Nadýchaná vianočka z 8 prameňov

Často vidím na interne komplikované postupy na zapletanie vianočky. Pred rokmi som však v jednej nemeckej starej kuchárke našla tej úplne najjednoduchší zlepšovák pri ktorom je úplne jedno, či budete zapletať zo 6, 8 či viacerých prameňov, nič komplikované pri tom netreba vedieť.

Suroviny:

  • 500g polohrubej múky
  • ½ kocky droždia
  • 75g kr.cukru
  • 50g kr. cukru
  • 100ml sladkej šlahačkovej smotany
  • 100ml vody
  • 2 vajíčka
  • Štipka soli

Postup

  • Droždie rozdrobte do misky a posypte 1 PL cukru. Dobre premiešajte a nechajte 10 minút odstáť, kým droždie nevytvorí kvások.
  • Vajcia vyšľaháme do peny s cukrom, vanilkovou esenciou a štipkou soli. Pridáme smotanu na šľahanie a krátko spolu vyšľaháme.
  • Potom pridajte kvások a múku a mieste, najlepšie pomocou kuchynského robota, aspoň 10 min, aby sa z múky uvoľnili bielkoviny a vytvorilo sa pružné cesto. Cesto prikryjeme a necháme 1 hodinu odstáť. Na teplom mieste necháme vykysnúť.
  • Potom cesto rozdeľte na 2/3 a 1/3. Z väčšej časti vytvoríme 5 šuľcov či prameňov, z druhého 3 približne 30 cm dlhé pásy. Najprv zapleťte hrubšie pramene do vrkoča. Potom prejdite raz valčekom cez vrchnú časť cesta, aby ste vytvorili trochu plochý vrkoč
  • Potom vytvorte užší vrkoč z 3 tenkých prameňov a položte ich na vrch hrubšieho vrkoča. Opäť dobre potrite žĺtkovou zmesou a nechajte stáť aspoň 15 minút.
  • Medzitým rozohrejte rúru na 180 °C a po 15 min. vložte cesto do rúry a nechajte ho piecť 35 minút do zlatista.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Táto krupicová piškóta je skvelou voľbou rýchleho koláča ktorý je super trvácny a mimoriadne vhodný na výlety či pikniky. Ja som tentoraz pridala sušené hrozienka, vy však môžete pridať akékoľvek sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle- alebo ich úplne vynechať. To sušené ovocie je ale chutí skvelo, sú to také […]


  • Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát. Recept


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*