maďarský guláš tradičný recept

Maďarský guláš

Maďarsko je známe svojou paprikou, najmä tou pikantnou. Na trhoch dokážete kúpiť celé vence sušených papričiek. A tak neprekvapuje, že aj maďarský guláš dominuje práve chuťou papriky. Ja osobne varím aj pre deti a tak to s pikantnou chuťou nepreháňam, ale v tomto si každý môže dopriať tú jeho porciu štipľavosti.

Sušená paprika nieje tiež rovnaká, medzi paprikami je niekedy rozdiel ako den a noc. Ja osobne mám najradšej papriku s údenou arómou. Tá má tiež okrem krásnej arómy tiež neuveriteľne intezívnu farbu.

Ako príloha k maďarskému gulášu sa hodia uvarené zemiaky alebo parená domáca knedľa a k tomu chutný uhorkový šalát v sladko-kyslom náleve.

Suroviny:

  • 500g Hovädzie mäso (napríklad zo stehna)
  • 2 ks ošúpanej a pokrájanej cibule
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 rajčiny
  • 2 čl červená sladká paprika
  • 1 PL gulášové korenie
  • soľ, chilli, majorán, čierne korenie
  • cesnakový strúčik
  • 250 ml vody

Postup:

  1. Cibuľku opražíme na olehi pomaly do hnedista.
  2. Mäso si medzitým umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky. Okoreníme ho soľou a čiernym korením.
  3. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme hovädzie mäso a spolu pražíme až pokiaľ nezačne z mäsa vytekať šťava.
  4. Rajčiny ošúpeme a pokrájame na osminky. Pridáme ich k mäsu ako aj rajčinové pyré a papriku.
  5. Zalejeme vodu, prisolíme a v tlakovom hrnci varíme 1,5 hodiny. (ak použijeme normálny hrniec tak dusíme pod pokrievkou aspoň 2 -2,5 hodiny.
  6. Na záver dochutíme guláš sušeným majoránom, gulášovým korením, rozltačeným cesnakom a kdo chce môže tiež pridať čili pre štipľavú chuť.

Aká je správna konzistencia guláša? Mäso by malo byť mäkkučké a doslova sa rozpadať pri dotyku. Šťava z mäsa by mala byť hustá a lesklá. Ak je šťava málo hustá tak necháme krátko guláš varižť v otvorenom hrnci nech sa nadbytočná tekutina vyparí.

Tento recept patrí do kategórie – Mäsité jedlá

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.