Často vidím na interne komplikované postupy na zapletanie vianočky. Pred rokmi som však v jednej nemeckej starej kuchárke našla tej úplne najjednoduchší zlepšovák pri ktorom je úplne jedno, či budete zapletať zo 6, 8 či viacerých prameňov, nič komplikované pri tom netreba vedieť.
Suroviny:
- 500g polohrubej múky
- ½ kocky droždia
- 75g kr.cukru
- 50g kr. cukru
- 100ml sladkej šlahačkovej smotany
- 100ml vody
- 2 vajíčka
- Štipka soli
Postup
- Droždie rozdrobte do misky a posypte 1 PL cukru. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút odstáť, kým droždie nevytvorí kvások.
- Vajcia vyšľaháme do peny s cukrom, vanilkovou esenciou a štipkou soli. Pridáme smotanu na šľahanie a krátko spolu vyšľaháme.
- Potom pridajte kvások a múku a mieste, najlepšie pomocou kuchynského robota, aspoň 10 min, aby sa z múky uvoľnili bielkoviny a vytvorilo sa pružné cesto. Cesto prikryjeme a necháme 1 hodinu odstáť. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
- Potom cesto rozdeľte na 2/3 a 1/3. Z väčšej časti vytvoríme 5 šuľcov či prameňov, z druhého 3 približne 30 cm dlhé pásy. Najprv zapleťte hrubšie pramene do vrkoča. Potom prejdite raz valčekom cez vrchnú časť cesta, aby ste vytvorili trochu plochý vrkoč
- Potom vytvorte užší vrkoč z 3 tenkých prameňov a položte ich na vrch hrubšieho vrkoča. Opäť dobre potrite žĺtkovou zmesou a nechajte stáť aspoň 15 minút.
- Medzitým rozohrejte rúru na 180 °C a po 15 min. vložte cesto do rúry a nechajte ho piecť 35 minút do zlatista.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.