Tradičné zemiakové placky- haruľa

V našej škôlke sa chystá medzinárodný festival kde mal každý národ prispieť typickým jedlom z jeho regiónu. Ja som sa rozhodla pre naše tradičné zemiakové placky s dipom z kyslej smotany. Pomer zemiakov, vajíčok a múky, ktorý je tu uvedený môžete vždy použiť, výsledok budú krásne chrumkavé zemiakové placky.

Jump to Recipe

Tradičné zemiakové placky- haruľa

Recipe by lydia.argilliCourse: Bezmäsité, Bezmäsité jedlá slane
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 1kg zemiakov
    3 vajíčka (veľkosť L)
    230g hl. múky
    5 strúčikov cesnaku
    1PL sušeného majoránu
    soľ (ca. 2čl), čierne korenie

Postup

  • Zemiakovy ošúpeme a postrúhame na jemno. Šťavu, ktorá sa v miske nazbierala počas strúhania sa snažíme čiastočne vytlačiť a “polosuché zemiaky” dáme do inej misky.
  • Pridáme vajíčka, majorán, pretlačené cesnakoové strúčiky a múku ako aj soľ a čierne korenie. Ak neviete odhadnúť správne množstvo soli (placky potrebujú trochu viac soli ako bežne) tak si skúste malý kus cesta upiecť a ochutnať predtým než upečiete všetky placky.
  • Zmes dobre premiešame. Potom do panvice dáme olej.
  • Za 1-2PL cesta nanesieme na horúcu panvicu a tvarujeme placky. Pečieme na strednej teplote po dobu 4-5 minút z každej strany do zlatista.
    Po upečení dáme na tanier vystlatý kuchynskou papierovou utierkou aby sa vsiakol nabytočný tuk.
  • Domáce čatní /chutney – sladké, pikantné a ideálne na leto

    Domáce čatní /chutney – sladké, pikantné a ideálne na leto

    Ak radi konzervujete potraviny, ale chcete niečo iné ako klasickú marmeládu alebo džem, čatní sa možno stane vaším novým favoritom. Je to perfektný spôsob, ako premeniť zrelé ovocie, cibuľu a korenie na chuťovo bohatý všeliek, ktorý rozžiari vaše jedlá – a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Čo robí čatní čatní […]


  • Marhuľové chutney s paprikou

    Marhuľové chutney s paprikou

    Skvelaá príloha napríklad ku grilovaému mäsu. Kombinácia sladkých marhúľ a pikatnej papriky je úžastná. Sladko-kyslé s jemným pálivým nádychom – toto chutney je skvelé k syrom, mäsu, na sendviče alebo len tak na pečivo. Pripravené za chvíľu a vydrží celé týždne v chladničke!


  • Ananásové chutney s jalapeňo

    Ananásové chutney s jalapeňo

    Tá správna kombinácia sladko-pikatnej chuti, skvelá ku každej grilovačke. Ak máte možnosť použite ryžový ocot, ktorý má miernejšiu chuť, aj tradičný ocot možno ale takisto použiť. Toto chutney je sladké, kyslé a zároveň pikantné – ideálne k grilovanému mäsu, burgerom, syrom alebo ako netradičná príloha ku kuraťu. Tropická chuť ananásu […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*