Často vidím na interne komplikované postupy na zapletanie vianočky. Pred rokmi som však v jednej nemeckej starej kuchárke našla tej úplne najjednoduchší zlepšovák pri ktorom je úplne jedno, či budete zapletať zo 6, 8 či viacerých prameňov, nič komplikované pri tom netreba vedieť.
Suroviny:
- 500g polohrubej múky
- ½ kocky droždia
- 75g kr.cukru
- 50g kr. cukru
- 100ml sladkej šlahačkovej smotany
- 100ml vody
- 2 vajíčka
- Štipka soli
Postup
- Droždie rozdrobte do misky a posypte 1 PL cukru. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút odstáť, kým droždie nevytvorí kvások.
- Vajcia vyšľaháme do peny s cukrom, vanilkovou esenciou a štipkou soli. Pridáme smotanu na šľahanie a krátko spolu vyšľaháme.
- Potom pridajte kvások a múku a mieste, najlepšie pomocou kuchynského robota, aspoň 10 min, aby sa z múky uvoľnili bielkoviny a vytvorilo sa pružné cesto. Cesto prikryjeme a necháme 1 hodinu odstáť. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
- Potom cesto rozdeľte na 2/3 a 1/3. Z väčšej časti vytvoríme 5 šuľcov či prameňov, z druhého 3 približne 30 cm dlhé pásy. Najprv zapleťte hrubšie pramene do vrkoča. Potom prejdite raz valčekom cez vrchnú časť cesta, aby ste vytvorili trochu plochý vrkoč
- Potom vytvorte užší vrkoč z 3 tenkých prameňov a položte ich na vrch hrubšieho vrkoča. Opäť dobre potrite žĺtkovou zmesou a nechajte stáť aspoň 15 minút.
- Medzitým rozohrejte rúru na 180 °C a po 15 min. vložte cesto do rúry a nechajte ho piecť 35 minút do zlatista.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
-
Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách
Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]
-
Lahodný zelerový šalát s jablkom a syrom
Zeler sa skvelo chuťovo dá kombinovať s ovocím. Či už s jablkami, ananásom či mandarinkami, táto zelenina krásne toto ovocie chuťovo dopĺňa. Ak ste ešte nevyskúšali, vrelo odporúčam. Takto sa vám tento šalát zaručene podarí – moje tipy Ak chcete krémovejšiu konzistenciu, zvýšte množstvo majonézy alebo kyslej smotany podľa svojich […]
-
Plnený baklažán
Ak máte radi baklažán či cuketu, tak určite ste už vyskúšali aj variantu s plnkou. Môj trik spočíva v tom, že baklažán či cuketu najskôr necháme grilovať či piecť na panvici na sucho (bez oleja) až je dužina mäkká a celá zelenina dostane skvelú praženú arómu a až potom ju […]
-
Omáčka na cestoviny Niva bez smotany
Je to zaujímavé, ale u nás sa Nivová omáčka nikdy nepripravovala zo smotanou a bola tak nielen omnoho menej kalorická ale takisto ľahšia na strávenie. Preto sa chcem o tento recept, kde základ tvorí jednoduchá biela omáčka, aj s vami podeliť. Príprava vám potrvá menej ako 10 minút, stojí to […]