Tradičné zemiakové placky- haruľa

V našej škôlke sa chystá medzinárodný festival kde mal každý národ prispieť typickým jedlom z jeho regiónu. Ja som sa rozhodla pre naše tradičné zemiakové placky s dipom z kyslej smotany. Pomer zemiakov, vajíčok a múky, ktorý je tu uvedený môžete vždy použiť, výsledok budú krásne chrumkavé zemiakové placky.

Jump to Recipe

Tradičné zemiakové placky- haruľa

Recipe by lydia.argilliCourse: Bezmäsité, Bezmäsité jedlá slane
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 1kg zemiakov
    3 vajíčka (veľkosť L)
    230g hl. múky
    5 strúčikov cesnaku
    1PL sušeného majoránu
    soľ (ca. 2čl), čierne korenie

Postup

  • Zemiakovy ošúpeme a postrúhame na jemno. Šťavu, ktorá sa v miske nazbierala počas strúhania sa snažíme čiastočne vytlačiť a “polosuché zemiaky” dáme do inej misky.
  • Pridáme vajíčka, majorán, pretlačené cesnakoové strúčiky a múku ako aj soľ a čierne korenie. Ak neviete odhadnúť správne množstvo soli (placky potrebujú trochu viac soli ako bežne) tak si skúste malý kus cesta upiecť a ochutnať predtým než upečiete všetky placky.
  • Zmes dobre premiešame. Potom do panvice dáme olej.
  • Za 1-2PL cesta nanesieme na horúcu panvicu a tvarujeme placky. Pečieme na strednej teplote po dobu 4-5 minút z každej strany do zlatista.
    Po upečení dáme na tanier vystlatý kuchynskou papierovou utierkou aby sa vsiakol nabytočný tuk.
  • Ako pripraviť mliečnu ryžu – základný recept

    Ako pripraviť mliečnu ryžu – základný recept

    Mliečnu ryžu si možno pripraviť ako dezert alebo aj ako hlavný pokrm. Túto pochúťku možno servírovať s čerstvým ovocím, kompótom, či roztopeným maslom a škoricou, vždy chutí výborne. Na čo treba pri príprave mliečnej ryži dbať?


  • Výborná sýta zeleninova polievka zo sušeného hrachu

    Výborná sýta zeleninova polievka zo sušeného hrachu

    Táto obmena polievkovej klasiky je vždy po ruke nakoľko na ňu stačí sušený hrach a zopár bežných zelenín, ktoré má každý doma.


  • Ako nahradiť múku pri pečení? Bezlepkové a zdravšie alternatívy na pečenie

    Ako nahradiť múku pri pečení? Bezlepkové a zdravšie alternatívy na pečenie

    Nie vždy máme doma hladkú alebo polohrubú múku alebo proste len chceme piecť zdravšie či bez lepku. Dobrá správa je, že múku môžeme nahradiť viacerými surovinami, ktoré bežne máme doma. Dôležité je vedieť správny pomer a počítať s tým, že každá náhrada sa pri pečení správa trochu inak. 1. Orechy […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*