parena knedla recept zakladny

Základné cesto – domáca parená knedľa

Toto cesto sa hodí tak na prípravu kysnutej knedle ako aj parených ovocných knedlíkov. Recept mám po babke, ktorá pripravovala skvelú knedľu a nedám naň dopustiť. Výsledok je vždy rovnako výborný. Zvyknem pripravovať z polovičného množstva, alebo z celého keď chcem knedľu aj zamraziť.

Základne cesto pozostáva z:

  • 1PL kr. Cukru
  • 1kg polohrubej múky
  • 40g čerstvých kvasníc
  • 250ml mlieka izbovej teploty
  • 20g roztopeného masla
  • Ca. 200ml vody izbovej teploty

Postup:

  • Kvasnice rozdrobit, posypať cukrom a zaliať mliekom. Všetko dobre premiešať a 10min. nechať stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Potom kvások zmiešať s múkou a roztopeným maslom a postupne prilievať vodu až vznikne nelepivé cesto. Toto nechať aspoň 10min. miesiť aby sa z múky uvolnil lepok.
  • Potom cesto dať do uzavretej nádoby a nechať 1hod. Na teplom mieste odpočívať pokiaľ cesto narastie do raz takej veľkosti.
  • Cesto potom premiesiť a rozrezať na menšie kusy. Z tých vytvarovať podlhovasté knedle (z horneho množstva ca. 4ks) alebo male knedlíky a tie naplniť potom podľa chute marmeládou alebo ovocím.
  • Ja zvyknem naparovať na veľkom sítku. Na to v širkom hnrci nechať zovrieť vody, sitko pomastiť olejom aby sa naňho knedla neskôr nenalepila a položiť do nej cesto. Potom dať nad pariacu vodu, zakryť pokrievkou a nechať ca. 10-15min. naparovať pokiaľ sa evidetne nezväčší jej veľkosť.

4 komentáre

  1. Pingback: Pulled beef v naparenej knedli – Recepis.sk

  2. Pingback: Lahodná kôprová omáčka

  3. Pingback: Bratislavský guláš

  4. Pingback: Maďarský gulás - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.