Zaváranie – krok za krokom – tieto tipy by ste mali poznať

Leto svojím teplom vonku nielen vyvoláva príjemný úsmev na tvári ale takisto prispieva k tomu, že zelenina a ovocie rastú a dozrievajú tak rýchlo, že ich ani len nestíhame jesť. Najmä ak máte záhradku, tak to zaiste poznáte, maliny len dozreli a už už sa začínajú aj kaziť, či opadávať a vy chcete mať z nich čo najviac. Alebo egreše, hrušky, jablká, marhule, ríbezle, uhorky..

Leto má tak veľa v ponuke, avšak nie každý má po ruke babičku, ktorej sa môže opýtať, ako čo najlepšie uschovať úrodu. Lebo povedzme si úprimne, naše babky nič nenechali na pospas a vedeli všetko spracovať. Aby ste aj vy mali pomoc pri zaváraní, pripravila som pre vás tento obsiahly článok, kde sa dozviete 5 najdôležitejších rád, ktoré pri zaváraní potrebujete vedieť.

5 rád, ktoré treba dodržať pri zaváraní

Pre varením

Snažte sa zberať ovocie len za sucha, vlhosť podporuje tvorbu plesne a mohla by spôsobiť neskôr, že sa vám džem či kompót pokazí.

Ovocie musí byť zbavené nečistôt. Pri niektorých plodinách ako napríklad baza či púpava je však dobré ich neumývať, nakoľko by sa ich peľ, ktorý je dôležitý pre chuť, vyplavil. Pri ovocí môžete ovocie umyť, najlepšie predtým, než ho odkôstkujete alebo nakrájate, aby sa zbytočne neodplavili živiny a chuť.

Takisto je dobré nakrájať ovocie na zhruba rovnakú veľkosť, aby sa uvarilo súbežne.

Sterilizácia

Poháre a viečka musia byť dôkladne vyčistené a sterilizované. Takisto naberačky, lyžice a nože by mali byť bez nečistôt.

Existuje 2 základné metódy ako sterilizovať poháre a viečka na zaváranie. Buď v trúbe alebo v horúcej vode. Prikladám krok za krokom postup, ako správne sterilizovať v trúbe či v hrnci.

Sterilizovanie v trúbe

  1. Predhrejte rúru na 120°C.
  2. Poháre a viečka dôkladne umyte teplou vodou a saponátom. Opláchnite ich čistou vodou.
  3. Poháre a viečka nechajte mierne osušiť. Nie je potrebné ich úplne sušiť, pretože sa vysušia v rúre. Takisto nepoužívajte kuchynskú utierku, aby sa predišlo možnému znečisteniu (napríklad zanechaním vlákna z utierky).
  4. Položte poháre na plech, dnom hore. Uistite sa, že sa nedotýkajú navzájom. Viečka položte na plech vedľa pohárov. Vložte plech s pohármi a viečkami do predhriatej rúry.
  5. Nechajte poháre a viečka v rúre sterilizovať približne 20 minút.
  6. Po sterilizácii opatrne vyberte poháre a viečka z rúry pomocou klieští alebo kuchynských rukavíc.
  7. Položte ich na čistý uterák alebo mriežku a nechajte ich mierne vychladnúť.

Sterilizovanie v hrnci

  1. Naplňte veľký hrniec vodou do výšky, aby voda pokryla poháre, ktoré budete sterilizovať.
  2. Poháre a viečka dôkladne umyte teplou vodou a saponátom. Opláchnite ich čistou vodou.
  3. Položte poháre a viečka do hrnca s vodou. Uistite sa, že sú úplne ponorené. Ak máte drôtenú vložku, môžete ju použiť, aby sa poháre nedotýkali dna hrnca. Alternatívne položte na spodok hrnca starú útierku.
  4. Priveďte vodu v hrnci do varu. Nechajte vodu vrieť minimálne 10 minút. Ak ste v nadmorskej výške nad 1000 metrov, predĺžte dobu varu o 1 minútu na každých 300 metrov nadmorskej výšky.
  5. Po sterilizácii opatrne vyberte poháre a viečka z hrnca pomocou klieští alebo kuchynských rukavíc.
  6. Položte ich na čistý uterák alebo mriežku a nechajte ich mierne vychladnúť.

Varenie

Naplňte poháre až po vrch, ale nechajte malý priestor (asi 1 cm) pre expanziu. Po zavarení skontrolujte, či sú viečka správne zatvorené a tesné. Ovocie či sirupy dôkladne prevarte, aby sa zabránilo bakteriálnemu rastu.

Aby ste zabránili zhnednutiu ovocia, je dobré pridať citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú. Na 1kg ovocia treba 1čl kysliny citrónovej. Táto mimo iného tiež pomáha aktivovať pektín v ovocí a tak podporuje želírovací proces.

Pred plnením domáceho džemu do pohárov je potrebné z hotového džemu odobrať penu. Táto pena, ktorá vzniká pri varení džemu, môže kvôli vzduchovým bublinkám ovplyvniť vzhľad a trvanlivosť džemu.

Po uvarení naplňte sterilizované poháre ešte teplým ovocím alebo zmesou a ihneď ich zavrite sterilizovanými viečkami. Pri marmeládach či džemoch obráte pohár dolu dnom a tak nechajte poháre pomaly vychladnúť.

Poháre je dobre nechať chladiť na čistom uteráku alebo mriežke, aby nedošlo k náhlemu ochladeniu a popraskaniu skla.

Cukor

Existuje množstvo postupov, ako pripraviť marmelády či sirupy s klasickým, kryštálovým cukrom,  avšak aj také, ktoré používajú želírovacie cukre (väčšinou sú tieto v pomere 1:2 či 1:3 – teda na 1 diel cukru 2-diely ovocia) či aj postupy, ktoré cukor vynechávajú.

Ak chcete použiť cukor, tak v závislostí od ovocia budete potrebovať asi takéto množstvo- pri sirupe ca. 400g-500g cukru na 1l ovocnej šťavy/pri marmeláde či 200g cukru na 1kg ovocia.

Medzi alternatívy cukru patria okrem zdravších cukrov (trstinový) aj alkoholové cukry, ako sú xylitol a erytritol, stévia alebo tekuté sladidlá, ako sú obilné sirupy, javorový sirup a med. 

Cukor nielen pomáha suroviny dlhodobo konzervovať ale takisto dopomáha želírovaniu. Avšak nezabudnite, že aj ovocie má samotné obsiahnuté pektín (prírodná vláknina), ktorý dopomáha želírovaniu. Čím viac pektínu ovocie obsahuje, o to menej cukru môžete pridať.

Alternatívne môžete takisto pektín zakúpiť a pridať ho k ovociu. Pritom budete potrebovať na 1kg ovocia ca. 20g práškového pektínu. Tento pridajte hneď na začiatku varenia. Nezabudnite však, že pektín sa začne aktivovať a teda aj želírovať až nad 100C. Takže správnu konzistenciu si môžete preveriť až po uvarení.

Takisto ak chcete podporiť proces želírovania, môžete skombinovať ovocie s malým množstvom pektínu s takým, ktorý ho obsahuje viac. Nezabudnite tiež, že čím bude ovocie zrelšie, o to viac pektínu bude obsahovať.

Pre základný prehľad ovocia podľa množstva pektínu vám môže pomôcť nasledovná tabuľka:

Veľa pektínuMalé množstvo cukruRíbezle, jablká, egreše, slivky
Stredné množstvoNormálne množstvo cukruMarhule, broskyne, maliny
Málo pektínuVäčšie množsťvo cukruJahody, hrušky, černice, čerešne

Skladovanie

Po uvarení poháre označte dátumom zavárania a druhom ovocia. Takisto po vychladnutí pohárov skontrolujte, či sú viečka správne zatvorené a tesné.

Skladujte zaváraniny na chladnom, tmavom mieste, aby sa zachovala ich kvalita. Pravidelne kontrolujte zaváraniny, či nie sú pokazené alebo plesnivé.

Záver

Dodržiavanie týchto postupov zabezpečí, že vaše poháre budú dostatočne sterilizované a pripravené na zaváranie ovocia a že si plody z vašej záhrady budete schopný uschovať na neskôr a vychutnať tak počas celého roka.

Zaváranie – krok za krokom – tieto tipy by ste mali poznať

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*