Je to zaujímavé ako dospelá nanovo obnovujem chute, ktoré si pamätám z detstva. K takým patrila aj chuť hrachovej kaše a hrachovej polievky zo sušeného hrachu. Tradične sa pripravuje zo žltého hrachu ale ja som minule v obchode objavila zelený sušený hrášok a tak som bola zvedavá. Chuť naozaj veľmi pripomína čerstvý hrach, len s tým rozdielom, že tento sa skvelo počas varenia rozpadne a vytvorí tak krásne krémovú polievku najmä ak ju pripravujete v tlakovom hrnci.
Jump to RecipeRecept
Hrášková polievka zo sušeného hrachu
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1 šálka sušeného (zeleného) hrachu
2 šálky vody
1 kuchynskú cibuľu
2 mrkvy
2-3 zemiaky
2 l vody/ vývaru
1/2 PL sušeného čili
petržlenová vňať
soľ, čierne korenie
Postup
- Za šálku sušeného hrachu dáme do misky, zalejeme 2 šálkami vody a necháme takto cez noc stáť.
Na ďalší deň hrach viackrát opláchneme až z neho bude vytekať číra (nie mútna) voda. Potom ho zalejem vodou, osolíme a necháme hodinu variť na miernom ohni (v tlakovom hrnci 30 minút) inak 45 minút v normálnom hrnci.
. - Kuchynskú cibuľu pokrájame na drobno a dáme v hrnci na trochu oleja opekať do sklovita. Medzitým si pokrájame mrkvu a zemiaky na drobno. Mrkvu pridáme k cibuli a 5-10 minút dusíme v panvici. Potom pridáme zeleninu k hrachu a vložíme tiež zemiaky.
- Dochutíme ešte čiernym korením a necháme variť ďalšiu pol hodinu. Na záver pred servírovaním posypeme vňaťou prípadne ako som použila ja, dekorujeme dehydratovanou repou.
Ďalšie recepty
Hrášková polievka zo sušeného hrachu
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Hrášková polievka zo sušeného hrachu
Je to zaujímavé ako dospelá nanovo obnovujem chute, ktoré si pamätám z detstva. K takým patrila aj chuť hrachovej kaše a hrachovej polievky zo sušeného hrachu. Tradične sa pripravuje zo žltého hrachu ale ja som minule v obchode objavila zelený sušený hrášok a tak som bola zvedavá. Chuť naozaj veľmi […]
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
Videorecept – parená knedľa ako od babky
Celý recept nájdete tu Parená knedľa
Svieža hrnčeková pomarančová bábovka
Citrusové plody chutia výnimočne lahodne v koláčoch – či už citróny, pomaranče či limetka, ich aróma je neskutočná. Tentoraz som zvolila pomaranče a vytvorila z ních túto chutnú nadýchanú bábovku.
Krémová tekvicová polievka s krúpami
Táto polievka je fantasticky krémová vďaka pridaniu zemiakov a krúp, ktoré ju krásne zahustia. Nezabudnite tekvici a cibuľke dopriať dostatok času pri opekaní až začnú hnednúť. Oceníte neskôr na omnoho intenzívnejšej chuti polievky. Recept