Lahodné mäkkučké kysnuté cesto so šťavnatou plnkou obohatenou o orechy, taký je tento závin.
Jablkovo-orechový kysnutý závin
Course: Pečieme, Sladké4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
500g polohrubej múky
1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
1 vajíčko
200 ml mlieka izbovej teploty
ca. 50ml vody
50g masla izbovej teploty
1/2 šálky kr. cukru
- Plnka
150g na jemno pomletých orechov (vlaššské/liskovce)
50g na hrubo posekaných orechov
70g kr. cukru
3 veľké jablká
Vanilkový cukor
Žĺtko na potretie + mandle na ozdobu
Postup
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, mliekom a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť
- Pripravíme si plnku. Jablká postrúhame na hrubo, orechy rozomelieme. Dáme do misky a posypeme cukrom a vanilkovým cukrom, dobre premiešame.
- Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche vygúľame do obdĺžnika. Cesto potrieme maslom a nanesieme na 2/3 cesta plnku. Cesto zavinieme tak, aby cesto bez plnky bolo na konci závinu. Oba konce závinu dobre uzavrieme.
Cesto prenesieme na plech a prikryté necháme ešte 20min. kysnúť. - Potom do cesta urobíme na pár miestach vidličkou malé vpichnutie zo strany a vrch cesta potrieme žĺtkom. Vrch ozdobíme mandľami. Cesto pečieme ca. 25 min. pri 170C do zlatista. Pred nakrojením necháme vychladnúť.
Recipe Video
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Jablkovo-orechový kysnutý závin
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.