Svokrovci mi doniesli čerstvé bio- citróny. Čo by mohlo byť lepšie spracovanie ako do tejto krásne šťavnatej a aromatickej bábovky?
Potrebujete:
- Šťava a kôra z 1-2 citrónov (závisí od veľkosti citróna)
- 4 vajíčka
- 100ml oleja
- 160g hl. múky
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 1/2 balenie prášku do pečiva
- 100g kr. cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100g pr. Cukru+ ca.2Pl citrónovej šťavy na polevu
Postup:
- Najskôr si zapneme trúbu na 160C aby sa už počas prípravy predhriala.
- Bielka vyšľaháme do tuhej peny. Odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
- Citrónovú kôru postrúhame k vajíčkam, potom vytlačíme šťavu z citrónov a takisto ju pridáme k vyšľahaným žĺtkam.
- Na záver pridáme suché položky – múku, vanilkový pudingový prášok, prášok do pečiva ako aj vanilkový cukor. Prešľaháme. Potom pomalými pohybmi primiešame bielkový sneh.
- Bábovkovú formu vymastíme. Potom do formy nalejeme pripravené cesto.
- Bábovku necháme piecť pri 160C ca. 40min. Potom vyberieme z trúby a necháme vychladnúť. Až potom vyklopíme z formy.
- Na polevu zmiešame práškový cukor s ca 2PL citr. šťavy. Poleva by mala byť mierne krémovitá. Potom ju nalejeme na vychladnutú bábovku.