Ako pripraviť pohánku

Pohánka je skvelá bezlepková obilnina, ktorú poznali už naše staré mamy. Je mimoriadne zdravá a to nielen pre ľudí, ktorí trpia na celiakiu. Je výborným zdrojom vlákniny a látky rutín, ktorá pôsobí protizápalovo. Mimo iného je pohánka tiež výborným zdrojom minerálov ako horčík či magnézium.

Jump to Recipe

Hlavné benefity pohánky

  • Vysoký obsah bielkovín – obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, čím je skvelou alternatívou k mäsu.
  • Bohatá na vlákninu – podporuje trávenie a dlhšie zasýti.
  • Zdroj antioxidantov – obsahuje rutín, ktorý posilňuje cievy a zlepšuje krvný obeh.
  • Vitamíny a minerály – vitamíny skupiny B, horčík, zinok, železo a draslík.
  • Podpora srdca a ciev – pomáha znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak.
  • Bezlepková – vhodná pre celiatikov a ľudí s intoleranciou na lepok.

Základný recept na prípravu pohánky

Ako pripraviť pohánku

Recipe by lydia.argilliCourse: Bezmäsité, Bezmäsité jedlá slane, Hlavné jedlá, Vegánske recepty, Základy varenia
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 100g pohánky
    150ml vody alebo vývaru
    Soľ, čierne korenie

Postup

  • Pohánku krátko opláchneme pod tečúcou vodou. Potom ju dáme do hrnca a zalejeme ju studenou vodou. Pridáme soľ a necháme zovrieť.
  • Potom pohánku prikrytú na miernom ohni varíme 15 minút a ešte ďalších 10-15 minút necháme mimo ohňa prikrytú oddychovať.
  • Ďalej spracujeme podľa chuti napríklad tak, že zmiešame s grilovanou či pečenou zeleninou.

Chete sa dozvdieť viac o príprave príloh?

Tak sa nezabudnite prihlásiť na môj kurz o prílohách kde sa naučíte krok za krokom ich pripravovať

Spôsobov je využitia je mnoho, od prílohy na spôsob ryže po kaše (porridge), šaláty ale takisto aj ako príloha v polievke či v sladkých dezertoch. Jej príprava je jednoduchá, túto vám v nasledujúcom odseku popíšem. Ja osobne ju veľmi obľubujem jesť ako bezmäsitý hlavný pokrm spolu s grilovanou či pečenou zeleninou. Veľmi odporúčam vyskúšať aj túto variantu.

Nápady na chutné jedlá z pohánky

  1. Pohánkový šalát
    Zmiešajte uvarenú pohánku s cherry paradajkami, uhorkou, feta syrom a olivovým olejom. Ozdobte čerstvými bylinkami.
  2. Pohánková kaša na raňajky
    Varte pohánku v mlieku (alebo rastlinnom) a podávajte s ovocím, orechmi a medom.
  3. Pohánkové placky
    Zmiešajte pohánku s vajíčkom, strúhanou cuketou, cesnakom a korením. Opekajte na panvici do zlatista.
  4. Pohánka s hubami
    Orestujte cibuľku, pridajte šampiňóny alebo hlivu ustricovú a premiešajte s pohánkou. Dochutíte soľou, korením a petržlenovou vňaťou.
  5. Sladké pohánkové guličky
    Z pohánky, orechov, kakaa a medu vytvorte guľky a obaľte ich v kokose alebo mletých orechoch.

Ako pripraviť pohánku

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.

PRODUKTY

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

  • Turecký koláč börek s mäsovou plnkou

    Turecký koláč börek s mäsovou plnkou

    Tento tradičný turecký pokrm je založený na tenučkom štrúdlovom ceste a intenzívnej plnke. Táto je rôznorodá, od syrovej, po špenátovú až po zemiakovú či mäsovú. Ja by som vám rada dnes popísala tú poslednú spomenutú. Je to skvelé jedlo, servírované so šalátom plnohodnotný obed či večera.


  • Rýchla večera z jednej panvice: Krémové rizoto orzo

    Rýchla večera z jednej panvice: Krémové rizoto orzo

    Poznáte cestoviny orzo? U nás doma sa volali slovenská ryža a sú výborné na rýchle pokrmy ako napríklad toto krémové rizoto s kuracími prsiami.


  • Univerzálna marináda na kuracie mäso

    Univerzálna marináda na kuracie mäso

    Keď pripravujem mäso na grilovanie rada si marinujem viac a časť mäsa nechám potom zamraziť. Vďaka tomu mám vždy po ruke kuracie kúsky, ktoré už len vložím do pekáča zo zeleninou a necháme všetko piecť ca 45 minút do chrumkava a rýchlo je hotový obed či večera z 1 pekáča.


One Comment

  1. Pingback: Pohánka s pečenou cuketou - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*