Moja dcérka ma aktuálne ružové obdobie, všetko chce len ružové od oblečenia, cez hračky až po koláče. Preto som jej slúbila, že na narodeniny dostane ružovú tortu a tej sa aj dočkala. Korpus bol prifarbený cukrárenskou farbou pre celo-ružový efekt, ale tento krok možno aj vynechať.
Na cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. cukru
- 150g hl. múky
- 50g. kukuričného škrobu
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100ml vody
- 100ml oleja
- 1-2 kvapky červeného potravinárskeho farbiva
Na plnku potrebujete:
- 1 šľahačku v prášku
- 250ml studeného mlieka
- 250g mascarpone
- 50g masla izbovej teploty
- 3PL pr. cukru
- 1-2 kvapky červeného potravinárskeho farbiva
- jahodová marmeláda
- 100g čerstvých jahôd
Postup:
- Podľa základného receptu si pripravíme piškótové cesto a prifarbíme ho cukrárenským farbivom. Základný recept nájdete tu – https://recepis.sk/2019/03/03/zakladne-piskotove-cesto/
- Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (priemer 24cm) a necháme piecť pri 160C ca. 40min. Potom necháme cesto vychladnúť a až potom ho vyklopíme z formy.
- Cesto narežeme 2-krát na 3 rovnako široké pláty. Okolo spodného plátu umiestnime cukrárenskú obruč.
- Na plnku vyšľaháme najskôr mlieko so šľahačkou v prášku do tuha. V inej miske vyšľaháme maslo s cukrom. Pridáme šľahačku ako aj mascarpone a trochu farbiva a dobre premiešame až sa všetko spolu spojí do tuhej plnky.
- Jahody očistíme a pokrájame na drobno. 2/3 plnky zmiešame s jahodami, zvyšnú plnku odložíme stranou.
- Spodný diel cesta potrieme výdatne 2-3PL jahodovej marmelády a nanesieme naň 1/2 jadovovej plnky.
- Na to položíme druhý tortový plát, opäť ho pomažeme marmeládou a nanesieme druhú časť jahodovej plnky.
- Položíme tretí plát a ten potrieme plnkou, ktorú sme si odoložili stranou.
- Tortu necháme aspoň 1-2 hodiny pred nakrojením oddychovať v chlade.