Biela fazuľová polievka so zemiakmi

Biela fazuľová polievka so zemiakmi

Táto obmena fazuľovej polievky bola aj pre mňa novinkou, ktorú som ale rozhodne chcela vyskúšať. Väčšinou sa u nás doma varila buď zapražená fazuľová alebo na kyslo takže som bola zvedavá. Výsledkom bola výborná, sýta a krémovitá polievka, ktorú nebolo už treba nijako zahusťovať.

Suroviny:

  • 1 šálka bielej fazule
  • 1,5l vody alebo vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku, 1 bobkový list
  • 2 veľké zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1 l vody
  • soľ, rasca, čierne korenie, 1čl kurkuma
  • 50ml sladkej smotany
  • šťava z 1/2 citróna
  • kôpor, petržlenová vňať

Postup:

  • Fazuľu namočíme na noc do vody.
  • Na ďaľší deň ochutíme soľou, bobkovým listom, rascou a strúčikom cesnaku, prípadne prilejeme vodu a necháme variť ca. 1 hodinu do mäkka.
  • Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky. Mrkvu takisto pokrájame.
  • Zemiaky a mrkvu dáme variť do 1l vody spolu so soľou na 15 minút.
  • Potom ponorným mixérom rozmixujeme časť polievky na jemno, zvyšok necháme v celku.
  • Pridáme fazľu a dáme opäť variť.
  • Dochutíme zvyšným korením a povaríme ešte 20 minút.
  • Na záver dochutíme smotanou a čerstvou vňaťou ako aj šťavou z citróna.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*