Jablkové pyré patrilo už od malička k obľúbeným dezertom mojich detí. Najskôr sme začali detskou výživou počas kašičkovania a plynulo prešli k pyré keď boli deti väčšie. Hlavný rozdiel spočíval v tom, že do detskej výživy som žiaden cukor nepridávala, ten som začala pridávať až keď boli väčší.
Odkedy som sa začala zaujímať o tému pečenia bez vajec som objavila ďaľšiu skvelú stránku jablkového pyré. Toto dokáže dodať cestu ľahkosť a vlhkosť aké by mu normálne dodalo vajíčko a je teda skvelou alternatívou pri pečení.
Aby bolo pridaného cukru čo najmenej, odporúčam použiť na pyré najmä sladké odrody jabĺk napíklad – Boskoop, Rabella. Tieto sú prirodzene sladké a tak možno pri nich použiť ešte menej pridaného cukru ako pri kyslastých druhoch jabĺk. Citrón dopomôže pyré zachovať jeho žiarivú farbu.
Suroviny (na ca. 700ml pyré):
- 1 kg jabĺk (6-7ks)
- 100 ml vody
- 2 PL cukru
- pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
- Jablká ošúpeme, vyberieme jadierka a pokrájame na kocky.
- Pridáme do hrnca a pokvapkáme citrónom.
- Pridáme cukor a potom podlejeme trochou vody.
- Hrniec privedieme do varu a potom hneď znížime na najnižšiu možnú teplotu, prikyjeme ho a necháme takto ešte 5-10 minút variť.
- Potom jablká rozmixujeme ponorným mixérom.
Môj tip – u nás sa pyré vždy rýchlo spotrebuje ale ak chcete je možné ho aj pár týždňov skladovať. Na to treba sterilizovať zaváraninové poháre (napríklad nad vrelou parou alebo v trúbe) a tieto potom naplniť ešte vrelým pyré. Hneď uzavrieť deklom a potom obrátiť hore dnom, tak aby pohár stál na dekli. Takto nechať vychladnúť.
Pozrite si aj iné využitie pyré pri pečení, napíklad vo forme krásne vláčnej makovej bábovky.
Pingback: Nadýchaná maková bábovka bez vajec, hrnčekový recept - recepis.sk
Pingback: Recept na jablkové lievance (bez vajec) - recepis.sk
Pingback: Vláčne čokoládové muffiny bez vajec - recepis.sk
Pingback: Citrónové muffiny s čučoriedkami, recept bez vajec - recepis.sk
Pingback: Čokoládové muffiny s arašídovým krémom, recept bez vajec - recepis.sk - Keď tradície chutia