Hrnčeková šťavnatá bábovka s makom a citrónom

Chuť maku a citrónu ma aj naďalej drží. Nielen krásna kombinácia farieb- sviežej žltej s čiernou, ale tiež skvelá chuťová kombinácia. Recept je bez váženia, stačí vám hrnček s objemom 200ml.

Suroviny:

  • 3 vajíčka veľkosť M alebo L
  • 2/3 hrnčeka kr. cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček hl. múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 šťavy z citróna
  • 1/2 hrnčeka pomletého maku
  • 3 PL vody
  • kôra z citróna
  • (1 balenie tmavej čokolády na polevu)

Postup:

  • Vajíčka vyšĺaháme s cukrom a olejom do penista.
  • Pridáme prášok do pečiva a múku.
  • Citrónovú kôru postrúhame a odloime stranou. Potom ho rozrežeme a vytlačíme šťavu z citóna k múke.
  • Cesto premiešame a 2/3 cesta nalejeme do vymastenej formy na pečenie ( ja som použila kruhovú).
  • Zvyšné cesto premiešame s makom, citrónovou kôrou a vodou a nalejeme ho do stredu prvého cesta. Kdo chce, aby sa cestá nepremiešali, dá do stredu formy malú kruhovú formu a tak naleje druhé cesto. Potom ju pomaly odstráni.
  • Necháme piecť pri 160C ca. 40 minút.
  • Kdo chce, môže vrch bábovky ozdobiť roztopenou čokoládou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*