Ako pripraviť pohánku

Pohánka je skvelá bezlepková obilnina, ktorú poznali už naše staré mamy. Je mimoriadne zdravá a to nielen pre ľudí, ktorí trpia na celiakiu. Je výborným zdrojom vlákniny a látky rutín, ktorá pôsobí protizápalovo. Mimo iného je pohánka tiež výborným zdrojom minerálov ako horčík či magnézium.

Jump to Recipe

Hlavné benefity pohánky

  • Vysoký obsah bielkovín – obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, čím je skvelou alternatívou k mäsu.
  • Bohatá na vlákninu – podporuje trávenie a dlhšie zasýti.
  • Zdroj antioxidantov – obsahuje rutín, ktorý posilňuje cievy a zlepšuje krvný obeh.
  • Vitamíny a minerály – vitamíny skupiny B, horčík, zinok, železo a draslík.
  • Podpora srdca a ciev – pomáha znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak.
  • Bezlepková – vhodná pre celiatikov a ľudí s intoleranciou na lepok.

Základný recept na prípravu pohánky

Ako pripraviť pohánku

Recipe by lydia.argilliCourse: Bezmäsité, Bezmäsité jedlá slane, Hlavné jedlá, Vegánske recepty, Základy varenia
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 100g pohánky
    150ml vody alebo vývaru
    Soľ, čierne korenie

Postup

  • Pohánku krátko opláchneme pod tečúcou vodou. Potom ju dáme do hrnca a zalejeme ju studenou vodou. Pridáme soľ a necháme zovrieť.
  • Potom pohánku prikrytú na miernom ohni varíme 15 minút a ešte ďalších 10-15 minút necháme mimo ohňa prikrytú oddychovať.
  • Ďalej spracujeme podľa chuti napríklad tak, že zmiešame s grilovanou či pečenou zeleninou.

Chete sa dozvdieť viac o príprave príloh?

Tak sa nezabudnite prihlásiť na môj kurz o prílohách kde sa naučíte krok za krokom ich pripravovať

Spôsobov je využitia je mnoho, od prílohy na spôsob ryže po kaše (porridge), šaláty ale takisto aj ako príloha v polievke či v sladkých dezertoch. Jej príprava je jednoduchá, túto vám v nasledujúcom odseku popíšem. Ja osobne ju veľmi obľubujem jesť ako bezmäsitý hlavný pokrm spolu s grilovanou či pečenou zeleninou. Veľmi odporúčam vyskúšať aj túto variantu.

Nápady na chutné jedlá z pohánky

  1. Pohánkový šalát
    Zmiešajte uvarenú pohánku s cherry paradajkami, uhorkou, feta syrom a olivovým olejom. Ozdobte čerstvými bylinkami.
  2. Pohánková kaša na raňajky
    Varte pohánku v mlieku (alebo rastlinnom) a podávajte s ovocím, orechmi a medom.
  3. Pohánkové placky
    Zmiešajte pohánku s vajíčkom, strúhanou cuketou, cesnakom a korením. Opekajte na panvici do zlatista.
  4. Pohánka s hubami
    Orestujte cibuľku, pridajte šampiňóny alebo hlivu ustricovú a premiešajte s pohánkou. Dochutíte soľou, korením a petržlenovou vňaťou.
  5. Sladké pohánkové guličky
    Z pohánky, orechov, kakaa a medu vytvorte guľky a obaľte ich v kokose alebo mletých orechoch.


Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Obľúbené produkty


Jedalniček na mesiac, pláovanie jedla, meal prep

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk_Zápisník receptov_recept

Zápisník receptov

4,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

211 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Zvládnite prílohy ako ryža, bulgur a kuskus

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

9,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

  • Krúpové rizoto

    Krúpové rizoto

    Krúpy rada využívam v kuchyni, či už ako prílohu, do polievok alebo aj ako v tomto prípadne ako hlavný pokrm. Sú dobrým zdrojom vlákniny a jednoduché na prípravu. Krúpy sú tiež skvelé aj ako náhrada ryže alebo cestovín. Stačí ich predvariť, pridať zeleninu, trošku masla alebo olivového oleja – a […]


  • Chrumkavý vyprážaný karfiol v trojobale

    Chrumkavý vyprážaný karfiol v trojobale

    Tento recept na vyprážaný karfiol v klasickom trojobale je ideálny ako rýchly obed alebo večera. Je chrumkavý, sýty a deti ho milujú! Najmä s tatárskou omáčkou je to kombinácia na nezaplatenie. Tipy a triky pre dokonalý výsledok: Servírovanie: Podávajte s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo čerstvým zeleninovým šalátom. Skvelý je […]


  • Aké sú tradičné slovenské jedlá? Objavte chute, ktoré formovali slovenskú kuchyňu

    Aké sú tradičné slovenské jedlá? Objavte chute, ktoré formovali slovenskú kuchyňu

    Ak vám niekto povie pojmy ako Máčanka či Tarkanka tak možno nebudete hneď vedieť tieto zaradiť. Alebo naopak vám pripomenú zabudnutú spomienku z detstva. Tieto častokrát už zabudnuté pokrmy tvorili základ našej terajšej kuchyne a tak by som sa rada snažila vám túto priblížiť a možno aj pospomínať si. Slovenská […]


One Comment

  1. Pingback: Pohánka s pečenou cuketou - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*