

Postup:

  • Začneme prípravou ovocia. Na to ovocie očistíme (prípadne ošúpeme) a prekrojíme. Ak treba vyberieme kôstky a podľa veľkosti ovocia buď ho ponecháme takto v polovičkách alebo ešte prekrojíme na štvrťky.
  • Do širokej panvice nasypeme cukor a pridáme vodu ako aj maslo. Začneme ohrievať. Na vrch položíme ovocie (broskyne) najskôr narezanou stranou smerom na dol.
  • Prikryjeme a na miernom ohni dusíme 10-15 minút. Potom panvicu odokryjeme a necháme nadbytočnú tekutinu vypariť až nám ostane už len mäkké ovocie obalené v krásne karamelizovanom sirupe. Ovocie môžeme premiešať a potom ho necháme trochu vychladnúť.
  • Trúbu si začneme predhrievať na 160C a pripravíme si tortovú formu (moja mala priemer 26cm) ktorú vymastíme tukom.
  • Potom na dno formy začneme ukladať ovocie, opäť narezanu plochou smerom dolu. Ovocie by malo pokryť čo najviac našej formy tak aby vznikla na spodku ovocná vrstva. Karamel z panvice nevyhadzujeme ale ním ešte polejeme ovocie.
  • Na cesto si vyšľaháme najskôr bielky do snehu a odložíme stranou.
  • Následne vyšľaháme žĺtka s cukrom a olejom. Pridáme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor, mak a mlieko a vypracujeme vláčne cesto.
  • Do tohto už len pomalými pohybmi zapracujeme bielkový sneh a potom cesto nalejeme na ovocie.
  • Dáme piecť pri 160C na ca. 35-40 minút až sa zvrchu vytvorí zlatista vrstva.
  • Potom necháme koláč kompletne vychladnúť.
  • Keď je vlažný môžeme odobrať tortový kruh a na piškótu položiť tanier či podložku a koláč otočiť o 180° tak aby nám ovocie ostalo na vrchu. To je vďaka pečeniu krásne karamelizované.
  • Kdo chce môže povrch koláča ešte ozdobiť roztopenou bielou čokoládou.
  • Tento koláč sa doslova rozplýva na jazyku a chutí intenzívne karamelom a sviežou chuťou ovocia.

Máte radi karamel?

Ak áno, tak si pozrite môj recept na výrobu skvelej karamelovej polevy.
  • Kukuricová polievka s mrkvou

    Kukuricová polievka s mrkvou

    Mňa tie jesenné farby proste nepustia a akosi sa mi vyslovene žiadajú pestré krémovité polievky pripomínajúce farebnosťou prírodu vonku. Táto kukuricová polievka s mrkvou mimoriadne chutila mojím deťom, zaiste pre jej chuť, ktorú jej dodala sladučká kukurica. Zahusťovať ju nebolo treba, vďaka zemiakom bola dostatočne hustá. Suroviny: 1 veľká kuchynská […]


  • Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

    Kysnutý orieškový chrumkavý koláč

    Dnes som dostala chuť na niečo chrumkavé, na spôsob müsli tyčiniek. Ja som použila na plnku orechy a semiačka ale samozrejme aj sušené ovocie je určite chutné. Opäť raz recept, pri ktorom sa môžete riadiť vlastnými chuťami a prispôsobiť si ho podľa potreby výberu potravín doma :). Suroviny na cesto: […]


  • Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou brokolicou

    Krémovité jesenné tekvicové rizoto (risotto) s dusenou brokolicou

    Priznám sa, že tekvica u mňa počas jeseni nikdy nechýba doma. Je tak všestranná a chutí či už na sladko alebo na slano. Tentoraz som z nej pripravila toto krásne krémovité rizoto, ktoré je pripravené bez alkoholu a teda vhodné aj pre deti. Zo šálky s objemom 100ml vám výjdu […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.