Tento desert je veľká pochúťka, kombinácia čokoládovej piškóty, krémovitej gaštanovej plnky a karamelovej šľahačky sa len tak rozplýva na jazyku. Výborný desert na slávnostné príležitosti.
Na cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 100ml oleja
- 100ml silnej kávy
- 30g kakaového prášku
- 170g hl. múky
- 1/2 prášku do pečenia
- 150g kr. cukru
- štipka soli
Na gaštanovú vrstvu potrebujete:
- 1 gaštanové pyré
- 250g masla alebo hery
- 300ml mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 4PL kr. cukru
Na karamelovú vrstvu potrebujete:
- 4PL kr. cukru
- 300ml mlieka
- 2 balenia šľahačky v prášku
- 1 stužovač šľahačky
Postup:
- Podľa základného receptu (recept tu- https://recepis.sk/2020/04/10/zakladne-kakaove-piskotove-cesto/) si pripravíme piškótu a necháme túto pri 160C ca 35min. piecť. Potom necháme vychladnúť a okolo piškóty umiestnime cukrárenskú obruč.
- Maslo vyšľaháme s gaštanovým pyré. Mlieko dáme do hrnca nahrievať a odoberieme z neho 4PL. Tie zmiešame s vanilkovým pudingovým práškom a cukrom a keď mlieko zovrie, vlejeme doňho zmes.
- Uvaríme hustý puding a ten necháme kompletne vychladnúť. Keď je puding vychladnutý, pridáme gaštanov zmes a všetko dobre prešľaháme. Plnku rozotrieme na piškótu.
- V hrnci necháme karamelizovať cukor. Keď cukor začne mať hnedastú farbu, prilejeme teplé mlieko a varíme ešte za miešania až zaniknú všetky hrudky z karamelu.
- Keď karamelová zmes vychladne, pridáme šľahačky v prášku ako aj stužovač a všetko vyšľaháme do tuhej peny. Karamelovú šľahačku nanesieme na vychladnutú gaštanovú zmes a necháme (najlepšie na noc) v chlade.
- Pred servírovaním posypeme zákusok tmavým kakaom alebo ozdobíme postrúhanými čokoládovými hoblinkami.