Väčšina receptov na grilážky začne vyrobením karamela a pridaním masla a salka. Určite to znie jednoducho, ale u nás doma sa pripravovali vždy bez salka a chutili výborne, takže rada chcem ponúknuť aj túto alternatívu na vyskúšanie.
Kedže základom receptu je karamel, tu si môžete prečítať rady, ako správne pripraviť karamel- https://recepis.sk/2019/09/20/karamelova-poleva-ktora-netecie/
Potrebujete:
- 1 balenie masla (250g)
- 1 balenie posekaných orechov (250g)
- 1 šálka kr. cukru (300ml)
- 1/2 šálky sladkej smotany
- 2 PL vody
- 2 žĺtky
- 1 balenie tortových oplátok
- Čokoládová poleva
Postup:
- Hrniec dáme krátko nahriať na sporák, pridáme cukor aj s vodou a pomalým ohrievaním necháme vytvoriť karamel. Karamel miešame len krúžením hrnca, nie vareškou.
- Maslo medzitým necháme v hrnci rozpustiť. Pridáme smotanu aby sa tiež zohriala.
- Keď cukor zhnedne, prilejeme opatrne maslovú zmes so smotanou a potom metličkou za ohrievania miešame až sa všetky hrudky roztopia.
- Potom odobereme z ohňa a prisypeme pomleté alebo posekané orechy. Ja najradšej používam vlašské ale tiež možno zvoliť lieskovce či iný druh podľa chuti.
- Na záver pridať žĺtka a všetko premiešať. Žĺtka sa v horúcej zmesy zrazia a všetko zahustia.
- Zmes rozdelíme na 6/7 dielov a tie potom natrieme jednotlivo na tortové pláty. Ja zvyknem robiť nižšie grilážky zo 4 plátov oblátok a 3 vrstiev plnky ale samozrejme možno vyrobiť aj vysoké grilážky z 8 oblátok a 7 dielov plnky.
- Dôležité je po naplnení zaťažiť oplátky niečím ťažkým (ja používam 2 dosky na krájanie) a takto nechať vychladnúť najlepšie cez noc.
- Potom pokrájame na kocky a tie polejeme roztopenou čokoládovej polevy.