V našej škôlke sa chystá medzinárodný festival kde mal každý národ prispieť typickým jedlom z jeho regiónu. Ja som sa rozhodla pre naše tradičné zemiakové placky s dipom z kyslej smotany. Pomer zemiakov, vajíčok a múky, ktorý je tu uvedený môžete vždy použiť, výsledok budú krásne chrumkavé zemiakové placky.
Jump to Recipe
Tradičné zemiakové placky- haruľa
Course: Bezmäsité, Bezmäsité jedlá slane4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1kg zemiakov
3 vajíčka (veľkosť L)
230g hl. múky
5 strúčikov cesnaku
1PL sušeného majoránu
soľ (ca. 2čl), čierne korenie
Postup
- Zemiakovy ošúpeme a postrúhame na jemno. Šťavu, ktorá sa v miske nazbierala počas strúhania sa snažíme čiastočne vytlačiť a “polosuché zemiaky” dáme do inej misky.
- Pridáme vajíčka, majorán, pretlačené cesnakoové strúčiky a múku ako aj soľ a čierne korenie. Ak neviete odhadnúť správne množstvo soli (placky potrebujú trochu viac soli ako bežne) tak si skúste malý kus cesta upiecť a ochutnať predtým než upečiete všetky placky.
- Zmes dobre premiešame. Potom do panvice dáme olej.
- Za 1-2PL cesta nanesieme na horúcu panvicu a tvarujeme placky. Pečieme na strednej teplote po dobu 4-5 minút z každej strany do zlatista.
Po upečení dáme na tanier vystlatý kuchynskou papierovou utierkou aby sa vsiakol nabytočný tuk.
-
Ako pripraviť mliečnu ryžu – základný recept

Mliečnu ryžu si možno pripraviť ako dezert alebo aj ako hlavný pokrm. Túto pochúťku možno servírovať s čerstvým ovocím, kompótom, či roztopeným maslom a škoricou, vždy chutí výborne. Na čo treba pri príprave mliečnej ryži dbať?
-
Výborná sýta zeleninova polievka zo sušeného hrachu

Táto obmena polievkovej klasiky je vždy po ruke nakoľko na ňu stačí sušený hrach a zopár bežných zelenín, ktoré má každý doma.
-
Ako nahradiť múku pri pečení? Bezlepkové a zdravšie alternatívy na pečenie

Nie vždy máme doma hladkú alebo polohrubú múku alebo proste len chceme piecť zdravšie či bez lepku. Dobrá správa je, že múku môžeme nahradiť viacerými surovinami, ktoré bežne máme doma. Dôležité je vedieť správny pomer a počítať s tým, že každá náhrada sa pri pečení správa trochu inak. 1. Orechy […]











